Obavijesti

News

Komentari 1

Ribić proziva Vladu: Slučaj Filozofskog pokazuje da je sudstvo neovisno od građana

Ribić proziva Vladu: Slučaj Filozofskog pokazuje da je sudstvo neovisno od građana
1

Dekani sedam zagrebačkih fakulteta poručili su rektoru Borasu da se ograđuju od odluke o smjeni Vesne Vlahović-Štetić, a sindikat znanosti upozorava da su i Vlada i Boras odgovorni poreznim obveznicima

VIDEO

Pozivanje na autonomiju sveučilišta puko je pokriće za nedopustivu samovolju rektora i njegove ekipe. Autonomija ne pripada čelnicima ustanove, već nastavnicima i znanstvenicima. Njena je svrha osigurati slobodno istraživanje, kritičko mišljenje i podučavanje, a nije svrha zaštita malverzacija i manipulacija sredstvima i ljudima, poručuju Vladi u novom otvorenom pismu Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) i Igor Radeka, predsjednik velikog vijeća sindikata.

NSZVO je još prošli tjedan osudio događanja na Filozofskom faluktete, te smjenu dekanice Vesne Vlahović-Štetić, te su i prije odluke Senata Sveučilišta tražili od Vlade da se postavi prema slučaju. Peticiju za smjenu rektora Damira Borasa predali su i studenti te zaposlenici Filozofskog, no iz Vlade je stigao tek kratki odgovor da se "ne mogu miješati u autonomiju Sveučilišta".

- Vlada RH odgovorna je prema građanima, radnicima i poduzetnicima, koji financiraju rad sveučilišta i ne može se oglušiti od pitanja prava i sloboda. I na koncu, ovaj slučaj s Filozofskim fakultetom ponovno je na najotvoreniji način otvorio pitanje neodgovornog djelovanja pravosuđa. Ako čelnik ustanove dobije prijavu koju podnose kvalificirani znanstvenici koji iskazuju sumnju u zakonitost nečijeg izbora u zvanje ili u originalnost znanstvenog rada, on je dužan provoditi postupak ispitivanja. Nakon ove presude niti jedan čelnik to više neće raditi bez straha, jer će biti suđen za mobing pa će zbog toga još moći biti i smijenjen. Razumijete li što to znači za sustav visokog obrazovanja i znanosti? Pravosuđe je doista postalo nezavisno, ali od građana, poreznih obveznika, a u mnogim slučajevima i od prava i pravednosti. I to, poštovani premijeru, također financiraju građani, radnici i poduzetnici - poručuju sindikalisti.

Dekani pisali Borasu

Zbog cijele situacije rektoru Borasu pismo je uputilo i sedam dekana zagrebačkih fakulteta, piše Jutarnji list. Dekani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta političkih znanosti, Akademije dramskih umjetnosti i Veterinarskog fakulteta ogradili su se od odluke Senata o smjeni Vesne Vlahović-Štetić.

- Smatramo da je prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem bez omogućavanja diskusijskog dijela sjednice potpuno onemogućena kvalitetna, konstruktivna i transparentna akademska rasprava i bačeno negativno svjetlo na naše Sveučilište. Posljednji primjer koji o tome svjedoči održavanje je sjednice na kojoj je potvrđena odluka rektora o suspenziji uprave Filozofskoga fakulteta. S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti vam se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada - navode u otvorenom pismu dekani koji zahtijevaju da se o ovako osjetljivim točkama glasa transparentno i uz temeljitu raspravu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere