Plenković posjetio Bošnjake nakon razornog nevremena i obećao brzo saniranje štete | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 19

Plenković posjetio Bošnjake nakon razornog nevremena i obećao brzo saniranje štete

Plenković posjetio Bošnjake nakon razornog nevremena i obećao brzo saniranje štete

Plenkovića je dočekao načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, koji je rekao da bi se do ponedjeljka ili utorka situacija trebala potpuno normalizirati

VIDEO

I četvrti dan od strašnog nevremena otklanjaju se posljedice tuče u Bošnjacima. Mještanima od jutros pomaže i vojska. Najviše je posla i dalje na raščišćavanju terena, sanaciji krovova i čišćenju dvorišta. Danas je stigao i premijer Andrej Plenković, piše HRT.

Premijer je pohvalio dežurne službe na reakciji, kao i sanaciju koja ide izuzetno brzo. Dodao je kako se suosjeća s ljudima koje je zadesila nesreća te apelirao na razumijevanje.

Plenkovića je dočekao načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, koji je rekao da bi se do ponedjeljka ili utorka situacija trebala potpuno normalizirati. Rekao je da sutra dolazi još 20 krovopokrivača.

VIDEO Rode koje su stradale u ledu u Bošnjacima oporavljaju se u osječkom zoološkom vrtu
VIDEO Rode koje su stradale u ledu u Bošnjacima oporavljaju se u osječkom zoološkom vrtu

Rekao je da će županijske nadležne službe u suradnji s općinom napraviti popis šteta, uputiti zahtjev prema Vladi, a Vlada će donijeti odluku o izvanrednoj financijskoj pomoći da se ljudima koji stavljaju nove crjepove nadoknadi šteta, "i to maksimalno brzo".

Plenković je posjetio crkvu koja je također dosta stradala, kao i staklenik koji je izuzetno značajan za ovaj kraj jer zapošljava čak 50 osoba.

Četvrti dan nakon kataklizme Bošnjaci su i dalje veliko gradilište. U saniranju posljedica olujnog nevremena u pomoć im je stigla hrvatska vojska. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite donio je Odluku o korištenju Oružanih snaga RH u pružanju pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena danas u općini Bošnjaci. Od ranih jutarnjih sati, vojska je na terenu i pomaže mještanima Bošnjaka u sanaciji krovova, čišćenju starog i oštećenog crijepa te svemu u čemu mogu pomoći.

Vojska pomaže: U Bošnjacima uklanjanju štetu od nevremena
Vojska pomaže: U Bošnjacima uklanjanju štetu od nevremena

Objasnio je kako vlada može pomoći.

- Dva su načina, proglašavanje elementarne nepogode, popis štete. Civilna zaštita je tu na potpori, danas je došla Hrvatska vojska, osigurava se materijal, a mi ćemo kao i lani nakon popisa šteta dati financijsku potporu, koja će ljudima omogućiti da saniraju posljedice nevremena u kojem je od 1000 uništeno 900 krovova - rekao je premijer i dodao kako treba vidjeti i procjenu šteta na poljoprivrednim površinama.

Osvrnuo se i na nedavni hakerski napad na KBC Zagreb, u kojem su hakeri tražili određenu visinu otkupnine.

- Stručnjaci koji se bave zaštitom napravili su sve što je potrebno. Svi podaci bolnice dostupni su liječničkom osoblju. Sve funkcionira, na ucjene hakera ne pristajemo. To su kaznena djela i nema šanse da država o tome pregovara - rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

FOTO Velika gužva na prilazima Zagrebu, kolone duge i po osam kilometara: Nesreća na A3
KAOS U PROMETU

FOTO Velika gužva na prilazima Zagrebu, kolone duge i po osam kilometara: Nesreća na A3

Na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvora Zagreb istok i čvora Zagreb zapad na kolniku u smjeru Bregane promet se odvija usporeno, uz povremene zastoje