Obavijesti

News

Silovatelje je spomenica spasila od teže kazne. Odvjetnik: To se također može dvojako tumačiti

Silovatelje je spomenica spasila od teže kazne. Odvjetnik: To se također može dvojako tumačiti
1

Tri muškarca su dvije godine seksualno iskorištavala mentalno zaostalu susjedovu kćer. Za to su dobili tek dvije godine zatvora. Olakotna okolnost je što su odlikovani

VIDEO

Presuda kojom su tri muškarca optužena da su dvije godine seksualno iskorištavala mentalno zaostalu djevojku i kojima je osječki sud nepravomoćno izrekao dvije godine zatvora još je jednom šokirala Hrvatsku. Javnost je osobito ogorčila činjenica da je dvojici od njih kao olakotnu okolnost sud cijenio sudjelovanje u Domovinskom ratu i odlikovanje Spomenicom domovinske zahvalnosti. Kako je pisao Index, dva muškarca i policajac seksualno su zlostavljali kćer svog susjeda od 2012. do 2014. na pašnjacima, kukuruzištima ili u svojim kućama. Djevojka je bila na nivou djeteta od 9 do 11 godina te im se zbog mentalne retardacije i duševnog poremećaja nije mogla oduprijeti. Pritom su obojica poznavala njezina oca, a jedan je čak s njim bio u kumskom odnosu.

Policajcu je otegotna okolnost bila to što je upravo njegova dužnost štititi ljude, a drugoj dvojici optuženika otegotno je bilo to što imaju djecu - jedan je otac četvero djece, a drugi dvoje.

Nije to prvi ni jedini slučaj da sudovi seksualnim zlostavljačima, pa čak i u slučajevima da su žrtve djeca, kao olakotnu okolnost prilikom odmjeravanja kazne uzimaju sudjelovanje u Domovinskom ratu i odlikovanja koja su za svoje zasluge dobili. Već godinama se u javnosti raspravlja o tome treba li sudjelovanje u ratu silovateljima žena ili djece, unatoč zakonskoj mogućnosti, uzimati kao olakotnu okolnost prilikom odmjeravanja kazne ili bi ona u nekim slučajevima zapravo trebala biti otegotna?

Dva muškarca i policajac silovali djevojku s teškoćama. Dobili tek 2 god. zatvora jer su branitelji?!
Dva muškarca i policajac silovali djevojku s teškoćama. Dobili tek 2 god. zatvora jer su branitelji?!

Osobito su problematične situacije u kojima sudovi seksualnim zlostavljačima ratne zasluge ili spomenice uzimaju kao osobito olakotnu okolnost izričući im kazne ispod zakonskog minimuma. Takva je i nepravomoćna presuda koju je Županijski sud u Zagrebu donio prije godinu dana.

Muškarac (55) nepravomoćno je osuđen na 2 godine i 6 mjeseci zatvora za silovanje pokćerke, iako je za to propisano minimalno 5 do 15 godina. Županijski sud utvrdio je da je muškarac na štetu svoje punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode, i to uporabom sile. Bilo je to u ožujku 2022. u njihovoj obiteljskoj kući.

- Kao olakotno je ocijenjeno da je optuženik sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije, s time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje Oluja. Sve navedene okolnosti dovedene u međusobnu vezu i u svojoj ukupnosti predstavljaju naročito olakotnu okolnost - navodi u svojoj presudi sud. Nazivajući kazneno djelo "životnim ekscesom" silovatelju primjenjuju odredbe o ublažavanju kazne

Kad će se braniteljski status prestati uzimati kao olakotna okolnost u slučaju silovanja?
Kad će se braniteljski status prestati uzimati kao olakotna okolnost u slučaju silovanja?

Branko Šerić, odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom rada u Kaznenom pravu, koji je karijeru započeo kao sudac, tad nam je rekao da se sudjelovanje u ratu može dvojako tumačiti.

- Odmjeravanje kazne je najteži trenutak nakon što se utvrdi kaznena odgovornost jer ne zaslužuju svi istu kaznu za isto kazneno djelo. Može se dogoditi da se nešto uzima i kao otegotna i olakotna okolnost. Recimo, raniji život, ako je bio ekscesan, onda je obično otegotna, a ako nije bio osuđivan, može se uzeti kao olakotna. To što bi netko bio ratni junak i odlikovana osoba također se može dvojako tumačiti, može biti olakotna okolnost, ali je bitno je li njegovo sudjelovanje u ratu utjecalo na njegovo činjenje kaznenog djela. No trebalo bi se ocjenjivati od slučaja do slučaja, a ne neselektivno na sve slučajeve. Nadam se da sudovi tako i rade. Samo sudjelovanje u Domovinskom ratu, samo po sebi, smatram zanemarivom olakotnom okolnosti - rekao je Šerić. 

Dobili niže kazne jer su bili u ratu

Bivšem HDZ-ovu načelniku Lasinje, Željku Prigorcu, u listopadu 2022. Visoki kazneni sud smanjio je kaznu za silovanje mještanke s dvije na godinu i pol zatvora jer je “prvostupanjski sud propustio olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan”.

U rujnu 2021. Visoki kazneni sud je silovatelju šestogodišnje djevojčice smanjio kaznu koju mu je izrekao Županijski sud u Dubrovniku s 14 na 11 godina. Zaključili su da je “prvostupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne precijenio značaj otegotnih, a podcijenio značaj olakotnih okolnosti te propustio optuženiku cijeniti kao olakotnu okolnost činjenicu da je sudjelovao u Domovinskom ratu”.

Ugostitelju koji je 2017. silovao zaposlenicu i zatočio je u svom stanu zagrebački Županijski sud izrekao je pet godina zatvora. Otegotna mu je bila ranija osuđivanost, čak dva puta za istovrsna kaznena djela, a među olakotnima sudjelovanje u Domovinskom ratu sa statusom invalida u visini od 60 posto i spomenica. Vrhovni sud povisio mu je kaznu za godinu dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen