Vizija Fisherije je približiti pripremu ribljih namirnica svim generacijama, a zbog toga je čak 90% asortimana već očišćeno i spremno za termičku obradu. Nakon Jaruna, Fisherija je svoja vrata otvorila i u Maksimiru
Posebna riblja priča: Istok Zagreba dobio je svoju Fisheriju
Opće je poznato koliko je riba važna za naše zdravlje, a baš zbog toga otvaranje koncepta kao što je Fisherija u Zagrebu je ono što je nužno. Ukoliko niste jedan od tipova koji će se rano ustati i otići po svježu ribu na tržnicu ili vam pak smetaju neugodni mirisi koji se iz iste šire, onda je Fisherija pravo mjesto za vas.
Delikatesni riblji shop nije klasična ribarnica, od koje mnogi zaziru. Prije godinu dana otvoren je na tržnici Jarun i osvojio je Zagrepčane. Oni kojima je ta lokacija bila udaljena mogu odahnuti, jer vrijedni momci iz Fisherije sada su svoju trgovinu otvorili i na istoku. U Maksimiru, na adresi Bukovačka 25 svoja je vrata otvorila Fisherija broj dva, još prostranija i s još više ribljih delikatesa od kojih cure sline već na sam spomen.
Ovdje možete pronaći filetiranu ribu- od brancina, orade, lososa, oslića, bakalara, kovača, tune. Naći se tu i grdobina, škampi, jastozi u raznim veličinama, sabljarka ili očišćene jadranske kozice. Valja izdvojiti više veličina i vrsta hobotnice, od carpaccia do već kuhane hobotince, lignje, dimljeni losos ali i temeljce od škampa i ribe koji svakom jelu daju bogatiji okus. Mnoge kupce privlači širok marinirani asortiman u kojem treba istaknuti marinirane kozice, salatu od hobotnice i slane inćune.
Ljubiteljima sushi hrane ova će trgovina biti pravo otkriće, jer na njihovim se policama može pronaći i asortiman posebno prilagođen za pripremu ove japanske delikatese, a vlasnici ističu da će se na ovom polju još više širiti.
‘Fisherija je više delikatesni shop nego klasična ribarnica. Kod nas kupci mogu kupiti očišćenu ribu koja nije toliko prisutna u ribarnicama i na tržnicama. U tom kontekstu govorimo o filetiranoj ribi, očišćenim kozicama i škampima, očišćenom repu grdobine i slično. Nudimo proizvode smrznute naprednim i sofisticiranim metodama bez formiranja kristala leda koji inače razbijaju strukturu proizvoda. Na taj način možemo osigurati da naša ponuda bude aktualna tijekom cijele godine. Pravilnim otapanem, namirnica koja se smrzava na ovaj način, će do potrošača doći maksimalno svježa’, govore vlasnici.
Za koncept drugačiji od klasične ribarnice zaslužni su Ivan Bosnić, Marko Burazin i Branimir Brzić, koji se veleprodajom ribe i morskih plodova bave već više od desetljeća. Putem svoje sestrinske tvrtke, opskrbljuju više od 250 restorana u Zagrebu i okolici.
Kako bi ribu približili i ostalim građanima te im osigurali pripremu vrhunskih namirnica kod kuće, prije godinu dana osmislili su koncept Fisherije.
Prvi delikatesni riblji shop otvoren je u prosincu 2018. na tržnici Jarun, a koncept ovoga tipa podržali su brojni poznati gastro kritičari, blogeri, tv lica i glazbenici koji redovito obilaze Fisheriju.
Kako bi priprema primjerice crnog rižota od sipe, burgera od kozica, ribe u škartocu ili jastoga na žaru bila jednostavna kod kuće, sve što trebate je obići Fisheriju, a u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga recepata koji možete isprobati.
Crni rižoto od sipe
Sastojci:
- 2 kom Fisherija sipa kockice
- 2 kom Fisherija crnilo od sipe
- 30 dag riže
- 2 veća luka
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 2 jušne žlica svježeg narezanog peršinova lista
- 3 dl maslinova ulja Orgula
- 3 dl Jakovac bijeli cuvee
- 2-3 lista lovora
- malo ružmarina
- 1 jušna žlica maslaca
Priprema:
Odmrznite Fisherija sipa kockice, najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku ili otopiti pod mlazom hladne vode.
Na maslinovom ulju popržite kratko luk i češnjak pa dodajte kockice sipe.(već su očišćene u pakiranju)
Popržite sipu 30-ak minuta dok omekša uz stalno podlijevanje vinom. Dodajte začine.
Kada je sipa omekšala dodajte rižu. Još se malo pirja dok se tekućina malo ne reducira pa se doda crnilo sipe. Pri kraju, kad je jelo pri kraju, doda se malo maslaca.
Burgeri od kozica
Sastojci:
- Fisherija jadranske kozice (250 g)
- Peciva za burgere
- Soja sos
- Peršin
- Krušne mrvice
- Sol, papar
- Med
- Grčki jogurt
- Kiselo vrhnje
- 2 mrkve
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 jaje
- Cherry rajčica
- Baby špinat salata
- Cornflakes
- Maslinovo ulje Orgula
Priprema:
Kozice otopite pod hladnom vodom, potom ih stavite da se 30 minuta mariniraju u smjesi od soja sosa, maslinova ulja i meda. Za vrijeme marinade sitno nasjeckajte glavicu luka i režanj češnjaka. U univerzalnu sjeckalicu dodajte marinirane kozice, peršin, luk, češnjak, jedno jaje i žlicu krušnih mrvica. Lagano usitnite sve sastojke alI pazite da ne postane kaša, moraju se osjetiti svi sastojci, pogotovo kozice. Potom lagano oblikujte pljeskavice, ne pretanke i stavite ih u cornflakes koji ste prethodno usitnili. Na vrelom ulju popržite pljeskavice nekoliko minuta, kozicama ne treba dugo.
Peciva prepolovite po pola i premažite umakom. Za umak je potrebno promiješati grčki jogurt, malo vrhnja i začiniti s malo Vegete, u pecivo na nadjev stavite pljeskavicu potom listove baby špinat salate i kriške cherry rajčice.
Za više recepata klikni OVDJE.
Posjetite jedini adventski program s kojeg i po danu možete vidjeti zvijezde!
Ispitano 50,000 zaposlenika: Najzadovoljniji međuljudskim odnosima
Brunch s Djedicom u dječjem gradu – božićni event o kojemu svi maštaju!