Obavijesti

News

Komentari 19

Radić osniva novu stranku: 'Imat ćemo svog kandidata za predsjednika, a to neću biti ja'

Radić osniva novu stranku: 'Imat ćemo svog kandidata za predsjednika, a to neću biti ja'

Radić osniva novu stranku s jednostavnom porukom 'Crno na bijelo', a kaže da im nisu primarne fotelje, kao ni način da dođu do nekih pozicija

VIDEO

Plakati s jednostavnom porukom 'Crno na bijelo' osvanuli su diljem Hrvatske. Riječ je o kampanji stranke u nastajanju, a koju osnivaju bivši članovi Domovinskog pokreta koji su napustili stranku nakon pobjede Ivana Penave na nedavnim unutarstranačkim izborima. Iza nove parlamentarne stranke stoji Mario Radić, bivši Penavin zamjenik u DP-u koji je za RTL Danas otkrio što znači poruka na plakatima.

- To znači otisak u vremenu Hrvata, crno na bijelo. Prvi neki otisak Hrvata u vremenu je Bašćanska ploča ili neko pismo. Nakon toga imamo neki vremenski odmak pa imamo Ivana Vučetića koji je izmislio otisak prsta crno na bijelo, a mi danas otključavamo svoje mobitele otiskom prsta. Crno na bijelo je nekakav način da pređemo sa riječi na konkretna djela - kazao je. Dodao je da i dalje nisu 'izbrusili' do kraja ime stranke. 

Osijek: Mario Radić plakatom najavljuje osnivanje nove stranke

Radić kaže da se razlog za osnivanje svoje stranke nije to što se zeznuo na neki način sa Škorom, a zatim i s Penavom. 

- Gledajte, ako netko je na čelu Stožera za provedbu izbora u dva ciklusa i osvoji jedanput 16 mandata, drugi put 14 mandata, treći rezultat, a ja sam kontinuitet te politike - ne može se reći da sam se zeznuo - dodao je.

Istaknuo je da će podržati Vladu, ako će ispoštovati dokumente koji su potpisali zajednički.

- Ja sam bio u pregovaračkom timu i znam što smo pregovarali, na koji način smo neke dokumente koji smo potpisali zajedničke, u kojem smjeru će ići ova Vlada. Andrej Plenković je rekao odmah nakon toga da su hrvatski birači i glasači odlučili ovog puta da brod na kojem je hrvatska Vlada skrene malo udesno i rekao da treba poštivati volju birača. Ja s tim slažem apsolutno - objasnio je Radić pa dodao da se "provedba tog dokumenta nije se pokazala najboljom".

Plenković: 'Medved je pričao s Radićem. Koliko sam shvatio, oni će podržati rad Vlade'
Plenković: 'Medved je pričao s Radićem. Koliko sam shvatio, oni će podržati rad Vlade'

- Glasači koji su glasali za nas ne vide da smo skrenuli taj brod udesno. Štoviše, rekao bih da je ostalo na istom kursu, što oni kažu politika kontinuiteta. Možda je malo čak i skrenuo na drugu stranu. Mi ćemo pokušati taj brod ispraviti na onome što smo dogovorili dosad - objasnio je.

Kaže da im nisu primarne fotelje, kao ni način da dođu do nekih pozicija.

- Nama je puno bitnija provedba programa i načela na kojima smo dobili glasove. Mi hoćemo crno na bijelo neke dokumente i neke stvari koje će biti konkretne - kazao je te dodao da će pregovarati i razgovarati o svemu.

Zagreb: Odlazak Domovinskog pokreta sa sastanka s HDZ-om

U četvrtak je inicijativni odbor stranke. Donijet će statut i programska načela. Na pitanje znači li to da su dali potporu unaprijed bez da su dogovorili konkretne uvjete kaže da su potporu dali već prije tri mjeseca. 

- Svi naši zastupnici su digli ruku za Vladu u tom trenutku i ja u ovom trenutku mogu samo ponoviti da nisam vidio nikakvo uplitanje HDZ a u ovaj proces. Nisam ga vidio na način od strane vrha HDZ-a - dodao je.

Gong: 'Treba istražiti navode čelnika DP-a je li Mario Radić stvarni vlasnik Z1 televizije'
Gong: 'Treba istražiti navode čelnika DP-a je li Mario Radić stvarni vlasnik Z1 televizije'

Novinarka RTL-a ga je upitala smatra li problematičnim što će njegovi ljudi u Saboru dizati ruke za tri ministra s kojima su do jučer praktički "bili u ratu".

- Ako ovoj prethodnoj strani nije problematično da dižu ruke za Vladu Andreja Plenkovića, protiv koga su digli kaznene prijave. Prvenstveno gospodin Ivan Penava, gdje ga je stavio na plakat... - rekao je pa dodao da iako je bio s njima, nije bio ni na jednoj pressici, niti je podržavao to kao takve. Istaknuo je da je to potez previše.

Zagreb:  Mario Radić o izbornom saboru Domovinskog pokreta

Željko Lacković na koalicijskom sastancima u njihovo ime komunicira njihove ideje i stavove. Očekuje da im se još neki saborski zastupnici priključe, ali kaže, "o tom po tom". Već pregovaraju s nekim ljudima, a nije htio otkriti je li riječ o oporbi ili vladajućima. 

Na pitanje je li realno da traže neko ministarstvo koje trenutačno drži Domovinski pokret kaže da im to nije prioritet.

- Nama je prioritet da se provode politike koje smo mi obećali našim biračima. To nam je prvenstveni prioritet. Ovo sve ostalo, ako bude - bude, ako ne bude - ne bude. Nije nam to prioritet - objasnio je Radić.

Domovinski prebjezi: 'Radićevci' su napustili stranku, a neki kao Peternel su otišli i korak dalje
Domovinski prebjezi: 'Radićevci' su napustili stranku, a neki kao Peternel su otišli i korak dalje

Istaknuo je da ga osveta ne gura dalje u politici te da nije čovjek koji će živjeti u gorčini i osveti. 

- Mene jedino u tom svemu smeta kad čitam neke komentatore koji kažu, nadmudrio, pobijedio na tome. Ja nikad ne bih volio da pobijedim na način koji je protupravan, nemoralan i nečastan i veličati način takve pobjede nije dobra poruka ljudima u Hrvatskoj - rekao je.

Osijek: Saborski zastupnik Mario Radić

Radić je otkrio da su najbliže stavu da će imati svog kandidata na predsjedničkim izborima. 

- Mislim da mi kao stranka koja je u nastajanju, ali smo već snaga sama po sebi iz priloženog što se vidi. Vjerojatno ćemo imati svog kandidata koji će zastupati naše stavove, braniti ih kao i naše politike - rekao je za RTL Danas te dodao da će tek pregovarati s ljudima, a da imaju tri do četiri kandidata. Sebe, kaže, ne vidi tu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO