Samit EU-a završen: Izabrali su nove čelnike institucija | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Samit EU-a završen: Izabrali su nove čelnike institucija

Samit EU-a završen: Izabrali su nove čelnike institucija

Čelnici država članica završili su svoj sastanak na vrhu dogovorom o kadrovskoj križaljci za vodeće položaje u europskim institucijama za sljedeći institucionalni ciklus

VIDEO

Za predsjednicu Europske komisije predložili su dosadašnju predsjednicu Ursulu von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća na mandat od dvije pol godine bivšeg portugalskog premijera Antonia Costu, a Kaju Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, to jest mora dobiti najmanje 361 od 720 glasova zastupnika. O visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Europski parlament glasat će se u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije. Izbor predsjednika Europskog vijeća u isključivoj je nadležnosti čelnika država članica i tu Parlament nema nikakve ovlasti.

Za cijeli paket glasalo je 25 čelnika, dok je talijanska premijerka Giorgia Meloni glasala protiv Coste i Kallas i bila suzdržana pri glasanju o von der Leyen. Mađarski premijer Viktor Orban glasao je protiv von der Leyen, bio je suzdržan kod Kallas, dok je glasao za Costu.

Plenković smatra da će von der Leyen dobiti potrebnu većinu

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da će Ursula von der Leyen dobiti potrebnu većinu u Europskom parlamentu, koji bi o tome mogao glasati već na svoj prvoj plenarnoj sjednici sredinom srpnja. Nakon što predsjednica bude potvrđena, počinje proces sastavljanja Komisije, izbora povjerenika, koji moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu. Na kraju Parlament glasa o cijeloj Komisiji.

Samit u Bruxellesu: Čelnici EU-a podijelit će najviše funkcije
Samit u Bruxellesu: Čelnici EU-a podijelit će najviše funkcije

“Kada zbrojim pučane, socijaliste i liberale, to je više nego dovoljno glasova za izbor čak i ako neki od njih ne bude glasao za predloženu kandidatkinju. Mislim da postoje rezerve i vjerojatno će biti zastupnika koji nisu iz te tri političke skupine koji će glasati za predloženu osobu”, rekao je Plenković po okončanju samita, koji je završio neočekivano ranije. Sastanci obično traju dva dana, ovaj put je sve završeno u jednom danu.

Čelnici EU-a također su usvojili stratešku agendu, program rada za sljedećih pet godina.

Na početku samita poseban gost je bio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij s kojim je Europska unija potpisala niz sporazuma o sigurnosnim pitanjima.

Talijanska Forza Italia glasat će za von der Leyen unatoč suzdržanoj Melonijevoj

Talijanska Forza Italia, dio talijanske desničarske vladajuće koalicije, glasat će za novi mandat Ursule von der Leyen kao čelnice Europske komisije, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i šef stranke Antonio Tajani. Taj je potez u skladu sa stajalištem Europske pučke stranke (EPP), ali je u oštroj suprotnosti s odlukom talijanske premijerke Giorgie Meloni da se suzdrži od potpore drugom mandatu von der Leyen na samitu čelnika EU-a u četvrtak.

"Forza Italia će glasati za (Robertu) Metsolu za predsjednicu Parlamenta i von der Leyen za Europsku komisiju. U skladu s EPP-om", rekao je Tajani u objavi na X.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je u srijedu planove o podjeli čelnih mjesta u institucijama EU-a, rekavši da su ignorirali porast popularnosti desničarskih stranaka na posljednjim izborima za Europski parlament.

Tri stranke koje podupiru Melonijinu vladajuću koaliciju imaju različite stavove u Europskom parlamentu.

Braća Italije su u grupaciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR), Liga je u skupini Identitet i demokracija (ID), dok je Forza Italia u EPP-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali
BROJNE CESTE ZATVORENE

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija...

Tuga u Bjelovaru: Preminula je djevojčica koja je prošlog petka stradala u nesreći s quadom
PODLEGLA OZLJEDAMA

Tuga u Bjelovaru: Preminula je djevojčica koja je prošlog petka stradala u nesreći s quadom

Uslijed prebrze vožnje zahvatili bankinu, sletjeli su u putni jarak i udarili u obližnji betonski most. Djevojčica je podlegla ozljedama...
Netko je osvojio 50.000 eura na Lotu 7! Evo gdje ide dobitak
DOBITNI LISTIĆ

Netko je osvojio 50.000 eura na Lotu 7! Evo gdje ide dobitak

Izvučeni brojevi jednom su igraču donijeli dobitak 6+1 u iznosu od 50.000,00 eura. Sretni dobitnik je odigrao sistemski listić od 9 kombinacija i uplatio iznos od 36,00 eura