Ne želim biti lice koje vodi ikakve prosvjede protiv države i Stožera, želim rješavati sve legalno, ali vjerujem da je prošlo vrijeme da to legalno rješavamo. Ljudi su bijesni, rekao je Medak za Hrvatski radio
'Predugo se ljude zavaravalo'
Nacionalna udruga ugostitelja jučer je objavila da ima informacije o radnom dokumentu u kojem piše da će se prvo otvoriti hoteli, restorani bi trebali biti otvoreni početkom ožujka, nekoliko tjedana nakon toga i kafići, ali isključivo na terasama.
Marin Medak i Vedran Jakominić povlače s čela Nacionalne udruge ugostitelja, potvrdio je Medak Hrvatskom radiju.
- Ne želim biti lice koje vodi ikakve prosvjede protiv države i Stožera, želim rješavati sve legalno, ali vjerujem da je prošlo vrijeme da to legalno rješavamo. Ljudi su bijesni jer ih se dugo zavaravalo - rekao je Medak za Hrvatski radio.
'Stožer nam je presudio'
Podsjećamo, jučer su iz Nacionalne udruge ugostitelja izvijestili su kako su "procurili prvi obrisi radnog dokumenta" koji sadrži plan otvaranja u sektoru ugostiteljstva i turizma.
- Iz izvora bliskog Stožeru tvrde da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, aludirajući na hotele - navode u priopćenju te dodaju kako se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedana nakon toga očekuje se otvaranje kafića, ali isključivo na terasama.
- Po svemu iznesenom Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva. Ovakav scenarij je neprihvatljiv nama kao Udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata na način da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira TKO može raditi i prikloni se modelu koji će definirati ŠTO se na KOJI način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze - navode u Udruzi.
- Stavljanjem u neravnopravan položaj subjekte iz istoga sektora na temelju njihova imena možda bi se činilo smisleno nekoliko stoljeća unazad, no ne i danas kada smo dužni obrazložiti i argumentirati naše stavove nepobitnim činjenicama kao rezultata ozbiljnih studija i analiza - poručili su.
Dodaju kako u Udruzi mjesecima pokušavaju amortizirati nesklad potreba tržišta i promašenih odluka Stožera te da ih iznenađuje ovakav pristup Stožera nakon svega što su prošli u zadnja dva mjeseca. Ističu i kako su od početka drugog lockdowna za sektor ugostiteljstva nudili rješenja za sve uočene nedostatke.