Istarska zlatna kroštula dugačka čak 24 metra predstavljena je u Puli na izložbi hrane i pića. Kandidirat će ju za Guinnessovu knjigu rekorda. Radili su je 48 sati...
Recept za megakroštulu: 100 kg brašna, 300 jaja, 85 l ulja...
Istarska zlatna kroštula dugačka čak 24 metra predstavljena je u Puli na izložbi hrane i pića.
- Kandidirat ćemo ju za Guinnessovu knjigu rekorda jer je najveća koju je itko ikada napravio - rekla je poznata umaška slastičarka Dragica Lukin koja je zajedno sa još tri slastičarska majstora radila tu autohtonu istarsku slasticu. Divovska kroštula rađena je 48 sati, a u njezinu izradu utrošeno je oko 60 sati rada.
Dužina kolača je 24 metra, širina je 60 centimetara.Za njezinu pripremu utrošeno je 100 kilograma brašna, pet kilograma šećera, 900 žumanjaka i 300 cijelih jaja. U nju je išlo čak 10 litara domaće rakije a kroštula se na kraju pržila u velikoj posudi promjera čak 2 metra. Tijesto se trebalo mijesiti u čak 4 etape. Pržila se u 85 litara ulja, a na kraju je za njezino postavljanje bilo potrebno 8 velikih stolova.
Od nje je napravljeno oko 4500 porcija, a oduševljenu građani su svojim mobitelima prije jela htjeli ovjekovječiti taj poseban trenutak. Dragica Lukin vođena idejom očuvanja gastronomskog nasljeđa pokrenula je projekt Zlatna kroštula u cilju afirmacije istarskog autohtonog slatkiša koji bi na taj način postao prehrambeni suvenir. Kroštula, taj hrskavi kolač prvi se puta "pojavio" još u antičko doba. Omiljena je slastica u Istri.