Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za ugostiteljske objekte kojim se dopušta rad restoranima, barovima i caterinzima uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera...
Popis 11 mjera koje ugostitelji moraju ispuniti da mogu raditi
Nakon što su inspektori zatvorili 30-ak ugostiteljskih objekata, glavni državni inspektor Andrija Mikulić sinoć je najavio da danas u 11 sati na snagu stupaju mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za ugostiteljske objekte kojim se dopušta rad restoranima, barovima i caterinzima uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera.
Upute HZJZ-a:
Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Cattering objekti uz pridržavanje svih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:
1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu
2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili objekta.
3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od međusobno ako jedan naplaćuje a drugi izdaje
4. Preporučuje se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
5. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
6. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta.
9. Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da s odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
11. Ako je organiziran drive-in sustav zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3, 7 i 10.