Scholz će Bundestagu poslati izjavu o sigurnosti u Njemačkoj | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Scholz će Bundestagu poslati izjavu o sigurnosti u Njemačkoj

Scholz će  Bundestagu poslati izjavu o sigurnosti u Njemačkoj

Scholz je prošlog tjedna promijenio stav prema ukrajinskoj politici kako bi vladi u Kijevu dopustio korištenje njemačkog oružja za napad na vojne ciljeve na ruskom teritoriju. Oporba je tražila objašnjenje

VIDEO

Njemački kancelar Olaf Scholz namjerava u četvrtak u Bundestag poslati vladinu izjavu o aktualnoj sigurnosnoj situaciji no još je nejasno hoće li fokus biti na unutarnjoj ili na vanjskoj politici.

 Kancelarovo pismo predsjedniku Bundestaga Bärbelu Basu u ponedjeljak navečer postalo je dostupno njemačkoj novinskoj agenciji dpa te je tako otkrven Scholzov plan da pošalje izjavu.

Scholz je prošlog tjedna promijenio stav prema ukrajinskoj politici kako bi vladi u Kijevu dopustio korištenje njemačkog oružja za napad na vojne ciljeve na ruskom teritoriju. Oporba je tražila objašnjenje.

Macron stiže u Njemačku, prvi predsjednički posjet u 24 godine
Macron stiže u Njemačku, prvi predsjednički posjet u 24 godine

Istodobno, vodi se i domaća politička rasprava o sigurnosti i prijetnji ekstremističkog nasilja nakon napada nožem u Mannheimu u kojemu je smrtno stradao policajac.

Ljevičarski političar Christian Görke rekao je da bi volio da je njemački kancelar prošli tjedan podnio izjavu "umjesto da najavljuje usamljene odluke o širenju rata u Ukrajini".

Scholz je u ponedjeljak branio promjenu stava prema Ukrajini i naglasio: "Sigurni smo da to neće pridonijeti eskalaciji, jer - kao što je također opisao američki predsjednik - radi se samo o mogućnosti obrane velikog grada kao što je Harkov. Odluka je 'pažljivo donesena' s njemačkim prijateljima i saveznicima".

Olaf Scholz upozorio Ursulu von der Leyen da ne surađuje s desničarskim ekstremistima
Olaf Scholz upozorio Ursulu von der Leyen da ne surađuje s desničarskim ekstremistima

Nakon napada nožem tijekom protuislamskog skupa u Mannheimu, Scholz je već javno najavio oštre mjere protiv ekstremista. "Policajac koji je zadobio smrtonosne ozljede izgubio je život za mir i sigurnost. Bio je na dužnosti jer je štitio demokraciju", rekao je Scholz u ponedjeljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €