Istarski pršut je još 2011. postao prvi autohtoni prehrambeni proizvod koji je u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti na što je potrošeno 1,8 milijuna kuna
Picula zatražio očitovanje EK o slovenskom blokiranju pršuta
Eurozastupnik Tonino Picula reagirao je na slovensko protivljenje da se zaštiti istarski pršut i zatražio od Europske komisije da se o tome očituje. Slovenci su do sad već blokirali put u EU hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu. Sada to pokušavaju treći put.
- Istarski pršut je još 2011. postao prvi autohtoni prehrambeni proizvod koji je u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima EU na što je potrošeno 1,8 milijuna kuna. Proizvodnja pršuta ne ovisi o državi već teritoriju na kojem je proizveden, zbog čega je istarski pršut apsolutno autohtoni proizvod i nigdje u svijetu ne proizvodi se na način kako se to radi u Istri - reagirao je Picula.
Napomenuo je da je proces zaštite istarskog pršuta započeo davno prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Brojni su argumenti koji potvrđuju njegovu autohtonost kao što su sorta od koje se proizvodi (bijele mesnate svinje poput velikog jorkšira i švedskog landrasa, te njihovi križanac), te činjenica da se u proizvodnji ne koristi dimljenje.
Uz to, zastupnik je još u kolovozu od Komisije zatražio pojašnjenje situacije oko prošeka i terana.