Skandal u Plitvičkim Jezerima: Načelnik vatrogascima dao tek 1 euro regresa. Najavili prosvjed | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 36

Skandal u Plitvičkim Jezerima: Načelnik vatrogascima dao tek 1 euro regresa. Najavili prosvjed

Skandal u Plitvičkim Jezerima: Načelnik vatrogascima dao tek 1 euro regresa. Najavili prosvjed

Načelnik Plitvičkih Jezera odobrio je vatrogascima JVP Plitvička Jezera regres, božićnicu i uskrsnicu u iznosu od tek jedan euro. Vatrogasci su bijesni, kažu kako ih ovo vrijeđa i najavljuju prosvjed

VIDEO

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač odobrio je zaposlenicima JVP-a Plitvička Jezera isplatu regresa, božićnice, uskrsnice i dara za dijete u iznosu od tek jednog eura.

Zbog kaosa kojeg je njegova odluka izazvala, načelnik Kovač odlučio je napisati svoju stranu priče na svojoj Facebook stranici. Optužio je vatrogasce za nepoštivanje dogovora i samovolju.

- Općina i vatrogasci su imali kolektivni ugovor po kojem su imali regres, božićnicu cca 330 uskrsnicu, dar za djecu cca 130 eura. Oni su tražili raskid kolektivnog ugovora jer im više nije odgovarao iako je bio dogovoren par mjeseci prije. Budući da su na razini države na javnom savjetovanju novi pravilnici i najavljuje se nova uredba vlade, ja sam im slao dopise da ne donose nove pravilnike da vidimo kako će završiti priča na državnoj razini a da do tada koriste koeficijente povoljnije za vatrogasce - napisao je načelnik.
Dodao je da oni to nisu napravili na štetu svojih kolega te su bez općine kao osnivača donijeli novi pravilnik. 

- Budući da je nekada upravno vijeće brojilo pet članova i osnivač imao većinu, a sada ima jednog od tri člana, de facto je otvoren put samovolji da svatko sebi određuje uvjete bez onoga koji plaća. Pa su tako donijeli visinu cijene kilometra, jubilarne, godišnjeg, stimulacije, otpremnina, naknada za bolovanje...a općina bi bila bankomat koji će to financirati. Puno toga bi mi i prihvatili, ali neke stvari nisu bile jasne ni prihvatljive - piše Kovač.

Pojasnio je kako je odluka na osnivaču koliku će im isplatiti božićnicu, regres i ostale stvari.

-  Da smo rekli da regres nemaju oni bi tužili  da smo im uskratili regres. Ovako su ga dobili u visini da ne mogu tužit. Znao sam sto će biti nakon toga, ali neka bude. Mi smo nudili usuglašavanje s preporukom da se sačeka država, a oni su napravili po svom - pojasnio je Kovač svoju 'osvetu'.

'Digli smo svima plaće'

- Mi smo ovaj mjesec svima podigli plaće ili dodatke, ali uz razgovore i izračune i svi će dobiti regrese, božićnice.... vatrogasci su se odlučili za drugačiji put i to je to. Općina izdvaja dosta za vatrogastvo i ne omalovažava to zanimanje nego upravo pojedinci, naglašavam pojedinci, među njima omalovažavaju sve ostale jer su bitno plaćeniji od drugih i nikad nisu zadovoljni. Ova odluka o regresu je jedna od prilika za novi dogovor. Ili je možda lakše da otrpimo jedni druge još ovu godinu dana moga mandata jer ljubavi tu nema - piše Kovač.

Načelnik Ante Kovač inače je profesor književnosti, nezavisni je i prvi načelnik Plitvičkih Jezera koji nije iz redova HDZ-a.

Podsjetimo, Kovač je kao profesor hrvatskog u Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman u Korenici ušao u legendu kad je 2011. 'plakao od sreće' na svečanom otvaranju kružnog toga ispred svoje škole.

- Dirnut sam. Mislim da je ovo najbolje što se dogodilo barem otkad sam ja u Korenici. Evo ne treba nam ni voda, ni dimnjačar kojeg čekamo 20 dana, kad imamo ovakvo divno okretište. Evo sad smo zamijenili wc školjku gore u kupaoni i bit će sigurno za tjedan dana otvaranje opet pa dođite. Ja se ispričavam - rekao je Kovač u kameru dok je 'brisao suze.

Vatrogasci, pak, ovo sve smatraju uvredom.

- Omalovažavanje sigurno vatrogasne struke - kazao je za RTL Vlado Marković, zapovjednik JVP-a Plitvička jezera.

- Aneks kolektivnog ugovora bio je sklopljen s trećim mjesecom 2023. i za sve te četiri stavke bilo je oko 596 eura gotovo 600 eura za sve četiri stavke. Sad sve stane u 4 eura - rekao je Marko Mišić, vatrogasac JVP-a Plitvička jezera.

Sindikati najavili novi prosvjed

Sindikati kažu da je najveći problem što vlada ni mjesec dana nakon prosvjeda nije donijela uredbu, pa se načelnici, gradonačelnici i župani mogu ponašati kako žele.

- Mislim da vatrogasci u ovom trenutku, s obzirom na to kada su jučer vidjeli ovakvu odluku koja ih je dodatno uvrijedila, razjarila - neće stati i da će tražiti svoja prava na drugačiji način. - Prosvjed novi? - Zasigurno novi prosvjed - kazala je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Tucaković bijesan na odluku načelnika

- Strašno, ne mogu vjerovati, zbilja podcjenjivački i ponižavajuće, načelnika može biti sram - rekao je za 24sata glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon što je vidio odluku načelnika Općine Plitvička jezera Antu Kovača koji je odlučio vatrogascima isplatiti regres od 1 euro.

Kako doznajemo iz vatrogasnih krugova, radi se zapravo o osveti načelnika nakon što je postrojba jednostrano, bez općine koja je osnivač, raskinula nedavno potpisani kolektivni ugovor. On je vatrogascima davao manje nego što je to država odlučila. U tijeku je i donošenje novih pravilnika, koji bi trebali vatrogascima omogućiti dostojanstven život i jednaku plaću za jednak posao. 

- Mi smo nedavno napravili nadzor u postrojbi i sve je bilo po zakonu. Problem je nastao samo oko proračuna. Prije mjesec dana smo bili tamo, našao sam se i s načelnikom koji je rekao sve srediti. Sad ću i osobno otići u postrojbu i kod načelnika i to već u ponedjeljak - rekao nam je Tucaković zvučno ljut i nezadovoljan igranjem s vatrogascima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36

VIDEO

Provjerili smo cijene prženih lignji: Evo koliko koštaju porcije u Splitu, Osijeku, Zagrebu...
LIGNJE PA DOMA!

Provjerili smo cijene prženih lignji: Evo koliko koštaju porcije u Splitu, Osijeku, Zagrebu...

Plus+ To je omiljeno jelo i domaćih i turista. Restorani su petkom krcati, a mi smo ispitali cijene u Osijeku, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu. 'Skuplje je jer nam rastu troškovi', kažu ugostitelji.

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!
ROMANTIČNA OBJAVA IZ POLICIJE

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!

Da se ljubav zbilja može dogoditi na neobičnim mjestima, ali i u neobičnim situacijama dokaz je naš Marko, službenik Policijske postaje Sisak, napisali su iz policije
Užas u Beogradu: Samostrelom pogodio policajca kod izraelske ambasade. Napadača su ubili
PREMINUO NA MJESTU

Užas u Beogradu: Samostrelom pogodio policajca kod izraelske ambasade. Napadača su ubili

Zamjenik premijera Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nepoznata osoba, čiji se identitet utvrđuje, iz samostrela ustrijelila pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti osiguranja izraelskog veleposlanstva.