Priča koja govori da je recept za Jack Daniel's izmislio čovjek po imenu Dan Call i naučio svemu što zna svog šegrta Jaspera 'Jacka' Danielsa je laž, navode iz poznatog brenda. Recept je osmislio - Danov rob
'Procurila' tajna o viskiju Jack Daniels čuvana čak 150 godina
Iz Jack Danielsa su nakon 150 godina otkrili pravu istinu o nastanku američkog viskija. Dosada je priča za javnost bila kako je Dan Call naučio svog šegrta Jacka Daniel'sa kako upravljati destilerijom u Tennesseeju i otkrio mu recept za danas svjetski poznato piće - Jack Daniel's.
Tvrtka je tek sad spremna priznati da je kontroverzna priča da je viski Jack Daniels izmislio rob - točna. Dan Call je imao roba po imenu Nearis Green koji je radio u destileriji. On je izmislio recept za popularni viski, a Dan je preuzeo sve zasluge.
- Čekali smo neki povod, kao što je godišnjica, kako bi javnosti iznijeli pravu istinu - rekao je povjesničar Nelson Eddy za New York Times.
- Nearis Green je najbolji proizvođač viskija kojeg znam - navodno je rekao svojedobno Call.
Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu kasnije Daniel je otvorio vlastitu destileriju u kojoj je zaposlio i dvojicu Nearisovih sinova.
Jedna fotografija iz tog razdoblja prikazuje muškarca za kojeg se vjeruje da je jedan od sinova, a on sjedi odmah pored Daniela i njegovih radnika. Ta fotografija pokazuje da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenika i da je igrao značajnu ulogu u tvornici. U to vrijeme je bilo uobičajeno da crni stoje u pozadini na fotografijama.
Phil Epps, globalni brend direktor tvrtke Brown-Forman, u čijem se vlasništvu nalazio Jack Daniel's 60 godina, ističe kako odluka da se Greenovi izbace iz povijesti čuvenog viskija nije bila namjerna. Međutim, u vrijeme kada je destilerija pokušavala osvojiti tržište američkog Juga, u kojem je vladala rasna diskriminacija, njihovo porijeklo ne bi bilo dočekano s oduševljenjem.
Neki kritičari navode kako je otkrivanje istine nakon 150 godina ciničan potez i da su to napravili samo jer su se bojali da priča ne izađe na vidjelo.
U destilerijama su nekad uglavnom radili robovi, a povijesni dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Vjeruju da neke metode korištene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vuku porijeklo iz drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.