Primamljive namirnice od dizanog tijesta, sušeno voće, ali i ruža 'puni' su skrivenih šećera koji ugrožavaju vaše zdravlje.
Slatke opasnosti: Izbjegavajte peciva, krafne i lisnato tijesto
Stručnjaci godinama tvrde da masnoće koje unosimo uzrokuju razne bolesti, ali istina je zapravo mnogo gora. Bolesti srca i krvnih žila, različite vrste karcinoma ili pak Alzheimerovu bolest uzrokuje šećer, odnosno tvornički proizvedene namirnice koje sve redom sadrže šećere. Riječ je o juhama, umacima, preljevima za salate, kruhu, tjestenini kao i tortama i keksima koji su “puni” skrivenih šećera. Opasnost prijeti i iz bijele riže. Ona je naime toliko prerađena da se doslovno pretvara u šećer. Konzumiranjem svakodnevno i vrlo malih količina spomenutih namirnica, organizam se pomalo navikava na šećer i o njemu postaje ovisan.
Da bi se riješili ovisnosti postoji samo jedno rješenje, a to je novi i vrlo specifičan režim prehrane kojem je cilj tijelo očistiti od šećera i ugljikohidrata na dulje razdoblje. Riječ je detoksikaciji organizma koja ne znači dijetu nego podrazumijeva raznoliku prehranu bogatu proteinima i povrćem. Činjenica je da ljudi danas, koliko se god trudili zdravo jesti i imati barem jedan kuhani obrok na dan, često posežu za usputnim obrocima koji su im u brojnim pekarnicama na dohvatu ruke. Proizvodi od bijelog brašna, poput krafni, različitih uštipaka, slatka peciva, kolači od lisnatog tijesta... u mnogih se na jelovnicima nađu barem jednom na dan.
Što više šećera putem tih namirnica unesemo u organizam, to gušterača mora proizvesti više inzulina kako bi razgradila taj šećer. Kad gušterača to više nije u mogućnosti raditi, ljudi obolijevaju od šećerne bolesti tip 2. Ako se oboljeli discipliniraju, jedu zdravo i uravnoteženo, redovito vježbaju i izgube prekomjerne kilograme, stanje im se može popraviti. U suprotnom će morati piti lijekove, uzimati inzulin i biti pod strogim liječničkim nadzorom.
>>>Više pročitajte u Expressu