Obavijesti

News

Komentari 117

Ukrajinci su američkim oružjem uništili i pontonske mostove u Kursku. Putin se susreo s Lijem

Ukrajinci su američkim oružjem uništili i pontonske mostove u Kursku. Putin se susreo s Lijem

Prije sastanka s Putinom, Li je razgovarao s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Putin je rekao da su Mišustin i Li "potpisali niz bilateralnih sporazuma usmjerenih na poboljšanje naše suradnje" s glavnim fokusom na energetiku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
POŽAR U RUSKOJ LUCI

Nakon ukrajinskog napada u četvrtak na trajekt prepun goriva u ruskoj luci Kavkaz, u južnoj oblasti Krasnodor, izbio je požar, izvijestile su lokalne vlasti.

Više pročitajte OVDJE.


Rusija postavlja modularna skloništa u Kursku

Vlasti zapadne ruske regije Kursk počele su postavljati modularna betonska skloništa kako bi se zaštitili civili od nadolazeće ukrajinske invazije, objavio je u četvrtak regionalni guverner. 

Ruske snage od 6. kolovoza bore se s ukrajinskom vojskom u graničnoj regiji Kursk. Tisuće ukrajinskih vojnika tada su prešli granicu i pokrenuli evakuaciju stotina tisuća ruskih državljana. 

„Prema mojim uputama vlasti grada Kurska identificirale su ključne točke za smještaj modularnih betonskih skloništa na prometnim mjestima”, napisao je guverner Kurska Aleksej Smirnov na aplikaciji Telegram. Skloništa će biti na oko 60 autobusnih stanica. Smirnov je objavio fotografiju kamiona koji dovozi jedno sklonište. 

Sam grad Kursk ima oko 450 tisuća stanovnika. Guverner je najavio da će skloništa biti postavljena u još dva grada – Železnogorsku i Kurčatovu, domu nuklearne elektrane za koju Rusi tvrde da je ukrajinski vojni cilj, što Kijev odbacuje. 

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebao bi posjetiti tu elektranu krajem kolovoza. 

Drugi ruski dužnosnik u četvrtak je u odvojenoj objavi napisao da su ruske snage spriječile ukrajinske snage da pređu granicu i u regiji Brjansk, oko 240 kilometara od borbi u Kursku. 

Ruske snage istovremeno napreduju u svojoj ofenzivi na istoku Ukrajine, pokušavajući steći punu kontrolu nad regijom Donjeck. 
 


Rusija odbila još jedan ukrajinski pokušaj prodora preko granice

Ruske snage spriječile su ukrajinsku diverzantsku i izviđačku skupinu da probije granicu u zapadnoj regiji Brjansku, oko 240 km udaljenoj od mjesta ukrajinskog prodora u susjednu regiju Kursk, rekao je ruski dužnosnik.

Rusija je u srijedu rekla da su njezine snage napredovale u istočnoj Ukrajini i počele potiskivati ​​ukrajinske snage u regiji Kursku, premda je viši zapovjednik upozorio da se ukrajinske snage pregrupiraju za još jedan mogući napad.

Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz rekao je da su graničari Savezne sigurnosne službe i ruske vojne postrojbe odbili napad ukrajinskog diverzantsko-izviđačke skupine u srijedu.

Rekao je da se pokušaj upada dogodio u okrugu Klimovo koji graniči s ukrajinskom regijom Černihiv. Regija Brjansk nalazi se sjeverozapadno od regije Kursk gdje je od početka kolovoza u tijeku ukrajinski prodor.

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. kolovoza u pokušaju da prisili Moskvu da skrene trupe s ostatka bojišnice, premda su ruske snage nastavile napredovati u istočnoj Ukrajini posljednjih dana.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je oborilo 28 bespilotnih letjelica iznad ruskog teritorija, uključujući 13 u regiji Volgograd, sedam u Rostovu, četiri u Belgorodu, dvije u Voronježu i po jednu u regijama Brjansku i Kursku.

6.02

Ukrajina je u srijedu izvijestila da su uništili ruske pontonske mostove američkim oružjem kako bi očuvali svoj upad u Kursk. Moskva s druge strane tvrdi da su njihove snage zaustavile napredak ukrajinskih snaga i osvojile teren na istoku Ukrajine.

24sata
5.55

Ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je bliske veze između Moskve i Pekinga na sastanku s kineskim premijerom Li Qiangom u srijedu, kojemu je prethodilo potpisivanje bilateralnih sporazuma u energetskom sektoru.

24sata

Naše zemlje razradile su dugoročne zajedničke planove, kako u gospodarskoj tako i u humanitarnoj sferi, rekao je Putin, a prenosi državna agencija TASS.

"Naši trgovinski odnosi se uspješno razvijaju", rekao je također Putin, prenosi agencija Interfax. "Pažnja koju obje vlade posvećuju gospodarskim i trgovinskim odnosima pokazuje svoje rezultate", dodao je.

Prije sastanka s Putinom, Li je razgovarao s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Putin je rekao da su Mišustin i Li "potpisali niz bilateralnih sporazuma usmjerenih na poboljšanje naše suradnje" s glavnim fokusom na energetiku.

Mišustin je rekao da je Rusija već najveći opskrbljivač Kine naftom i dodao da "u bliskoj budućnosti ćemo također zauzeti prvo mjesto za prirodni plin".

Putin je posljednji put posjetio Kinu u svibnju. Dvije zemlje dijele antagonizam prema Zapadu, a posljednjih su se godina zbližile i proglasile strateško partnerstvo.

Ipak, mnogi promatrači smatraju da gospodarska velesila Kina ima glavnu riječ u ovom savezu, ostavljajući Rusiji ulogu dobavljača sirovina i mlađeg partnera.

Komentari 117