Obavijesti

News

Komentari 344

Milanović tvrdi: Viviane Reding i HDZ su iz iste političke opcije

Milanović tvrdi: Viviane Reding i HDZ su iz iste političke opcije
4

Mi se zalažemo za promjenu Ustava, a oni koji su najglasniji, to opstruiraju. Vidjet ćemo tko je na kraju za kažnjavanje zločinaca, a tko nije, rekao je Zoran Milanović

VIDEO

Hrvatska definitivno nije ni u kakvom ozbiljnom prekršaju, rekao je premijer Zoran Milanović u Varaždinu, oštro kritizirajući izjavu glasnogovornice europske povjerenice za pravosuđe vezano za zakon u javnosti nazvan 'Lex Perković'. 

- Ne želim se prepucavati preko medija, ali izjave glasnogovornice potpredsjednice EK Viviane Reding da štitimo komunističke zločince iznimno su nekorektne - rekao je premijer.

Dodao je kako ga ova izjava podsjeća na stavove oporbe u Hrvatskoj te napominje kako se radi o problemu koji je nereguliran i u nekim zemljama EU. 

- Mi se zalažemo za promjenu Ustava, a oni koji su najglasniji, to opstruiraju. Vidjet ćemo tko je na kraju za kažnjavanje zločinaca, a tko nije - rekao je premijer. 

- Što se tiče prepucavanja preko medija i glasnogovornika, ja u tome ne sudjelujem kao ni ministar pravosuđa, i neću, kad je u pitanju jedna uprava Europske komisije, jer to je uobičajena taktika. Međutim, sada se tu otišlo korak dalje. Jer, ono što smo jučer čuli od osobe koja je samo glasnogovornica, koja ne govori u svoje ime, to je jedna grozna optužba, to ona ne govori u svoje ime nego u ime svog šefa ili šefice, ne cijele komisije, nego samo jedne osobe, taj predmet na Komisiji još nije ni bio - objasnio je Milanović.

'Bespotrebno smo se dali impresionirati'

Milanović tvrdi kako smo se dali bespotrebno impresionirati. 

- Mi u Hrvatskoj imamo jednu sklonost dati se impresionirati kad god netko podigne glas i nečim zaprijeti međutim ono što smo jučer čuli nismo imali nikad priliku čuti. To je službena osoba, koja je govorila u ime člana Komisije, optužila hrvatsku Vladu da u svojim granicama štiti ubojice hrvatskih disidenata. Mene ni to ne bi toliko zabrinjavalo da to nije rječnik identičan rječniku opoziciji u Hrvatskoj. A radi se i ovdje i tamo o istoj političkoj opciji. Promatrajte to vrlo detaljno - rekao je Milanović.  Najavio je kako će ovaj incident prijaviti kolegama iz Europskog vijeća.

- Ovo nije veliki problem, ovo je pitanje kako stvari tumačimo, a smatram da ih tumačimo ispravno. Borimo se prema članku 4. Ugovora o Europskoj uniji za jednakost država članica, što nije isto kao temeljne slobode. Također, ovo nije veliki problem, o ovom predmetu se i dalje ne govori u Europi, a osim nas u Hrvatskoj i jednog malog broja ljudi u Komisiji, nitko ne zna ništa i ne privlači ničiju pozornost. To je nastojanje da se manipulira građanima – rekao je Milanović.

'Imamo potpuno čistu savjest'

Upitan zašto ima potpuno drugačiji stav od potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, Milanović ne vidi razloga za čuđenje. 

- Mi smo to usvojili na Vladi, pa i njezino je Ministarstvo dalo pozitivno mišljenje, prošlo je Sabor, znali smo što radimo i mislim da prije svega imamo potpuno čistu savjest - rekao je premijer.

EK: Inzistirat ćemo da se svi prekršaji kazne

O slučaju 'Lex Perković' govorilo se u utorak i u Bruxellesu, na Brifingu Europske komisije. Novinare je zanimalo kakve bi sankcije Hrvatska mogla snositi ukoliko ne izmjeni zakon koji ograničava primjenu europskog uhidbenog naloga.  

- Mi smo već postupali protiv niza država članica Unije, bez obzira bile one male ili velike. Ozbiljno shvaćamo svoju ulogu čuvara europskog zakonodavstva i inzistirat ćemo da se svi prekršaji kazne - poručuju iz Europske komisije.

Ured Viviane Reding: Očekivali smo pristojnost i odgovor

U uredu potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding kažu da još uvijek čekaju odgovor ministra Orsata Miljenića vezan za Zakon o europskom uhidbenom nalogu. Iz ureda su za tportal kazali da računaju na pristojnost i dosljednu primjenu svih EU zakona. 

- Nije na meni da spekuliram o razlozima zbog kojih hrvatski ministar pravosuđa nije odgovorio povjerenici, no očekivali smo da će se barem udovoljiti osnovnim standardima službene komunikacije i odgovoriti na pismo. rekla je za tportal Mina Andreeva, glasnogovornica Viviane Reding. Ponovila je da će se kolegij Europske komisije okupiti kako bi razmotrili pokretanje postupka za sankcioniranje Hrvatske, osim u slučaju da Miljenić do sljedećeg tjedna odgovori na pismo. 

- Ako odgovori, tada će ovisiti o sadržaju pisma hoće li se pokrenuti postupak sankcioniranja. To će razmotriti Komisija - rekla je Andreeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 344

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere