Obavijesti

News

Komentari 59

Potpuno je jasno da će Dragan Primorac voditi Plenkovićeve ratove protiv Zorana Milanovića

Potpuno je jasno da će Dragan Primorac voditi Plenkovićeve ratove protiv Zorana Milanovića

Dragan Primorac napokon je objavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima i u svojoj video objavi na Facebooku, lišenoj političkog erosa, ponavljao programske smjernice koje je zadao premijer Andrej Plenković.

VIDEO

Dragan Primorac jednom je već izgubio predsjedničke izbore. A zadnji predsjednički kandidat kojeg je podržao Andrej Plenković izgubio je predsjedničke izbore.

Može li se ova ubitačna kombinacija sada pokazati pobjedničkom?

Jer, danas se konačno dogodilo ono što smo napeto iščekivali: HDZ je pronašao svog kandidata za predsjednika Republike. I to baš kandidata koji se na svojim zadnjim izborima, 2009. godine, kandidirao upravo protiv HDZ-a. 

I izgubio od Ive Josipovića.

Mesija ili altruist?

Znanstvenik, bivši ministar i predsjednički kandidat Dragan Primorac konačno je na Facebooku objavio svoju kandidaturu, i to nakon što više, kako prenose njegovi suradnici za Dnevnik.hr, "nije mogao ignorirati činjenicu da 60 posto građana smatra da je potrebna promjena na Pantovčaku".

Pa je on odlučio biti taj koji će donijeti promjenu.

Je li to mesijanski kompleks ili altruistično žrtvovanje?

HDZ-u je dugo trebalo da iz svog političkog laboratorija napokon izvuče kandidata iz epruvete, a sudeći po Primorčevoj video objavi na Facebooku, možda je čak i dobro što će on relativno kratko biti u kampanji.

Jer ta objava nikoga nije mogla uzbuditi, animirati, zainteresirati.

Ne treba promjenu

Bivši Sanaderov ministar postao je Plenkovićev predsjednički kandidat koji javnosti u svojoj prvoj objavi poručuje kako "Hrvatska treba promjenu". Ali očito ne u Banskim dvorima.

Primorac je spomenuo "krizu morala", što je pomalo neobično ako se uzme u obzir činjenica da će biti kandidat vladajućeg, kompromitiranog i korumpiranog HDZ-a, kao što je bio ministar onog Sanaderova, pravomoćno osuđenog HDZ-a.

Korupciju nije spomenuo.

Naglasio je kako predsjednik države mora "vratiti povjerenje u sve institucije hrvatske države", i to instucije koje okupirao, pokorio i eutanazirao upravo HDZ koji Primorcu sada daje podršku.

"Predsjednik se mora ponašati onako kako bismo željeli da se ponašaju svi građani", kaže Primorac u svojoj video objavi, iako je svima jasno da će se on na Pantovčaku morati ponašati onako kako bi to Plenković želio.

Inače nikakav video ne bi snimao.

Poput Filipovića

Primorčeva objava bila je lišena bilo kakvog političkog erosa, nastupom je podsjetio na famoznog Davora Filipovića, štreberski je deklamirao neka opća mjesta svog političkog programa koji je, ne slučajno, na tragu Plenkovićevih natuknica o tome što se od kandidata očekuje.

Dragan Primorac navodno je popularan u HDZ-ovim anketama, kao što je bio i najpopularniji ministar u Sanaderovoj vladi, ali popularnost izvire iz činjenice da ovaj uspješni znanstvenik i poduzetnik nije dosad još ušao u političku bitku. 

Kad uđe, stigne još sve pokvariti.

Poznato je da građani u anketama najviše vole one političare ili kandidate koje najmanje poznaju i one koji ih najmanje iritiraju.

Kolinda Grabar Kitarović bila je popularna kad je ušla u prvu kampanju, a onda iscijeđena i potučena jedva isteturala iz druge kampanje.

Stupovi HDZ-a

Uoči objave kandidature Primorac se već naslonio na vjekovne stupove HDZ-ove biračke baze, poput Katoličke crkve, objavljujući jučer svoj susret s kardinalom Josipom Bozanićem s kojim je navodno razgovarao o "znanosti i vjeri". No svejedno se postavlja pitanje kako će to tradicionalno, konzervativno biračko tijelo reagirati na znanstvenika, kako će na njega reagirati antivakseri, kako će reagirati desničari kojima Milanovićeva retorika zvuči primamljivije i autentičnije, što će reći oporbeni birači koji ne žele da HDZ okupira oba vladajuća brda, Pantovčak i Gornji Grad.

A Milanović bi pritom mogao usisati i sve populističke, živozidaške, suverenističke, antiglobalističke i protestne glasove, kakvih očito u ovoj zemlji ne manjka. Uz to, imat će formalnu podršku SDP-a, kao najjače oporbene stranke lijevo od HDZ-a.

Plenki vodi kampanju

Dragan Primorac trebao bi kontrirati Milanoviću na pitanjima odnosa prema Ukrajini, ali bi mogao patiti na odnosu prema Izraelu, odnosno prema Benjaminu Netanyahuu. Mogao bi kontrirati na odnosu prema EU i NATO savezu, zapravo na svim područjima na kojima i Plenković ratuje s Milanovićem. 

Vodit će Plenkovićeve ratove i patiti ako će mu Plenković voditi kampanju.

Konačno, Milanovićeva prednost je u tome što u zadnjih četvrt stoljeća niti jedan kandidat vladajuće stranke nije osvojio Pantovčak, ni HDZ-a, ni SDP-a. Primorčeva je prednost to što se u zadnjih 15 godina predsjednici na Pantovčaku zadržavaju samo u jednom mandatu. 

Jedna od te dvije tradicije mogla bi biti prekinuta do kraja godine.

Osim ako im planove ne poremeti neki treći kandidat. Ili kandidatkinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...