Pandemijska kriza otjerala je radnike u Njemačkoj iz ugostiteljstva i potaknula ih da posao potraže u prvom redu u maloprodaji i logistici, pokazalo je istraživanje Instituta njemačkog gospodarsvta
Radnici u Njemačkoj zbog covida napuštaju ugostiteljstvo
Samo u 2020. godini iz ugostiteljstva je otišlo 216 tisuća radnika, utvrdili su ekonomisti IW-a.
Gotovo 35 tisuća njih pronašlo je novi posao u maloprodaji, gdje supermarketi poput Aldija i Lidla nude početnu plaću od najmanje 14 eura po satu.
Oko 27 tisuća prešlo je iz ugostiteljstva u sektor transporta i logistike, između ostalog i na posao dostavljača, a otprilike isto toliko uključilo se u sektor poslovnog upravljanja, na poslovima tajnica i tajnika.
Prema istraživanju, ugostiteljstvo su napustili uglavnom radnici sa skraćenim radnim vremenom i ugovorima na 'određeno'.
"Ni u jednom drugom sektoru zapošljavanja pad nije tako snažan, ni u apsolutnom ni u relativnom izrazu", rekle su autorice istraživanja Anika Jansen i Paula Risius.
Udruga bavarskih hotela i restorana (DEHOGA) poziva na ciljanu politiku doseljavanja u Njemačku kako bi se riješio problem 'egzodusa' radnika.
Građani iz zemalja Zapadnog Balkana trebali bi, primjerice, brže dobivati dozvole boravka za potrebe rada u Njemačkoj. Treba ubrzati postupak dodjele viza za podnositelje zahtjeva iz zemalja koje nisu članice EU-a, rekao je generalni direktor DEHOGA-e Thomas Geppert.
Smatram da manjak nećemo moći popuniti domaćim radnicima, poručuje Geppert.