Obavijesti

News

Komentari 0

Premijer Federacije BiH: Da nije bilo kamenoloma, ne bi bilo ovih žrtava u Donjoj Jablanici

Premijer Federacije BiH: Da nije bilo kamenoloma, ne bi bilo ovih žrtava u Donjoj Jablanici

Rekao je da će Vlada razmatrati odluku o Danu žalosti i uputiti inicijativu prema Vijeću ministara BiH. Na kraju je istakao da se šteta u Donjoj Jablanici trenutno ne može utvrditi i da je ona totalna

VIDEO

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da će Vlada FBiH danas donijeti odluku o interventnoj novčanoj pomoći, piše Tuzla info.

Dodao je podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice, koji se obrušio na naselje, ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva.

- Bujice, poplava, voda je mogla utjecati na neke ljudske žrtve, poput onih kojih je bilo u Butrović Polju ili u Fojnici, ali sigurno u Donjoj Jablanci ne bi bilo ovih žrtava da nije bilo kamenoloma, da se nije to brdo sručilo na selo i zbrisalo ga s lica zemlje. Federacija nije nadležna, pa nema nikakve dokumentacije što se tiče federalnog ministarstva, ali je resorna ministrica informirana i od kantonalnog ministarstva da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikad nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. Treba prepustiti onima koji su zaduženi za to, pravosudne i političke institucije da istraže i da vide što se tu dogodilo, što je uzrok ovoga. Vlada ima svoj zadatak i posao da zajedno sa svim službama prvo osigura prihvat pomoći ovim ljudima koji su ostali bez domova, da onda riješimo čišćenje tog terena, uspostavu komunikacije, sanaciju šteta, a sve drugo neka rade nadležne institucije koje trebaju ispitati  ovu činjenicu - istaknuo je Nikšić.

VIDEO Ostala bez brata, sestre, snahe i bratića, ali i doma u Jablanici: Nemam nikoga više…
VIDEO Ostala bez brata, sestre, snahe i bratića, ali i doma u Jablanici: Nemam nikoga više…

Rekao je da će Vlada razmatrati odluku o Danu žalosti i uputiti inicijativu prema Vijeću ministara BiH. Na kraju je istakao da se šteta u Donjoj Jablanici trenutno ne može utvrditi i da je ona totalna.

- Objekti koji su ostali su sigurno neupotrebljivi za stanovanje, bez značajne investicije u rekonstrukciju, opravku, I drugi su sravnjeni sa zemljom, neki poplavljeni do krova. Šteta će se tek procijeniti - rekao je Nikšić.

Izjavio je i da su od direktora Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH dobili informaciju da su materijalno značajno pogođeni te da zbog oštećenja infrastrukture, dnevno gube između 200 i 280 tisuća KM, s obzirom na to da ostvaruju komunikaciju i transport na toj ruti

Izrazio je nadu da će tijekom dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M17 Jablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'
CIJELE KUĆE ZATRPANE

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'

Tisuće tona kamenja iz tog kamenoloma kod Jablanice palo je na cijelo naselje i napravilo branu, a onda se voda slila u jednu dolinu. Sve se dogodilo i minuti, oko dva sata iza ponoći, kažu vlasti u BiH