Obavijesti

News

Nižu se reakcije na smrt Freda Matića! Metsola: 'Strastveno se borio za Europu i vjerovao...'

Nižu se reakcije na smrt Freda Matića! Metsola: 'Strastveno se borio za Europu i vjerovao...'
1

Bio je vukovarski branitelj, zatočenik srpskih koncentracijskih logora, ministar branitelja, eurozastupnik i dugogodišnji član SDP-a. Iza njega ostala je supruga Svetlana i sin Sven

Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je Predrag Fred Matić. Bio je dugogodišnji član SDP-a, ministar branitelja od 2011. do 2016. godine i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Imao je 62 godine.

Fred Matić rođen je 2. lipnja 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završio je u Vukovaru, a postao je nastavnik razredne nastave nakon dvogodišnjeg studija na Pedagoškom fakultetu u Osijeku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Ovako je Fred Matić svjedočio o strahotama zatočeništva u ratu: 'Dobio sam batina za 10 života'

"Teško je reći što je čovjek tamo sanjao. Ono čega se ja najviše sjećam, ta prva noć nakon svega onog maltretiranja, nakon tri mjeseca rata, nakon provedenih više od 24sata u autobusima, premlaćivanja, ubojstava koja sam vidio, sveg onog zla, hladnoće koja je bila nevjerojatna... Kad su nas duboko u noć, već su možda bili i rani jutarnji sati, konačno pustili na miru, sjećam se da sam utonuo u san sa željom da se nikad više ne probudim..."

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

U djetinjstvu igrao sa Šukerom, vodio butik, djevojci slao pisma da je visok 2,10 m i da ima 'fiću'

Godina je 2015. Ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66 stoji šator. Unutra su branitelji prosvjednici, traže smjenu Predraga Freda Matića i njegovih najbližih suradnika.

Bili su to njegovi najteži dani u dugoj političkoj karijeri. Dolazio je redovito na posao, susretao se s njima, a svjedočio kako "gotovo da nema 'šatoraša' ni 'stožeraša' koji nešto od mene nije tražio".

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Bulj: Kad je bilo najbitnije, bili smo na istoj strani. Počivaj u miru, umorni hrvatski ratniče

Često se nismo slagali, ali kad je bilo najbinije za hrvatski narod bilo smo na istoj strani. Počivaj u miru Božjem umorni hrvatski ratniče - napisao je Miro Bulj na Facebooku.

 

Metsola:  Svi koji su radili s njim znali su koliko se strastveno borio za Europu

Predsjednica Europskog parlamenta komentirala je smrt Predraga Freda Matića.

- S velikom tugom primila sam vijest o smrti Predraga Freda Matića - hrvatskog zastupnika Europskog parlamenta, prijatelja i kolege. Svi koji su radili s njim znali su koliko se strastveno borio za Europu koja čini razliku i koliko je duboko vjerovao u politiku kao snagu za pozitivne promjene i koliko je njegov entuzijazam bio zarazan. Dio ovog Parlamenta zauvijek će biti njegov. Počivao u miru - napisala je na X-u.

Pupovac o Matiću: Izgubili smo čovjeka jedinstvenog političkog profila

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je danas sućut povodom smrti Predraga Freda Matića, poručujući kako je hrvatska politička scena izgubila čovjeka jedinstvenog političkog profila, a posebnu zahvalnost izrazili su mu za suradnju u politikama sjećanja i izmirenja.

"U ime SDSS-a  izražavam iskrenu sućut  i duboko žaljenje zbog prerane smrti našeg kolege Freda Matića. Svi zajedno, cijela hrvatska politička scena, izgubili smo čovjeka jedinstvenog političkog profila i doprinosa politikama ljudskih prava, socijalne jednakosti i političkim slobodama u hrvatskim i europskim okvirima", navodi se u sućuti.  

Posebno su mu, kaže, zahvalni za suradnju koju su imali u politikama sjećanja i izmirenja.

"Sjećat ćemo ga se s trajnim osjećajima poštovanja", navodi se na kraju sućuti predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.