Obavijesti

News

Komentari 16

Snažan uragan prijeti Europi, nosi obilnu kišu i snažan vjetar: Evo koje države su na udaru!

Snažan uragan prijeti Europi, nosi obilnu kišu i snažan vjetar: Evo koje države su na udaru!
2

Tijekom sljedećih nekoliko dana, Kirk će prolaziti kroz proces ekstratropske tranzicije, što će rezultirati gubitkom statusa uragana kada stigne do europskih obala u utorak ili srijedu

VIDEO

Uragan Kirk, koji se trenutno kreće prema Europi, dostigao je svoj vrhunac kao uragan kategorije 4 u središnjem Atlantiku, sa snažnim udarima vjetra i preko 230 kilometara na sat. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pogled iz svemira na uragan koji prijeti Floridi

Pokretanje videa...

Pogled iz svemira na uragan 02:37

Očekuje se da će do ponedjeljka biti degradiran na kategoriju 1 dok se pomiče sjeveroistočno, ostavljajući tople vode iza sebe. Tijekom sljedećih nekoliko dana, Kirk će prolaziti kroz proces ekstratropske tranzicije, što će rezultirati gubitkom statusa uragana kada stigne do europskih obala u utorak ili srijedu, piše Guardian. Ne postoji stopostotna sigurnost o točnoj putanji ovog ekstratropskog ciklona u meteorološkim modelima, no predviđa se da će se kretati preko sjeverne Europe.

Na 'udaru' će se tako naći Francuska, Belgija, Nizozemska i sjeverna Njemačka, a gdje se očekuju snažni vjetrovi i obilne kiše. Ukoliko se sustav pomakne nešto sjevernije, najjužniji dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva također bi mogli doživjeti isto.

Sezona uragana u sjevernom Atlantiku 2024. godine pokazuje se izuzetno aktivnom, s nekoliko tropskih sustava koji se razvijaju ovog mjeseca. Nekoliko uragana je trenutačno u fokusu meteorologa, a posebno se prati uragan Leslie. Smješten u središnjem Atlantiku, Leslie je u subotu unaprijeđen u uragan kategorije 1, s maksimalnim vjetrovima od oko 145 km/h do nedjelje navečer. Međutim, očekuje se da će do utorka ujutro oslabiti na tropsku oluju, a predviđa se i da neće doći u kontakt s kopnom, čime neće izazvati štetu na obali.

VIDEO Evo kako uragan Milton izgleda iz svemira: 'Mogla bi biti najgora oluja u 100 godina'
VIDEO Evo kako uragan Milton izgleda iz svemira: 'Mogla bi biti najgora oluja u 100 godina'

Osim Leslie, Floridi prijeti uragan Milton. Raniji udar uragana Helene odnio je više od 220 života diljem nekoliko saveznih država. Na Floridi su proglasili izvanredno stanje. Uragan je ojačao na kategoriju 5, s udarima vjetra i preko 280 kilometara na sat. Očekuje se da će obalu Floride udariti u srijedu navečer.

FILE PHOTO: Hurricane Milton building strength in the Gulf of Mexico

- Ako oluja ostane na trenutnoj putanji, bit će to najgora oluja koja je pogodila područje Tampe u više od 100 godina - upozorio je Nacionalni meteorološki servis u Tampei. Floridska uprava za izvanredne situacije priprema se za najveću evakuaciju od 2017. godine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti
SMIJEŠAK, KAMERA!

Vozači, smanjite gas! Ovo su 84 nove lokacije kamera za brzinu! Neke od njih bit će i na autocesti

Prije sezone bilo je ukupno 468 lokacija na kojima su se izmjenjivale kamere, tijekom ljeta su ih postavili još 40, a do kraja godine stižu još 84 nova kućišta.