Gorki badem sadrži cijanogene glikozide koji kod mehaničke razgradnje i pomoću enzima razvijaju cijanid, koji je toksičan. Ima jiš biljaka koje sadrže razne ob
like cijanogenih glikozida.A cijanid je jedan od najjačih, brzodjelujućih otrova. On inhibira oksidativne procese u stanicama i brzo uzrokuje smrt. Jedna koštica gorkog badema teška je oko 1-1,5 grama te sadrži od 4 do 9 mg cijanida. Letalna doza cijanida je procijenjena na 0,5 – 1,0 mg po kilogramu tjelesne mase. Lako se izračuna da bi osoba od 60 kilograma trebala pojesti 3-15 komada za letalnu dozu.Gorki badem sadrži dakle cijanogeni glikozid koji se naziva amigdalin. Nalazi se i u košticama breskvi i marelica. Obični, slatki badem sadrži neznatnu količinu amigdalina koji je rezultat procesa križanja i selekcije. Iako se gorki badem koristi za pripremu marcipana, tokom postupka prerade dolazi do eliminacije većine cijanida. A ovisi I o preradi, kultiviranju, ili je uvjetovano klimatski.
Prikaži još ↓
Dk
Deaktivirani korisnik
11.2.2022.
Eho fala na iscrpnom pojašnjenju.
eho_
11.2.2022.
Ajmeee..😄 nadam se nije tebe iscrpilo🤭..ali nije zgoreg znati 🤷🏼♀️😉🥰
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .