Obavijesti

News

Komentari 5

Papa u Belgiji kritizirao pobačaj pa mu odgovorio premijer te zemlje: Izjava je neprihvatljiva!

Papa u Belgiji kritizirao pobačaj pa mu odgovorio premijer te zemlje: Izjava je neprihvatljiva!

"Ne želimo čuti lekcije u vezi demokratskih zakona koje izglasavaju naši parlamentarni zastupnici. Vrijeme kada je Crkva diktirala dnevni red političkog rada prošlo je", odlučan je belgijski premijer

VIDEO

Belgijski premijer Alexander De Croo osudio je u četvrtak "neprihvatljive" izjave pape Franje o pobačaju i ženama koje je dao prošlog vikenda u povodu posjeta Belgiji.

Upitan o toj temi u parlamentu, flamanski liberalni čelnik vlade također je naglasio da je pozvao apostolskog nuncija u Bruxellesu, veleposlanika Vatikana, kako bi mu izrazio svoje nezadovoljstvo.

"Moja će poruka biti jasna: ono što se dogodilo tijekom ovog posjeta neprihvatljivo je", kazao je De Croo.

Papa je u subotu opisao zakon koji dekriminalizira pobačaj donesen 1990. u Belgiji "smrtonosnim zakonom".

Izrekao je ove primjedbe hvaleći "hrabrost" bivšeg kralja Baldovina I. (1930.-1993.), praktičnog katolika i gorljivog protivnika pobačaja do te mjere da se povukao s vlasti na nekoliko dana kada je trebalo supotpisati zakon o pobačaju iz 1990.

Šuica razgovarala s papom Franjom u Bruxellesu: 'Pričali su i o niskoj stopi nataliteta...'
Šuica razgovarala s papom Franjom u Bruxellesu: 'Pričali su i o niskoj stopi nataliteta...'

Zakon je na kraju potvrdila vlada, nakon što ga je usvojio parlament.

U nedjelju, u zrakoplovu za Rim nakon četiri dana putovanja, Franjo je još jednom osudio pobačaj usporedivši liječnike koji ga izvode s "plaćenim ubojicama". Izraz je to kojim se argentinski isusovac već koristio u prošlosti.

“Zahtijevam poštovanje prema liječnicima koji svoj posao rade s dušom i savješću u granicama zakonskih okvira. Neprihvatljivo je da čelnik neke druge države na ovaj način komentira zakone naše zemlje”, rekao je Alexander De Croo.

"Ne želimo čuti lekcije u vezi demokratskih zakona koje izglasavaju naši parlamentarni zastupnici. Vrijeme kada je Crkva diktirala dnevni red političkog rada prošlo je", odlučan je premijer.

De Croo je također kazao da traži "poštovanje prema ženama koje moraju moći slobodno odlučivati ​​o svojim tijelima bez uplitanja Crkve”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm
Najviša razina upozorenja

Pogledajte što će pogoditi Istru navečer! Digli su crveni alarm

I ostatak je Hrvatske, osim na krajnjem istoku, pod meteoalarmom. Dalmacija zbog jakih udara juga, dok je u Zagrebačkoj i Karlovačkoj regiji na snazi zbog obilne kiše