Obavijesti

News

Roditelji curice koja se ozlijedila u vrtiću traže premještaj. Grad: 'Djelatnice su napravile grešku'

Roditelji curice koja se ozlijedila u vrtiću traže premještaj. Grad: 'Djelatnice su napravile grešku'
4

Gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i složio se s roditeljima da su djelatnice vrtića napravile neoprostivu grešku

Još se istražuje kako je točno 15-mjesečno dijete zaradilo ozljede u jaslicama Dječjeg vrtića u Slavonskom Brodu. Prošla su dva tjedna od tog događaja te još uvijek policija i nadležne institucije utvrđuju sve okolnosti događaja koji je uznemirio roditelje kao i širu javnosti, posebno sve one koji svakog dana ostavljaju svoju djecu u ustanovi koja bi trebala skrbiti o njihovoj sigurnosti.

- Uznemireni smo, izgubili smo povjerenje i biti će teško ga ponovo zadobiti. Zadovoljni smo nakon razgovora sa gradonačelnikom. Tražili smo premještaj našeg djeteta i gradonačelnik to razumije. Ponuditi će nam se neke opcije koje ćemo razmotriti - rekla je majka djevojčice koju su roditelji donijeli na sastanak sa gradonačelnikom jer je nisu imali kome ostaviti.

Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'
Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'

Djevojčica je bila vesela, stalno je mahala u znak pozdrava svojom ručicom, ali njena majka kaže da je još pod stresom.

– Budi se noću i plače, očito je da proživljava traumu od toga što joj se dogodilo. Ni mi kao roditelji se još nismo oporavili. Još uvijek mi je pred očima slika onog trenutka kada sam vidjela svoje dijete sa ogrebotinama po licu i crvenilom po glavi. Šok je bio još i već nakon par sati nakon kad su se pojavili hematomi. Polovica glavice imala je podljeve. Donekle nas je umirio nalaz liječnika koji su rekli da dijete nema teže ozljede, ali bio je teško to gledati. Jedno je što tražimo da saznamo što se dogodilo i da neodgovorne odgajateljice dobiju primjerenu kaznu, tužba nije isključena – rekla je majka djevojčice.

– Odlučili smo ići s ovim javnost i zbog toga da se ovako nešto više ne dogodi – rekla je majka.

Gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i složio se s roditeljima da su djelatnice vrtića napravile neoprostivu grešku što odmah nakon što je dijete ozlijeđeno nisu izvjestile zaduženog zdravstvenu djelatnicu u vrtiću i pozvale roditelje.

– Ustanova je odradila što je u njenoj nadležnosti, mislim da su protiv djelatnica poduzete neke od sankcija. S obzirom da je u sve uključena policija očekujemo njihovo izvješće o samom događaju. Došlo je do velikog propusta što odmah po tome što se dogodilo nisu izvjestile ravnateljicu, zdravstvenu djelatnici i roditelje, trebale su pozvati roditelje i sasvim bi druga bila priča poslije toga, ovako je ispalo da je riječ o zataškavanju što nije dobro. Ono što mogu reći je da su izjave odgajateljica koje su dale ravnateljici, a i policiji bile neusklađene – rekao je Mirko Duspara, ne prejudicirajući kakve će sankcije poduzeti ustanova.

Pokretanje videa...

Slavonski Brod: Gradonačelnik Duspara primio roditelje djevojčice koja je ozlijeđena u vrtiću Tintilinić 13:55

Ravnateljica vrtića je vidno razočarana time što se dogodilo.

– Čim sam saznala otišla sam u Dječji vrtić sa stručnim suradnicima gdje smo saslušali odgajateljice koje su se potom očitovale i pisanim putem. Ono što se odmah utvrdili je da nije postupano po sigurnosno zaštitnim protokolima, samom time su napravljeni veliki propusti u radu. U ovaj slučaj odmah su uključene i nadležne institucije, dobila sam spoznaju da je uključena i policija, to mi je rekla i majka. Na temelju onoga što nadležne institucije utvrde mi ćemo dalje postupati. Osobno kao ravnateljica ustanove, a i osobno izražavam duboko žaljenje niti podržavam ovakav čini, radim 30 godina u ovoj ustanovi i ovako nešto se nikada nije dogodilo – rekla je ravnateljica.

Neslužbeno doznajemo da se radi od odgajateljicama srednje dobi, koje su svoja radna iskustva stekle na zamjenama radeći u dječjim vrtićima. One su i dalje na svojim radnim mjestima, jer prema riječima ravnateljice nitko iz nadležnih institucija i policije nije dao naputak da bi one trebale biti udaljene s radnog mjesta sve dok se ne obave potrebni izvidi.

- To je bilo jako velik šok još uvijek sam jako ljut. Prvenstveno sam sam razmišljao što je njoj bilo u glavi, kroz što je sve ona prolazila. Ona je beba od 15 mjeseci. Po meni je najveći propust što nas odmah nisu izvjestili što se dogodilo. Očekujem da će se ovaj događaj rasvijetliti, da će oni koji su odgovorni snositi sankcije i da se ovako nešto više nikome ne dogodi – rekao je djetetov otac koji je dodao da u vrtiću imaju i starije dijete i da takva negativna iskustva dosad nisu imali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!
UTAJA NIJE JEDINI GRIJEH

Kralj žira i brat imaju bespravnu vilu s bazenom. Pogledajte kako su gradili pored Poreča!

Plus+ Zijad Pezerović je kupio i zemljišta koja želi prenamijeniti, ali iz Grada Poreča su ga odbili. Kažu i da vila koja je u suvlasništvu njega i brata nema potrebne dozvole. Država je srušila bespravnu kuću, nikla je nova
Tajne obitelji Pivac: Posao je započeo djed prodajom mesa
UHIĆEN MILJENKO PIVAC

Tajne obitelji Pivac: Posao je započeo djed prodajom mesa

Uhićeni Miljenko Pivac sin je najstarijeg brata, pokojnog Tonćija. Sedamdesetih i 80-ih godina mesnice su otvarali u Metkoviću, Makarskoj, Pločama... I u susjednoj BiH. Potom su se bacili na sušenje pršuta