Obavijesti

News

Komentari 2

Popunio se Visoki kazneni sud: Izabrali još tri suca i sad ih je 15

Popunio se Visoki kazneni sud: Izabrali još tri suca i sad ih je 15
2

Sudac Županijskog suda u Sisku Zorislav Kaleb, sudac Županijskog suda u Karlovcu Leon Kovačić i sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar nova su pojačanja VKS-a

VIDEO

Državno sudbeno vijeće na 20. je sjednici održanoj 7. ožujka 2024., između ostalog, imenovao tri kandidata za suce Visokog kaznenog suda. Riječ je o mr. sc. Zorislavu Kalebu, Leonu Kovačiću i Slavenu Vidmaru.

Time bi se trebao popuniti najmlađi hrvatski sud, a broj sudaca koji su na njega imenovani sad je 15, kako je u početkui bilo zamišljeno. Još jedno mjesto trebalo bi se otvoriti nakon što sudac Ivan Turudić, izabran za novog glavnog državnog odvjetnika, službeno preuzme novu funkciju. 

Mr. sc. Zorislav Kaleb viši je predavač Poslovnog veleučilišta Zagreb, a magistar znanosti je od 2006. Dok je bio savjetnik ministra za kazneno pravo i organizaciju pravosuđa njegovom inicijativom i zalaganjem konačno je pokrenuto formiranje VKS-a te ukinuto jamstvo u Zakonu o kaznenom postupku osim u slučaju bijega. Karijeru je započeo na Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nakon čega je bio sudac na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. U srpnju 2020. imenovan je za suca Županijskog suda u Sisku gdje je radio na prvo i drugostupanjskim predmetima.

Kao raspravni sudac Općinskog kaznenog suda osudio je 2009. veleposlanika u Parizu Marka Žaju na godinu i osam mjeseci
uvjetno zbog pronevjere teške 760.000 kuna koje je po presudi vratio i uplatio sudu. Oslobodio je 2012. publicista Darka Petričića optužbi za klevetu Stjepana Mesića uz obrazloženje da se radilo o ozbiljnoj kritici političara bez namjere klevetanja i vrijeđanja, a ta  presuda je potvrđena. Osudio je 2013. bivšeg vratara Dinama Dražena Ladića 2013. zbog prometne nezgode u Zagrebu na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine zbog prolaska kroz crveno svjetlo kojom prilikom je 5 ljudi ozlijeđeno.

Na Županijskom sudu u Sisku dvojicu je pedofila 2022. osudio na ukupno 18 godina zatvora. Kao predsjednik drugostupanjskog vijeća Županijskog suda u Sisku potvrdio je ove godine odbačaj šest privatnih tužbi gradonačelnika Kutine Zlatka Babića protiv zviždačice Adrijane Cvrtile primjenom Direktive EU o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Sudac Leon Kovačić na VKS dolazi sa Županijskog suda u Karlovcu gdje je bio i glasnogovornik. Sutra 8. ožujka 2024. na Pravnom fakultetu u Zagrebu brani doktorski rad “Normativni okvir kaznenog djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i praktični izazovi suvremenog gospodarskog kriminala”. Do 2018. bio je sudac Općinskog suda u Karlovcu i zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Sudio je obiteljskom nasilniku Gospićaninu Juri Markoviću (37) kojemu je nepravomoćno izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog četiri kaznena djela - pokušaja teškog ubojstva supruge (29) i njezina ljubavnika (23) te još dva kaznena djela prema supruzi, prijetnje ubojstvom i protupravnog oduzimanja slobode. Nevjenčanim supružnicima optuženima za podmuklo trovanje supružnika u Plaškom 2019. nepravomoćno je izrekao 40 i 30 godina zatvora za dva teška ubojstva i pokušaj teškog ubojstva.

Sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Slaven Vidmar bio je i predsjednik Kaznenog odjela te zamjenik predsjednice tog suda Dubravke Šimić. Majci male Nikoll Dedić (2) izrekao je 13 godina zatvora i ocu sedam godina, a presudu je potvrdio VKS. Dok je još bio na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu osudio je bivšeg požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića na deset mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno zbog obiteljskog nasilja nad suprugom Marom. I tu je presudu potvrdio drugostupanjski sud.

Osnivanje Visokog kaznenog suda predviđeno je izmjenama Zakona o sudovima iz 2018. a pravdano je prvenstveno ujednačavanjem sudske prakse, jer je dotad 15 Županijskih sudova o žalbama odlučivalo na različite načine. S radom je započeo 1. siječnja 2021., a predsjednik suda je sudac Željko Horvatović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere