Obavijesti

News

Komentari 217

Veliki prosvjed nastavnika na Markovom trgu: 'Dostojanstvo želimo, a ne da nas gaze'

Veliki prosvjed nastavnika na Markovom trgu: 'Dostojanstvo želimo, a ne da nas gaze'
7

Prosvjed pod sloganom 'Reforma svih reformi – nedovoljan jeda' počeo je u 12 sati na Markovom trgu. Njega organiziraju nezadovoljni nastavnici koji su se okupili na Trgu Europe u 11 sati

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
RAČUNOVOTKINJA

'Ma koga ja vodim?'

Ne zovi me lipa, zovi me glasna. Radimo sve što i kolege na drugim mjestima. Radimo prekovremeno, ali tko to priznaje. Ne znam više u koju aplikaciju udaram, uvalili mi i ručak u cjelodnevnoj... Gledam te uredbu, 6. platni razred, i sad sam voditelj računovodstva. Ma koga ja vodim? Jel i ostali stignu sve za 2,46  a ja za 1,77, rekla je Mladenka Bilobrk, računovotkinja OŠ Kamešnica.

PREDSJEDNIK VIJEĆA SINDIKATA

'Samo će nekima biti bolje'

Došli smo zbog jedne nepravde i poniženja. Ne razumiju ovo, ili se prave. Nekima rastu plaće. Vi znate da ste zabrinuti i obmanuti. Nekima će plaće rastu 60%, nekim 6%, svima u prosjeku 13%. Samo nekima će  iti bolje. Koeficijente su radili nestručni i nekompetentni ljudi. Ako ne znate, pitajte ministra Fuchsa., rekao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pa nastavio.

- On zna tko se sindikatima bavi politikom, ali ne zna kako su prošli profesori, predavači, asistenti. Nije vas briga. Konzultacija nema i nije ih ni bilo,  ovakva uredba se nije smjela dopustiti. Slijedite primjer Primorca, koji je predao ostavku zbog povećanja plaća u sustavu. Mnogi koeficijenti kao da su ispali iz šešira.Ova država nije slučajna, ova uredba ne bi smjela biti slučajna, reforma ne bi smjela biti samo ispravljanje starih. Što je još gore i bolnije - koeficijenti se donose za par desetljeća. Reforma svih reformi postala je karikatura i slika i prilika ove vlade. Postala je groblje iluzija da sva Vlada želi nešto učiniti za stvaranje pravog i pravednog društva.

PORUKE PROSVJEDNIKA

Kadrovi s Markovog trga

24sata
24sata
24sata
24sata
'DEGRADACIJA SUSTAVA'

'Mi bismo trebali razvijati...'

Domovina kasni u znanosti, ali ne u kompetitivnim napredovanjima. U državi u kojoj vlada nas predstavlja kao korisnike proračuna, a ne inovatore i kreatore ideja. Čemu tražiti poslijediplomsko obrazovanje, kad su koeficijenti manji nego u privredi. Ne tražimo privilegije, već dostojanstvo, lad nakon dva desetljeća tada morate razmišljati hoćete li imati za tehnički. Mi bismo se trebali razvijati, prenositi znanja mladima. Degradacija sustava nije ovim počela ali može ovim završiti, rekla je Josipa Skelin Ilić, viša asistentica na IRB.

STIGLI NA MARKOV TRG

Nastavnici i ostali prosvjednici stigli su na Markov trg.

Nisu samo koeficijenti u pitanju, cijeli sustav treba promijeniti, od dna do vrha. Stvarno je neizdrživo raditi u osnovnim školama danas. Nekada sam bio i ravnatelj pa poznajem cijeli sustav, ispričao nam je jedan od nastavnika.

24sata
Komentari 217