Panika među demokratima, nakon debate žele mijenjati Bidena: Je li to uopće moguće? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Panika među demokratima, nakon debate žele mijenjati Bidena: Je li to uopće moguće?

Panika među demokratima, nakon debate žele mijenjati Bidena: Je li to uopće moguće?

Postoje tri načina da dođe do promjene kandidata za predsjednika i sve tri su bez presedana. U povijesti SAD-a nikad se nije dogodilo da se usred predsjedničke utrke mijenjao kandidat ovako blizu izborima

VIDEO

Demokratski predsjednik Joe Biden (81) i njegov republikanski prethodnik Donald Trump (78), dvojica najstarijih kandidata za šefa Sjedinjenih Američkih Država u povijesti, suočili su se u četvrtak u dugo očekivanoj debati. Ipak, izgleda da debata za neke nije prošla baš najsjajnije.

- Nakon katastrofalnog nastupa u debati protiv Donalda Trumpa, demokrati su raspravljali o tome da zamijene Bidena u daljnjoj utrci - navodi britanski Telegraph.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prva predsjednička debata u SAD-u 01:13

Tijekom 90 minuta sučeljavanja Biden je, kažu, gubio tijek misli, mrmljao i na trenutke djelovao kao da je potpuno izgubljen.

New York Times također izvještava kako skupina kongresnika iz redova demokrata sada razmišlja o novom predsjedničkom kandidatu nakon što su vidjeli kako se "katastrofa odvija pred njihovim očima".

David Axelrod, bivši viši savjetnik Baracka Obame, rekao je novinarima da će se u Demokratskoj stranci povesti rasprava treba li se Biden povući.

Može li Joe Biden dalje voditi SAD? Neki Amerikanci skeptični
Može li Joe Biden dalje voditi SAD? Neki Amerikanci skeptični

Izvori iz američkih medija navode kako kod demokrata vlada panika, a pitanje je hoće li uopće biti moguće zamijeniti Bidena budući da su izbori za nekoliko mjeseci. Dosad se, kao potencijalna zamjena, spominjao samo guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Novinar Slatea, David Faris piše kako je debata za Bidena bila živi promašaj te kako ne treba vjerovati onima koji kažu da nema vremena da se Bidena zamjeni kao kandidata jer je situacija kritična. Kaže kako su u ovakvoj situaciji sve opcije na stolu.

Tri načina promjene kandidata

Postoje tri načina da dođe do promjene kandidata za predsjednika i sve tri su bez presedana. U povijesti SAD-a nikad se nije dogodilo da se usred predsjedničke utrke mijenjao kandidat ovako blizu izborima. Jedna od opcija je ta da Biden jednostavno da ostavku. To bi bila najlakša i najjednostavnija opcija za novog kandidata.

U slučaju ostavke, potpredsjednica Kamala Harris postala bi nova predsjednica i nova kandidatkinja demokrata. Iako ne bi po automatizmu postala nova kandidatkinja, bilo bi jako teško da bilo tko drugi ospori njen legitimitet kao aktualne predsjednice.

Pokretanje videa...

Prva predsjednička debata u SAD-u 03:14

Druga opcija značajno je kompliciranija od prve. Biden bi mogao najaviti da se povlači iz utrke i reći kako to radi iz zdravstvenih razloga. U tom slučaju on i dalje ostaje predsjednik, a Kamala Harris ne bi imala legitimitet i podršku koju bi dobila da Biden da ostavku i učini ju predsjednicom sada. U tom slučaju demokratski delegati mogu raditi što im se prohtije, a tada bi počela žustra bitka između najprominentnijih delegata o tome tko će postati novi kandidat.

VIDEO Sučelili se Biden i Trump, pale teške optužbe: 'Koristili su 'izlizane' laži, Biden nesiguran'
VIDEO Sučelili se Biden i Trump, pale teške optužbe: 'Koristili su 'izlizane' laži, Biden nesiguran'

Postoji, naravno, mogućnost da će se Biden oglušiti na sve glasnije kritike da nije sposoban više biti predsjednik, a kamoli preuzeti drugi mandat. U tom slučaju na Demokratskoj konvenciji na kojoj se glasa za definitivnog kandidata na izborima, delegati jednostavno mogu glasovati za nekog drugog i ništa ih u tome ne sprječava.

U konačnici, odluka je na samom Bidenu. Hoće li se suočiti sa stvarnošću i kritikama i povući iz utrke ili će se do kraja držati kandidature ostaje za vidjeti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

VIDEO Ovo su Bošnjaci nakon nevremena. Čovjek u suzama: 'Kataklizma, nema čitave kuće'
TUČA UNIŠTILA KROVOVE

VIDEO Ovo su Bošnjaci nakon nevremena. Čovjek u suzama: 'Kataklizma, nema čitave kuće'

Ovaj red kuća, zapadna strana, nema kuće kojoj nije izlupan kompletan crijep. Najavljuju kišu cijelu noć. Ljudi su očajni, kaže nam čitatelj