Obavijesti

News

Komentari 62

Preminuo hrvatski diplomat Budimir Lončar u 101. godini: Pozlilo mu u moru pred kućom

Preminuo hrvatski diplomat Budimir Lončar u 101. godini: Pozlilo mu u moru pred kućom

Lončarevu smrt potvrdio je hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina na svom Facebook profilu, koji je ujedno i autor Lončarove biografije ''Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta''

VIDEO

Hrvatski diplomat Budimir Lončar preminuo je u 101. godini života. Kako neslužbeno doznajemo, Lončaru, rođenom Prečaninu, pozlilo je dok se kupao u moru ispred svoje kuće. Pozvana je Hitna pomoć, ali mu spasa nije bilo.

- Budimir Lončar, diplomat, partizan, svjetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mjestu u kojem je rođen 1. travnja 1924. - objavio je hrvatski povjesničar Tvrtko Jakovina na svom Facebook profilu, koji je ujedno i autor Lončarove biografije ''Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta''.

Pripadnik je narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Lončar je već od 1950. bio u diplomaciji, te je godine postao konzul i savjetnik u UN-u. Tad je, kako je govorio, naučio "svaki dan mijenjati košulju, katkad i dvaput dnevno, uvijek imati čiste cipele, a kosu prati svaki dan".

Lončar je imao briljantnu memoriju, pamtio sve što vidi i čuje, puno držao do elegancije, kontakata, etikete... Lončar je odlično poznavao Tita, Koču Popovića, Fidela Castra, Kissingera, Brzezinskog, Tatcherovu, Kohla, Nixona, Brandta, Gorbačova, Genschera i Claudea Cheyssona (bivši francuski ministar Cheysson mu je navodno i kum). Dugo je bio uz Tita, išao na konferencije nesvrstanih, sastanke OESS-a, međunarodne konferencije...

Lončar je bio posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije, posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Pokret nesvrstanih i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Zagreb: Predstavljanje knjige Stjepana Mesića "Progon i nacionalno buđenje - Borba za demokratsku Hrvatsku"

Prozivalo ga se zbog razdoblja nakon Drugog svjetskog rata, u kojem je kraće vrijeme vodio zadarsku Oznu, kao i zbog uloge u donošenju odluke o embargu oružja zemljama na prostoru bivše Jugoslavije 1991. godine.

- To što mene optužuju za uvođenje embarga je glupost i kardinalno neznanje. Čak i da sam bio protiv embarga, a po svojem uvjerenju nisam mogao biti, ja nisam mogao učiniti ništa, jer nisam imao pravo glasa. Na toj sjednici Vijeća sigurnosti proširena je internacionalizacija krize i stvoren legitimitet za buduću intervenciju. Ja sam prvi ministar vanjskih poslova u povijesti Ujedinjenih naroda koji je svoju zemlju (Jugoslaviju, op. a) stavio na dnevni red VS-a, zato što ugrožava svjetski mir. Moj govor nije tajan - u UN-u sam između ostalog rekao: 'Nitko od jugoslavenskih faktora nije nevin, niti potpuno čist', ali 'jasno je gdje su generatori konflikta i gdje su glavni motivatori nepovjerenja'. Na to se pozvao i američki državni tajnik James Baker i podvukao kako je jasno da sam mislio na Slobodana Miloševića - rekao je svojedobno u intervjuu Jutarnjem listu.

Bio je aktivan i u stotoj godini te redovito dolazio na promocije knjiga. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 62

VIDEO

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada
HDZ-OV DIREKTOR U POŽEGI

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada

Plus+ HDZ-ovac Domagoj Prša je je u Požegi dobio direktorsko mjesto bez natječaja od HDZ-ova gradonačelnika Željka Glavića. Nadređena će mu biti pročelnica koja mu je kuma. Oporba: Imamo direktora za 10 soba...

Nove izmjene poreza: Plenković nakon povišice od skoro 2.300 eura, dobiva dodatnih 213 eura
BIT ĆE ZA RUČAK

Nove izmjene poreza: Plenković nakon povišice od skoro 2.300 eura, dobiva dodatnih 213 eura

Vlada će spustiti i oporezivanje plaća Zagrepčana, povećati osobni odbitak, ali povećati i iznos na koji najbogatiji plaćaju niži porez. To nosi i rast prosječnih plaća, ali najviše će dobiti oni s najvišim primanjima