SDP-ovka tvrdi: 'Satima je na plaži ležalo tijelo preminulog. Policija otišla, čuvala ga obitelj' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

SDP-ovka tvrdi: 'Satima je na plaži ležalo tijelo preminulog. Policija otišla, čuvala ga obitelj'

SDP-ovka tvrdi: 'Satima je na plaži ležalo tijelo preminulog. Policija otišla, čuvala ga obitelj'

Članice SDP-a ukazale su na problem mrtvozornika zadarske županije te su kao primjer navele dva primjera gdje se na mrtvozornika čekalo i po sedam sati...

VIDEO

Vedrana Mišković iz SDP-a upozorila je na sjednici Skupštine Zadarske županije na dva slučaja u kojima se više sati čekao dolazak mrtvozornika na mjesto na kojem se nalazilo tijelo preminule osobe.

Prvo je navela je kako je prije nekoliko dana čovjek na plaži u Viru doživio srčani udar i umro. Istaknula je kako se sve dogodilo oko 18:30 sati, a da je mrtvozornik stigao tek oko 23 sata. Kazala je kako su tijelo na početku čuvali policajci i poznanici preminulog, ali da su policajci nakon nekog vremena otišli. Objasnila je kako su zbog plime valovi već počeli zapljuskivati tijelo, piše portal 057info.

Ukazala je i na slučaj mještanin Sestrunja koji je početkom godine preminuo srčanog udara, a mrtvozornik se pojavio tek nakon sedam sati čekanja. Naglasila je kako muškarac umro u prijepodnevnim satima, a tijelo je prevezeno na patologiju u Zadru negdje iza 18 sati. 

- Nesumnjivo je da se u ovakvim slučajevima dovodi u pitanje dostojanstvo pokojnika i njegovih najbližih. Nesumnjivo je isto tako da se ne radi o isključivoj odgovornosti mrtvozornika. Mi, vijećnici svjesni smo da skoro na svakoj sjednici imamo na dnevnom redu razrješenje mrtvozornika, listom na njihov zahtjev. Tako je i danas. Obzirom na važnost ove službe, smatram da je na svima nama da učinimo sve da se mrtvozornička služba odvija u što je moguće optimalnijim uvjetima, a ono što možemo učiniti je da osiguramo da mrtvozornici za svoj rad budu adekvatnije nagrađeni - kazala je njezina stranačka kolegica Helena Mikulandra.

Organizacija i rad mrtvozorničke službe na području Zadarske županije posljednji su put revidirani prije dvije godine. Naknada iznosi 39,81 eura za pregled u razdoblju od 6 do 22 sata, odnosno 53,08 eura u razdoblju od 22 do 6 sati.

- Smatram da ove naknade nisu stimulativne te da ih treba povećati. Uz činjenicu da se radi o iznimno delikatnoj i zahtjevnoj usluzi, jasno je da je inflacija već odavno pojela povećanje od 50 kn iz 2022. godine. Budući da novca u proračunu, kako tvrdite ima, predlažem povećanje mrtvozorničkih naknada - rekla je Mišković.

Župan Božidar Longin. rekao joj je da se ova tema spominje na svakoj Skupštini te da je dobro da i medicinske sestre mogu biti mrtvozornici.

- Znamo koliki je pritisak na zdravstvo u ljetnim mjesecima i teško je to složiti - naveo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'
DR. IVO IŠAO PO DAROVE

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'

Plus+ Nikad ga nismo vidjeli prije u toj trgovini. Kupovao je neke darove. Sve je bilo normalno, kažu čitatelji koji su snimili Sanadera