Obavijesti

News

Komentari 4

Radovi na izgradnji hangara za Rafale u punom jeku: 'Prva četiri stižu u travnju i svibnju'

Radovi na izgradnji hangara za Rafale u punom jeku: 'Prva četiri stižu u travnju i svibnju'
8

Za smještaj 12 borbenih aviona Rafalea u vojarni "Pukovnik Marko Živković" gradi se osam hangara. Uvijek će neki biti na servisiranju i održavanju pa nema potrebe, pojašnjenje je, za 12 smještajnih hangara

VIDEO

Nešto manje od 37 milijuna eura vrijedi ovaj cijeli kompleks, u zadanom roku je započet, u zadanom roku će biti završen i biti spreman za prihvat Rafalea u svibnju. Ovo što ste vidjeli u obilasku su objekti koji će biti potpora Rafaleima, kako u njihovom skladištenju, tako i obuci pilota i održavanju aviona, kazao je ministar obrane Ivan Anušić nakon što je s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Tomom Medvedom na Plesu u vojarni "Pukovnik Marko Živković" obišao radove na izgradnji hangara za borbene avione Rafale. 

Za smještaj 12 Rafalea osam hangara

Iako nam dolazi 12 aviona, hangara za njihovo smještanje se gradi osam uz pojašnjenje kako nema potrebe za svih 12 jer će uvijek neki biti u susjednim hangarima na održavanju. Pa se tako još grade i hangari za održavanje aviona, za održavanje motora, skladišta za pričuvne dijelove te zgrade u kojoj će biti simulator letenja i dio za boravak eskadrile. Ukupna površina je 20.000 metara kvadratnih. 

- Ovdje će biti i obuka i prijem i smještaj naših borbenih aviona Rafale, koji će doći u prvoj polovici 2024. Raduje me da je dinamika ispoštivana u okviru rokova. Ono što smo mogli već sada vidjeti, velik broj tih sadržaja je već gotovo pripravan za onaj sadržaj koji je predviđen u njima. I čestitam kolegi Anušiću, zapovjedniku Glavnog stožera, zapovjedniku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i svim ljudima u Ministarstvu obrane koji su nosili ovaj projekt. S radošću iščekujemo dolazak prvih borbenih zrakoplova - istaknuo je ministar Medved podsjetivši kako su paralelno s pripremnim radovima za prihvat Rafalea ovih dana u Hrvatsku stigli i prva borbena oklopna vozila Bradley, koji se nalaze u Đuri Đakoviću na servisu. 

- Snažna je ovo poruka Vlade usmjerena prema jačanju naših obrambenih sposobnosti - dodao je.

Svaki Bradley koštat će nas oko dva milijuna dolara, Banožić je tvrdio da su to obične 'kante'
Svaki Bradley koštat će nas oko dva milijuna dolara, Banožić je tvrdio da su to obične 'kante'

Čestitao je Anušiću na, naglasio je, još jednom iznimno važnom iskoraku, prijedlogu povećanja dobne granice za ostanak vojnih osoba u službi. 

- Puno je toga što se ovih dana događa u sektoru obrane - istaknuo je. 

Naime, Anušić predlaže izmjene Zakona kojim bi se povećala dobna granica za odlazak vojnika u mirovinu s 45 na 50 godina. 

- Da, naši vojnici napuštaju Oružane snage s 45 godina, što je, po nama, niska dobna granica. Povećanjem dobne granice rješavamo i problem njihove egzistencije nakon izlaska iz OS-a, tj ostvaruju pravo na minimalne mirovine ili mirovinu u cijelom iznosu. Dugo je bilo o tome govoreno, pušteno je u proceduru, očekujem od Vlade da uputi i u Sabor, radi se o kvalitetnoj i boljoj brizi, onome što sam na samom početku svog mandata rekao, a to je čovjek - vojnik, dočasnik i časnik, koji je osovina i centar naših Oružanih snaga i MORH-a. Počeli smo s tim i nastavljamo dalje raditi na unaprjeđenju materijalnih prava djelatnika Oružanih snaga - rekao je Anušić.

Plenković i njegova ekipa bez kaciga na glavama na gradilištu

U obilazak radova izgradnje ovog kompleksa kod zračne luke Franjo Tuđman članove Vlade su poveli načelnik Glavnog stožera i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Dok su novinarima podijelili kacige, obzirom da se radi o gradilištu, i to uz naglasak da ih se obavezno moraju nositi, premijer i njegova ekipa ih na svoje glave nije stavila. 

VIDEO Plenković, Anušić i Medved obišli gradnju hangara za Rafale, ali nisu nosili kacige
VIDEO Plenković, Anušić i Medved obišli gradnju hangara za Rafale, ali nisu nosili kacige

Izgradnja ovog kompleksa vrlo je zahtjevan proces, istaknuo je načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, naglasivši kako radovi unatoč složenosti dobro teku.

- Infrastruktura je to koja je potrebna za naše moćne i moderne borbene lovce koji nam uskoro stižu. To je ustvari samo pokazatelj da avioni sami po sebi nisu dovoljni, oni traže infrastrukturu iza koje slijede tehničari, piloti koji se paralelno obučavaju i modernizacija radara. Svi ti projekti zajedno dat će nam jednu novu sposobnost - zaštite i obrane hrvatskog neba i za sada ovaj projekt ide svojom planiranom dinamikom. Nadamo se da ćemo po planu uskoro imati priliku vidjeti i naše avione u zraku kako djeluju - istaknuo je. 

'Sve će biti kako je planirano'

Da izgradnja infrastrukture ide prema planu, naglasio je i Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

- Sve će biti kako je planirano. Dolazak aviona u proljeće trebao bi biti popraćen i sa svim sadržajima potrebnima za njihov prihvat, održavanje, smještaj ljudi, naprednog sustava za planiranje, simulator... Zahvalio bih Ministarstvu obrane, Glavnom stožeru i svima koji su dali doprinos, kao i tvrtkama koje ovo rade jer je izuzetno zahtjevno sve ovo napraviti na način da ne dođe do prekida funkcioniranja 91. krila, ZTC-a, sve smo uspjeli uskladiti, za sad ne vidim nikakve izazove i radujem se početku iduće godine i ljetu 2024. kad ćemo svi zajedno moći uživati u zvuku naših aviona u Zagrebu - kazao je.

Na pitanje je li sigurno da nam prva četiri aviona stižu u travnju, ministar Anušić je istaknuo kako će doći kroz travanj i svibanj. 

- I njihovo korištenje može krenuti, pretpostavljam, odmah. Možda je to pitanje za generala Križanca, ali u svakom slučaju naši piloti i osoblje već neko vrijeme borave u Francuskoj, na obuci su, i kada se fizički avioni budu dostavili u ove prostorije, bit će spremni za djelovanje - dodao je.

Upitan kako će stizati sljedećih osam aviona, kojom dinamikom, Anušić je istaknuo kako će stizati do 2025.

- Jedan po jedan će se isporučivati kako budu bili spremni - rekao je. 

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Što se tiče Bradleyja, ministar je kazao kako su nam stigla 22 od 89. 

- Na remontu su, dogradnji i prilagodbi za naše Oružane snage, kopnenu vojsku. Nakon toga se daljnja dinamika nastavlja kako je dogovoreno između SAD-a i RH, bez ikakvog zastoja i vremenskih odgoda će se ispostavljati u određenim intervalima kroz iduću godinu - rekao je. 

U tijeku je, dodao je, nabavka 30 Patrija, ali o ugovaranju dodatnih nije znao ili htio reći.

- Kad govorimo o obalnim ophodnim brodovima i sastanku koji smo imali prije 10-ak dana s Debeljakom, razgovori su se ponovno reaktivirali, pregovori i dalje idu kako s institucijama koje sudjeluju u financiranju i posredovanju realizacije cijelog tog velikog projekta i mogu u ovom trenutku reći da imamo nekakve naznake da bi se taj problem mogao u dogledno vrijeme početi rješavati - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Pogledajte što uskoro dolazi u Hrvatsku! Polar vortex donosi ledeni val. Stiže nam i snijeg
IZVADITE JAKNE

Pogledajte što uskoro dolazi u Hrvatsku! Polar vortex donosi ledeni val. Stiže nam i snijeg

Prognoze za kraj listopada ipak nisu toliko optimistične. Stranica Wxcharts objavila je kako Hrvatsku i regiju očekuje nalet Polar Vortexa koji će sniziti temperature ispod prosjeka

Pronašli nestale tinejdžere
SRETAN KRAJ

Pronašli nestale tinejdžere

Policija javlja da su pronašli nestale 14-godišnjake