I u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. važno mjesto zauzima razvoj eno-gastro turizma i ovakva priznanja su i značajan poticaj svima koji rade na unapređenju raznovrsnosti hrvatske gastronomije, rekla je ministrica
Restoran u Jastrebarskom dobio Michelinovu zvjezdicu: 'Gastro scena prati globalne trendove'
Restoran Korak iz Jastrebarskog novi je dobitnik Michelinove zvjezdice te ujedno 11. nositelj oznaka tog globalno priznatog gastronomskog vodiča u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Restorani u Hrvatskoj koji su od sada nosili Michelinove zvjezdice uspješno su ih i zadržali, kažu iz HTZ-a, navodeći da su to Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).
- Nova Michelinova selekcija hrvatskih restorana potvrđuje da gastro scena u zemlji napreduje i prati globalne trendove, nudeći vrhunsku kvalitetu koju prepoznaju strogi inspektori Michelina. S 11 restorana s prestižnom zvjezdicom imamo ukupno 89 restorana nositelja neke od oznaka tog gastro vodiča i to ćemo koristiti u promociji i nastojanjima da Hrvatsku snažnije pozicioniramo kao kvalitetnu, održivu i poželjnu cjelogodišnju eno-gastronomsku destinaciju - komentirao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
Iz HTZ-a ističu i da su u novom vodiču Michelina za Hrvatsku njihovu oznake Green Star uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb) te Konoba Mate (Korčula), a tu je oznaku osim zvjezdice dobio i restoran Korak (Jastrebarsko), za posebnu posvećenost gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.
Novosti iz Michelina komentirala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ističući da su Michelinovi inspektori uočili da je sve veća pažnja na kvaliteti lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana sve više traže lokalne poljoprivrednike.
- Novi Michelinov vodič pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi i predstavlja najbolju pozivnicu brojnim turistima koji žele uživati u posjetu Hrvatskoj upravo zahvaljujući elementima mediteranske i srednjoeuropske kulinarske tradicije, odličnim autohtonim sastojcima, a posebno kreativnosti i strasti hrvatskih chefova - ocijenila je ministrica.
I u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. važno mjesto zauzima razvoj eno-gastro turizma i ovakva priznanja su i značajan poticaj svima koji rade na unapređenju raznovrsnosti hrvatske gastronomije, poručila je.
Međunarodni direktor vodiča Michelin Gwendal Poullennec naglasio je pak važnost kvalitetnih namirnica.
Michelin je na listu Bib Gourmand za kvalitetu po pristupačnim cijenama dodatno uvrstio još tri restorana, pa ih Hrvatska danas ima 14.