Obavijesti

News

Komentari 64

Plaćali ga Rusi ili ne plaćali, Zoran Milanović potvrdio se kao prijatelj Rusije. I to je problem.

Plaćali ga Rusi ili ne plaćali, Zoran Milanović potvrdio se kao prijatelj Rusije. I to je problem.

HDZ je otvorio Pandorinu kutiju pričom o tome da Rusi financiraju Zorana Milanovića. Lijeva oporba traži za to dokaze.Što ako tih dokaza ne bude? Hoće li SDP i dalje podržavati proruske stavove predsjednika države?

VIDEO

HDZ je otvorio priču o ruskom financiranju kampanje Zorana Milanovića, a lijeva oporba sada za to traži dokaze.

Ali što ako se dokazi ne nađu? 

Hoće li u tom slučaju Milanovićevi proruski stavovi i dalje za ljevicu biti prihvatljivi? Ili će se SDP, ali i drugi Milanovićevi saveznici, najednom odreći predsjednika Republike?

Rusko financiranje je možda problem, ali problem su i Milanovićevi proruski stavovi. Plaćeni ili besplatni.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) izjavio je na Hrvatskom radiju kako "postoje indicije da se predsjednik Milanović od trenutka agresije ponaša kao ruski oficir u RH", što zapravo nisu indicije, nego niz vrlo jasnih Milanovićevih stavova o Ukrajini, Rusiji, NATO savezu.

Sigurnosni problem

Na što je Sandra Benčić iz Možemo! poručila kako su to "vrlo ozbiljne optužbe". "Kada bi postojala institucija koja bi bila financirana od bilo kakve sile, a pogotovo Rusije, mi bismo imali ozbiljan sigurnosni problem. Nadam se da ste svjesni što ste upravo rekli", rekla je Benčić, poručivši kako će tražiti izvješće na Odboru za nacionalnu sigurnost da se vidi postoje li u Hrvatskoj političari koje financira ruski kapital.

A što ako se takvi dokazi ne pronađu?

Jesu li Milanovićevi proruski, antiukrajinski, anti-NATO stavovi prihvatljivi Sandri Benčić, SDP-u i ljevici ako nisu financirani iz ruskih izvora? 

Besplatno ili plaćeno?

Zar bi Milanovićevo "besplatno" uvjerenje da je Ukrajina sama kriva za agresiju, da Amerika provocira Rusiju, da je proširenje NATO saveza neprihvatljivo, da Rusija ne smije izgubiti, da se Ukrajince treba ostaviti da se sami brane, te da se Hrvatska ne smije miješati, bilo manje štetno od takvih stavova podebljanih ruskim parama?

Benčić je u pravu, rusko financiranje hrvatskog predsjednika predstavljalo bi sigurnosni problem, ali politički je, geostrateški, pa i sigurnosni problem i ako o tom financiranju nema dokaza.

Kad, recimo, Milanović javno u medijima iznosi podatke o borbenoj (ne)spremnosti hrvatskih oružanih snaga.

S druge strane, HDZ se zapleo u optužbe kao pile u kučine. 

"Njegovu kampanju očito financiraju možda neki ruski izvori", kaže Gordan Grlić Radman, ali kaže da za to nema dokaze. "Idemo pogledati dokaze. Dokazi se skupljaju. Treba vrijeme da se skupe", dodaje Dragan Primorac.  

A što ako se dokazi ne skupe?

HDZ pomaže Zokiju

HDZ će skočiti sebi u usta, oporba će dobiti municiju za granatiranje Plenkovića i njegovih ministara, Milanović će dobiti ohrabrenje i vjetar u leđa u predizbornom koškanju s HDZ-om...

Ali hoće li s dokazima istodobno nestati i Milanovićevi proruski stavovi?

Hrvatska se jedina, uz Orbanovu Mađarsku, protivi slanju vojnika u NATO misiju u Njemačku. Je li ta činjenica manje štetna za hrvatske interese, ugled i vjerodostojnost, ako nije podmazana kremaljskim financijama?

Ili razmjenom dobara, s obzirom da Rusija malo kuburi s parama?

Što govori, a ne zašto govori

Nije, stoga, čak ni toliko bitno - iako je strahovito važno - plaćaju li Rusi Milanovića, dovoljno je samo slušati ga kako brani i promovira ruske interese. Ili makar kako ih odbija osuditi. Razlozi su možda financijske prirode, možda su politički, možda ideološki, možda Milanović naprosto prima loše savjete, sve to su čak sporedna pitanja.

Glavno je što Milanović govori, što radi, kako upravlja lijevom oporbom u Hrvatskom saboru, kako koristi sukobe s Plenkovićem i sakriva se iza HDZ-ovih napada kako bi opravdao svoju politiku i svoje parole. Možda mu HDZ podmeće priču o ruskim financijama, ali ne podmeće mu javno iznesene i opetovano ponavljanje stavove.

Plaćen ili ne, Milanović se potvrdio kao ruski igrač.

Kao što su to njegovi prijatelji Viktor Orban i Milorad Dodik, njegovi saveznici u Slovačkoj, Austriji i drugim europskim državama sklonima Rusiji, kao i njegov uzor Donald Trump u Americi. 

Ruska skripta

Milanovićevi stavovi o NATO savezu, Ukrajini i Rusiji, garnirani stavkama iz ruske propagandne skripte o migrantima, o strancima koji "kvare našu kulturu", o zaštiti granica, o kritici Bruxellesa, zabrinjavajući su i štetni, bez obzira jesu li plaćeni ili su servirani besplatno.

U svakom slučaju, HDZ bi u ovom lovu na Milanovića i njegove ruske pare mogao upucati sebe u nogu. A Milanoviću spasiti drugi mandat.

No što će učiniti SDP i lijeva oporba? 

Hoće li prestati podržavati Milanovića ako se famozni dokazi pronađu? Ili će, u slučaju da tih dokaza ne bude, nastaviti podržavati njegovu prorusku politiku?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

VIDEO Kaos u Zapruđu. Jedan mrtav. Tramvajski promet bio u prekidu. Vozač ZET-a u bolnici
TEŠKA NESREĆA

VIDEO Kaos u Zapruđu. Jedan mrtav. Tramvajski promet bio u prekidu. Vozač ZET-a u bolnici

Autobus i tramvaj ZET-a sudarili su se u ponedjeljak u Zapruđu kod kružnog toka. Policija je objavila da je jedan čovjek poginuo, ne iznoseći više detalja. Promet se normalizirao oko 9 sati

EKSKLUZIVNA SNIMKA! Misterij na Velebitu: Jesu li ovo bizoni?! 'Nisam više siguran da su krave'
POGLEDAJTE VIDEO

EKSKLUZIVNA SNIMKA! Misterij na Velebitu: Jesu li ovo bizoni?! 'Nisam više siguran da su krave'

Bizon je strogo zaštićena vrsta. Kako nam je rekao ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Ivan Cizelj, teško da ga netko osim Zoo vrtova ili rezervata može i smije držati
VIDEO Teška nesreća u Zagrebu: Jedan mrtav u sudaru tramvaja i busa bez putnika u Zapruđu!
STVARAJU SE GUŽVE

VIDEO Teška nesreća u Zagrebu: Jedan mrtav u sudaru tramvaja i busa bez putnika u Zapruđu!

Tramvaj i autobus bez putnika sudarili su se u Zapruđu u Novom Zagrebu, na kružnom toku. Policija je objavila kako je jedan čovjek poginuo. Tramvajski promet prekinut je u oba smjera, linije 6, 7 i 8 prometuju preusmjereno. Linija 6 Ulicom grada Vukovara do Žitnjaka, linija 7 Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do Savskog mosta, a linija 8 Ulicom grada Vukovara do okretišta Heinzelova