Obavijesti

News

Komentari 166

Prazan ti stan? Daj ga državi i zaradi. Evo koliko možete dobiti i koliko će pojeftiniti najam!

Prazan ti stan? Daj ga državi i zaradi. Evo koliko možete dobiti i koliko će pojeftiniti najam!
12

Država subvencionira obiteljima najam do 40 posto, a za to je spremna platiti vlasnicima praznih stanova gotovinom i godinama unaprijed. Kupac prvog stana će također ostvariti značajne uštede jer država vraća porez

VIDEO

Država će od proljeća imati novu ponudu za vlasnike ili praznih stanova ili onih koje iznajmljuju turistima. Okvirno, za stan od 65 kvadrata u Zagrebu država vlasniku isplati 21.000 eura odmah, a nakon tri godine još 21.000 eura. Zauzvrat vlasnik mora predati stan državi na upravljanje šest godina. Država će u njemu držati podstanare koji će plaćati nižu cijenu najma državi nego što je tržišna, a vlasniku se država obvezuje vratiti stan u prvobitnom stanju i uopće se ne mora brinuti o naplati, ugovorima i održavanju.

Pogledajte videovijesti

Pokretanje videa...

Prazan ti stan? Daj ga državi i zaradi. Evo koliko možete dobiti i koliko će pojeftiniti najam 01:02

Evo koliko možete zaraditi

Da će država na ovaj način subvencionirati najam, 24sata su ekskluzivno objavila još u rujnu, a sad je mjeru i službeno predstavio HDZ-ov ministar prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić. Subvencioniranje najma u privatnim stanovima jedna je od mjera prve Nacionalne stambene politike do 2030. godine. A u paketu je još mnogo toga: povrat dijela poreza kupcima prve nekretnine, izgradnja 8000 jeftinijih stanova, davanje 1200 državnih stanova u jeftiniji najam, izgradnja priuštivijih stanova kroz zadruge, ali i osiguranje povoljnijeg zemljišta i infrastrukture privatnim investitorima ako dio stanova daju za priuštiviji najam.

- Imamo odgovore na visoke cijene stanova za kupnju i najam, a cilj je građanima omogućiti priuštiviji krov nad glavom, što je i demografska mjera - poručio je Bačić na predstavljanju.

Rekao je da čak 958.000 stambenih jedinica ne služi stanovanju, a od toga je oko 231.000 u kratkoročnom najmu. Cijene su rasle jer stanovi služe kao investicija, smatra.

Najveća novost kojom će ovaj put pokušati osigurati građanima povoljnije stanove, ali i prebaciti kulturu kupnje na kulturu dugoročnog najma, upravo je model s početka teksta. Pitanje je koliko će biti uspješan, a i sam ministar svjestan je da će izazvati polemiku, ali uvjerava da zbog toga neće rasti cijene najma nego, dapače, vjeruje da će se zaustaviti. Model je kompliciran i nema jedinstvenog izračuna za neki grad ili obitelj. Ključni kriterij su medijalna cijena najma kvadrata i medijalna plaća. Medijalno znači da je polovica niža od tog iznosa, polovica viša i bolji je pokazatelj od prosjeka.

Prodajete stan? Grad Zadar je spreman dobro platiti dva stana u Zagrebu za plemenitu svrhu...
Prodajete stan?  Grad Zadar je spreman dobro platiti dva stana u Zagrebu za plemenitu svrhu...

Država subvencionira najam i vraća porez

Vlasniku stana ponudit će medijalnu cijenu najma, a može izabrati hoće li stan dati državi na upravljanje od tri do deset godina. Uvjet je da stan dvije godine nije bio u dugoročnom najmu. Ta medijalna cijena za cijeli Zagreb iznosi za prošlu godinu 10 eura po kvadratu. To znači za stan od 65 kvadrata 650 eura mjesečno ili 7800 eura godišnje. Ali Bačić je najavio da će se ona računati svake godine po kvartovima u velikim gradovima jer nije isto je li stan u centru ili na periferiji.

Vlasnik će dobiti pola iznosa, a možda i više, odmah, a pola nakon isteka polovice najma.

A tko će ući u te stanove? Nisu namijenjeni socijalnim slučajevima i onima s primanjima ispod minimalca nego obiteljima koje imaju prosječne ili malo ispodprosječne plaće, s kojima ne mogu sebi priuštiti kupnju ili im najam nosi više od 30 posto prihoda. U ministarstvu su izračunali da bi priuštivi najam za dvoje roditelja sa zagrebačkom medijalnom plaćom i dvoje djece mlađe od 14 godina iznosio 571 euro. Po tome, ako uzmemo da bi se uselili u spomenuti stan od 65 kvadrata, oni bi plaćali 571 euro, a država bi im pokrila 79 eura.

A ako bi se uselili u stan iz ovog programa od 75 kvadrata, čija bi medijalna najamnina bila 750 eura, oni bi i dalje plaćali 583 eura, a država bi pokrila 167 eura razlike. Naravno, sve se mijenja ako su plaće roditelja više ili niže i ovisno o djeci. Bit će vrlo teško svakome računati.

Neki prosjek je da će podstanar platiti 60 posto najma, a država 40 posto. Ne smatramo da ćemo ovime podići cijene najma jer država će vlasnicima nuditi medijalne cijene kvadrata, ali zato će dobiti novac unaprijed i promijenit ćemo i zakone kako bismo imali potpunu sigurnost. Puno ljudi ne iznajmljuje zbog loših iskustava s podstanarima - kaže Bačić.

A ako se držimo te pojednostavljene Bačićeve računice, za cijenu najma od 600 eura mjesečno država će pokrivati 240, a podstanar 360 eura. Do proljeća bi sve trebalo biti jasnije.

A jednostavnije je izračunati da će država od proljeća kupcu prve nekretnine u novogradnji, kad kupuje od tvrtke, vratiti pola PDV-a. Na cijenu od, primjerice, 200.000 eura to je 25.000 eura. A kupcu prve nekretnine od fizičke osobe vratit će porez na promet na nekretnine. Na istu cijenu to je 6000 eura. Ministar kaže da kupac u novogradnji plati više poreza, pa će više i dobiti nazad.

- Ograničit ćemo i površinu i vrijednost na koju se može dobiti povrat poreza - rekao je Bačić, ali ti kriteriji zasad nisu gotovi. Jedino je jasno da neće vraćati porez ako netko kao samac kupuje ogroman stan.

Bačić: Kupcima stanova vraćat ćemo dio poreza, a polemiku će izazvati ovaj program najma...
Bačić: Kupcima stanova vraćat ćemo dio poreza, a polemiku će izazvati ovaj program najma...

Obećali jeftinije stanove

U Hrvatskoj PDV na novogradnju iznosi 25 posto, a niz drugih zemalja ima sniženi PDV za kupnju prve nekretnine: U Mađarskoj je 5 posto, Sloveniji 9,5 posto, Poljskoj 8 posto, Srbija 10 posto... I s ovim povratom PDV tako ispada 12,5 posto u Hrvatskoj. Pitali smo ministra zašto država ne spusti PDV na novogradnju i tako pomogne svima, ali je rekao da je to pitanje za ministra financija Marka Primorca.

Bačić je obećao da će država opremiti i urediti 1200 stanova kojima sad upravljaju Državne nekretnine i sve ih dati u povoljniji najam. Prvi bi trebali biti u tom programu sljedeće godine. Zatim će i stanove državnih tvrtki preuzeti i također ih dati u povoljniji najam.

Bačić je najavio i nove stanove iz Programa poticane stanogradnje, a u sljedećih šest godina trebalo bi ih biti izgrađeno 8000, od čega bi polovica trebala biti za povoljniji najam, a polovica za prodaju po nižim cijenama od tržišnih. Ministar je najavio i osnivanje posebnog fonda za stanogradnju, preko kojeg bi se financirale neprofitne zadruge. EU sprema novi program, pa će novac za taj fond doći i od njih. Punio bi se i plaćanjem najamnina, a državni HBOR bi davao povoljnije kredite za izgradnju takvih stanova. Iako takve fondove ima, primjerice, Austrija, u Hrvatskoj su zasad nepoznanica, kao i zadružno, neprofitno građenje stanova za najam. Da bi se sve provelo, morat će se izmijeniti niz zakona.

- Očekujemo da će i EU osigurati značajna sredstva koja će plasirati prema programima državama članicama. Iskoristit ćemo taj trenutak i u tom trenu ćemo imati takav fond u okviru HBOR-a. To će biti mjesto gdje će se novac prikupiti i distribuirati prema svim daljnjim projektima - kaže Bačić.

Privatne tvrtke bi, najavio je Bačić, također lakše trebale doći do javnog zemljišta i infrastrukture uz obvezu da u zgradama koje grade dio stanova ostave za program prihvatljiva najma. Bačićev plan je i prenamijeniti vojarne i napuštene škole u suradnji s privatnicima u stambene zgrade.

U potpomognutim područjima je Bačić najavio gradnju dodatnih 2000 stanova. Vjeruje i da bi sve ove mjere, uz porez na nekretnine i ograničavanje kratkoročnog najma, trebale dovesti do povećanja ponude stanova, što bi trebalo sniziti cijene.

A uz to će država poticati ugradnju liftova u zgrade, više davati za energetsku obnovu zgrada, a Bačić napokon obećava i nove studentske domove... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 166

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...