Obavijesti

News

Komentari 5

'Pali' djelatnici Porezne i Fine, optuženi za niz muljaža: U auto ubacili bubu za prisluškivanje

'Pali' djelatnici Porezne i Fine, optuženi za niz muljaža: U auto ubacili bubu za prisluškivanje
3

Penava suoptuženog Bilića poznaje dugi niz godina. Sumnje da muljaju otkrile su se nakon što su u Bilićev automobil istražitelji 'ubacili' uređaj za prisluškivanje

VIDEO

Nakon 13-mjesečne istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv bivšeg visokopozicioniranog šefa u Poreznoj upravi Slaviše Penave (45) i poduzetnika Denisa Bilića (46) koji ga je navodno podmitio, ali i još troje ljudi - bivše zaposlenice Fine Sandre Cindrić te poreznice Ivanke Jukić kojima je Bilić, prema optužnici, plaćao službene informacije.

Optužnica tereti Penavu da je u prosincu 2021. kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, dogovorio s Bilićem da će za 'novčanu nagradu' poduzeti sve potrebno da se deblokira račun njegove tvrtke. Porezna uprava blokirala je račun Performance grupi zbog neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravka PDV obrazaca.

Vjerovali ili ne! Čovjek koji je dao mito porezniku, ima tvrtku s već osuđenim poreznikom!
Vjerovali ili ne! Čovjek koji je dao mito porezniku, ima tvrtku s već osuđenim poreznikom!

Kao protuuslugu, Bilić mu je 3. prosinca 2021. godine za nagradu dao 2500 eura. USKOK navodi da je Penava od studenoga 2021. do 18. ožujka 2022., od voditelja ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje tvrtka treba poduzeti kako bi im deblokirali račun. Tražio je i informacije o dokumentaciji i ispravcima koje trebaju dostaviti, kao i podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima.

Povlaštenim podacima do deblokade tvrtke 

Te je podatke Penava dostavljao Biliću, kao i podatke iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za tu tvrtku, a koji mu kao poreznom obvezniku nisu trebali biti dostupni.

- Ti su podaci zatim korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga društva i za ispravke PDV obrazaca za Poreznu upravu, a što je sve omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja - navodi se u optužnici. 

USKOK tereti Bilića da je sa Sandrom Cindrić, tada zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji (Fina), dogovorio da mu za mito dostavlja podatke o blokadama i ovrhama osoba i tvrtki od njegovog interesa, iako tim podacima nije smio raspolagati.

Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić  u pratnji policije dovedeni na Županijski sud

Dogovorili su se da će trećeokrivljena za potrebe i u interesu tih osoba, a na Bilićevo traženje, poduzimati pravne radnje prema svom stručnom znanju i na temelju podataka koji su joj dostupni u okviru njezina radnog mjesta.

USKOK tvrdi da je Cindrić na Bilićevo traženje trebala poduzimati i "potrebne pravne radnje prema svom stručnom znanju i na temelju podataka koji su joj dostupni u okviru njenog radnog mjesta". Dostavljala je Biliću podatke od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023., a od njega dobila 1.748,05 eura. 

Dug Blićeve majke završio u zastari

USKOK-ova optužnica Bilića tereti i da je s Ivankom Jukić, zaposlenicom službe za naplatu i ovrhu zagrebačke Porezne uprave, dogovorio da će u slučaju naplate duga za poreze i doprinose njegove majke „postupati u njenu korist nepoduzimanjem dužnih radnji radi naplate duga”.

Znajući da majka Denisa Bilića ima u vlasništvu inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, od 13. prosinca 2006. do 11. veljače 2016., nije poduzimala mjere ovršnog postupka radi naplate duga poreza i doprinosa koji je 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna. Navode da također, nije „poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru”.

Mito za blokiranu tvrtku: Uskok podigao optužnicu protiv poreznika Penave i troje ljudi
Mito za blokiranu tvrtku: Uskok podigao optužnicu protiv poreznika Penave i troje ljudi

U veljači 2016. dug Bilićeve majke tako je otpisan zbog zastare, premda je Jukić upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica naplati i nakon proteka roka zastare. Uskok u optužnici tvrdi i da je Ivanka Jukić Biliću dostavljala podatke o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a s kojima nije bio ovlašten raspolagati.

Penava suoptuženog Bilića poznaje dugi niz godina. Sumnje da muljaju otkrile su se nakon što su u Bilićev automobil istražitelji 'ubacili' uređaj za prisluškivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere