Obavijesti

News

Komentari 56

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'

'Predstojnik je trudne kolegice tjerao da dežuraju po noći...'

Nakon što su početkom lipnja u predstavci upozorili na brojne nepravilnosti, sedam je liječnika Klinike za traumatologiju u Zagrebu pisalo je ministru Berošu, ali čelniku Hrvatske liječničke komore

VIDEO

Sedam liječnika Klinike za traumatologiju u Zagrebu poslalo je pismo ministru zdravstva Viliju Berošu te predsjedniku Hrvatske liječničke komore Krešimiru Luetiću u kojem iznose vrlo ozbiljne i argumentirane optužbe protiv šefa te Klinike. Liječnici u pismu navode da predstojnik Klinike Dinko Vidović, inače i kirurg te specijalist ortopedije i traumatologije, "prekršio odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije" te da njegovi "postupci i ponašanje moraju rezultirati disciplinskim postupkom". Unatrag dvije godine, navode, otkad je Vidović predstojnik, trpe, "maltretiranje, ponižavanje i autokraciju".

Čak 17 liječnika iz Draškovićeve uputilo očajnički apel Berošu: Tu je kaos, spasite bolnicu!
Čak 17 liječnika iz Draškovićeve uputilo očajnički apel Berošu: Tu je kaos, spasite bolnicu!

Kako navode, Vidović je troje liječnika, koji sukladno pravilnicima i kolektivnom ugovoru nisu morali, i nisu pristali na dežurstva, rasporedio na rad u vrijeme tjednog odmora, premda je već bio dežuran dovoljan broj specijalista. "To je nečastan odnos prema kolegama, poduzet s jedinom svrhom nanošenja štete, i to upravo prema trudnici i kolegama koji nisu mogli dežurati zbog medicinskih razloga", navode liječnici. Predstojnika prozivaju i za vrijeđanje odnosno omalovažavanje njemu podređenih kolega te da su "svi kolegiji vođeni isključivo sa ciljem discipliniranja kolega, bez uvažavanja struke, hitnosti operativnih zahvata".

Još i prije ovoga dopisa Berošu i Hrvatskoj liječničkoj komori, sedam je liječnika ravnateljstvu KBC-a Sestre milosrdnice, nadležnom za Kliniku za traumatologiju, početkom lipnja poslalo dopis, koji je potpisalo još deset suglasnih liječnika iz Traume, ukupno dakle njih sedamnaest.

Novi šef Klinike za tumore ima 2 prijave za mobing: Za 24sata je progovorila medicinska sestra
Novi šef Klinike za tumore ima 2 prijave za mobing: Za 24sata je progovorila medicinska sestra

"Radnici s pet godina pred starosnu mirovinu, roditelji s malim djetetom do tri godine starosti, ali i trudnice, raspoređeni u rad noću i dežurstvo ili pripravnost bez njihovog pristanka", kaže se u tom pismu povjerenstvu. Kad je priljev pacijenata najmanji, subotama, "umjesto četiri osobe za dežurstvo se uredno određuje pet osoba, što osim nepotrebnog troška, predstavlja javno kažnjavanje i ismijavanje uvijek istih kolega, koji su se drznuli tražiti prava", navode liječnici.

- Produljuje se vrijeme zbrinjavanja ozljeda, suprotno smjernicama liječenja. Time se krše prava pacijenata, a dodatno opterećuje liječnike koji izvode takve zahvate. Nadalje, bez pisane odluke, netransparentno i bez pojašnjenja, pojedinim kolegama se zabranjuje određena vrsta rada odnosno provođenje pojedinih zahvata, stvarajući atmosferu straha, navode liječnici.

U novom dopisu, Hrvatskoj liječničkoj komori i ministru Berošu, liječnici tvrde da je Vidović nagovarao pacijente svojih kolega da se operiraju na njegovom odjelu, ili kod drugog liječnika istoga zavoda.

Pokvario se jedini magnet u Klinici za tumore. Ravnatelj Vagić: 'Sve je pod kontrolom'
Pokvario se jedini magnet u Klinici za tumore. Ravnatelj Vagić: 'Sve je pod kontrolom'

Hrvatska liječnička komora potvrdila je za 24sata da je "proteklih godina zaprimila tri predstavke vezano uz navedenog liječnika" te kako dr. Vidović dosad nije kažnjavan na njihovom Časnom sudu. U četvrtak su, potvrđuju, zaprimili nekoliko zahtjeva za pokretanjem disciplinskog postupka, koji su upućeni u proceduru.

Prema dopisu Hrvatske liječničke komore Ministarstvu zdravlja iz listopada 2022., u koji smo imali uvid, njihovo Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju je na sjednici u rujnu 2022., postupajući po predstavci na dr. Vidovića, zaključilo kako je on prekršio liječničku etiku. Kodeksom medicinske etike je navedeno, dodaju, da liječnik neće pridobivati pacijente svojih kolega, kao i da će svoje suradnike i drugo osoblje upućivati na učinjene propuste "na način koji neće povrijediti njihovo ljudsko i profesionalno dostojanstvo, nikad u javnosti pred bolesnikom".

Ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice odgovorilo je za 24sata kako je ravnatelj prof. dr. Davor Vagić 27. svibnja pokrenuo provođenje unutarnjeg nadzora zbog zaprimljenih pritužbi liječnika Klinike za traumatologiju, koje se odnose na predstojnika Klinike za traumatologiju, prof. dr. sc. Dinka Vidovića. I Ministarstvo zdravstva je nam je potvrdiolo da je u Klinici za traumatologiju u tijeku je unutrašnji nadzor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 56

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen