U procesu pravljenja kolača, teško odolijevamo lizanju žlice na kojoj je ukusna smjesa za kolače. Bilo da kolač pravite vi ili netko vama blizak, ako ste u kuhinji, slatku smjesu sigurno teško izbjegavate...
Radije izbjegavajte: Zašto je opasno jesti smjesu za kolače?
No, koliko je zapravo opasno pojesti smjesu za kolače? Može li nam od toga pozliti?
Stručnjaci su otkrili da itekako može, jer su u smjesi najčešće glavni sastojak sirova jaja koja mogu dovesti i do salmonele. Ta bakterija uzrokuje mučninu i grčeve u trbuhu, nakon čega slijedi proljev, vrućica, a ponekad i povraćanje.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto nije dobro jesti smjesu za kolače?
Pokretanje videa...
Zbog toga, prije konzumiranja jaja uvijek dobro termički obradite. Ljeti jaja treba čuvati u frižideru na temperaturi nižoj od 4ºC. Ukoliko primijetite da je neko jaje napuklo, bez razmišljanja ga bacite.
A ako baš ne možete odoljeti poslastici na žlici, potrudite se da konzumirate one s kuhanim punjenjem. Tako ćete prije izbjeći mogućnost zaraze. Osim zaraze, smjesa za kolače je prava kalorijska bomba pa nije preporučljiva ako pazite na liniju.