SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

SAD čeka odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre

Sjedinjene države još nisu dobile odgovor od Hamasa o prijedlogu prekida vatre koji je skupini podnijet u četvrtak, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima u ponedjeljak

VIDEO

Miller je rekao da je potpuno uvjeren da se Izrael slaže s prekidom vatre. Pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua potvrdio je u nedjelju da je Izrael okvirno prihvatio sporazum za okončanje rata u Gazi za koji se zalaže američki predsjednik Joe Biden, iako je rekao da je manjkav i da se na njemu treba puno raditi.

U intervjuu s britanskim Sunday Timesom, Ophir Falk, glavni Netanyahuov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je da je Bidenov prijedlog "sporazum na koji smo pristali - nije dobar sporazum, no jako nam je stalo da se taoci puste, svi."

"Puno je detalja na kojima se treba raditi", rekao je, dodavši da se uvjeti Izraela, uključujući "puštanje taoca i uništenje Hamasa kao genocidne terorističke organizacije" nisu promijenili.

Biden je u petak iznio svoj plan koji je predao Netanyahuovoj vladi u svrhu okončanja rata.

Još četiri izraelska taoca umrla su u zarobljeništvu u Gazi
Još četiri izraelska taoca umrla su u zarobljeništvu u Gazi

Radi se o planu u tri faze – prekid vatre u trajanju od šest tjedana, potom pregovori o uvjetima trajnog prekida neprijateljstava te veliki plan obnove Gaze.

Prva faza plana zahtijeva i povratak dijela taoca koje drži Hamas, nakon čega će u drugoj fazi preostali taoci biti pušteni.

Palestinska militantna skupina Hamas u petak je objavila da pozitivno gleda na sadržaj prijedloga koji je američki predsjednik Joe Biden dao za trajni mir u Gazi.

Pokrenuli istragu: Irski Bambie Thug prijavili su EBU-u izraelsku televiziju zbog komentara...
Pokrenuli istragu: Irski Bambie Thug prijavili su EBU-u izraelsku televiziju zbog komentara...

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Egipta rekli su u ponedjeljak da je važno "nositi se ozbiljno i pozitivno" s prijedlogom koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, a koji bi trebao voditi do primirja u Gazi, izvijestila je Saudijska državna novinska agencija (SPA).

Ministri vanjskih poslova virtualno su se susreli da rasprave prijedlog uz posrednička nastojanja SAD-a, Katra i Egipta, kako bi se ostvario dogovor o razmjeni izraelsko-palestinskih zatvorenika koji bi vodio prema trajnom primirju i ulasku dostatne pomoći u Gazu, rekla je SPA.

Čelnici Grupe sedam (G7) velikih demokratskih zemalja "u potpunosti podupiru i stajat će iza sveobuhvatnog" sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca za rat u Gazi koji je zacrtao američki predsjednik Joe Biden i pozivaju Hamas da ga prihvati, stoji u priopćenju te skupine od ponedjeljka.

Drama u Bukureštu: Čovjek (34) bacio molotovljev koktel pred izraelsku ambasadu, uhićen je
Drama u Bukureštu: Čovjek (34) bacio molotovljev koktel pred izraelsku ambasadu, uhićen je

"Pozivamo Hamas da prihvati ovaj dogovor,  koji je Izrael spreman prihvatiti, i pozivamo zemlje koje imaju utjecaj na Hamas da pomognu osigurati da to i učini", stoji u izjavi G7.

Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Joe Biden pozvao u ponedjeljak katarskog emira da "iskoristi sve odgovarajuće mjere" kako bi osigurao Hamasovo prihvaćanje primirja i sporazuma o taocima koji je sada na stolu.

Biden i šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani "potvrdili su da sveobuhvatni sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji je sada na stolu nudi konkretan put za okončanje krize u Gazi", priopćila je Bijela kuća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'
DR. IVO IŠAO PO DAROVE

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'

Plus+ Nikad ga nismo vidjeli prije u toj trgovini. Kupovao je neke darove. Sve je bilo normalno, kažu čitatelji koji su snimili Sanadera