Obavijesti

News

Komentari 9

'Sanaderovom nasljedniku bit će teže sa Slovenijom'

'Sanaderovom nasljedniku bit će teže sa Slovenijom'
1

Slovenski mediji prenijeli su procjene da ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika vlade i HDZ-a neće utjecati na odnose sa Slovenijom

VIDEO

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu popodne u Budimpešti da je ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade unutarnja stvar Hrvatske, izrazivši nadu da to neće utjecati na rješavanje graničnog pitanja, prenio je Pahorov ured.
Slovenski mediji prenijeli su u srijedu procjene da povlačenje Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade i HDZ-a neće bitno utjecati na hrvatske odnose sa Slovenijom i rješavanje graničnog prijepora. Takvo je uvjerenje za Žurnal iznio Borut Šuklje, negdašnji predstojnik kabineta Janeza Drnovšeka, koji se nakon odlaska iz aktivne politike bavi lobiranjem i političkim analizama. Portal je u prvoj reakciji na Sanaderovo povlačenje iznio da bi njegova ostavka mogla pridonijeti fleksibilnijem stajalištu Zagreba prema stajalištima što ih u graničnom sporu i hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom zastupa Ljubljana.
- Sanader je najutjecajniji hrvatski političar, ali to neće utjecati na odnose dviju država, a prerano je za ocjenu kako će to utjecati na odnose u Hrvatskoj, rekao je Šuklje.
Slovenska je televizija u popodnevnim vijestima posebno istaknula da Sanader nije posve zanijekao da je njegov potez motiviran i promišljanjem o neučinkovitosti u proboju prema nastavku i završetku pregovora s EU. Slovenska tiskovna agencija STA ustvrdila je da je riječ o "jednom od najutjecajnijih hrvatskih političara", čija je stranka pod njegovim vodstvom dvaput pobijedila na parlamentarnim izborima. Komentirajući mogući utjecaj Sanaderove ostavke na slovensko-hrvatske odnose, hrvatski analitičar Davor Gjenero rekao je da će ona djelovati destabilizirajuće na političke odnose u Hrvatskoj, ali da nije uvjeren da će dovesti do deblokade odnosa sa Slovenijom. Kako je dodao, onaj tko bude naslijedio Sanadera na položaju premijera neće u rješavanju otvorenih pitanja sa Slovenijom imati onako širok manevarski prostor kakav je imao Sanader te se u tom smislu ne očekuje bitan pomak u odnosima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio