Obavijesti

News

Komentari 167

Hamas objavio da su oslobodili dvoje taoca: Puštaju još 50?

Hamas objavio da su oslobodili dvoje taoca: Puštaju još 50?

Izraelska vojska u nedjelju je najavila jačanje bombardiranja Gaze i ponovno je pozvala civile da napuste sjeverne dijelove pojasa

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bombardiranje blizu škole i vrtića 02:02

 

Ključni događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.42

SAD savjetuje Izraelu da odgodi invaziju na Pojas Gaze

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da još ne kreće u kopneni napad na Pojas Gaze jer žele osigurati puštanje na slobodu većeg broja talaca koje drži Hamas i pripremiti se za moguće širenje rata na regiju.

Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali su u privatnim razgovorima s Izraelcima pozive na oprez, rekla su dva izvora upoznata s tim razgovorima, u trenutku kada izraelska blokada zaoštrava humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, a broj žrtava od bombardiranja palestinske enklave prešao je 5000.

Američki prioritet je da se omogući više vremena za pregovore o puštanju na slobodu talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. listopada, rekli su izvori, osobito nakon neočekivanog puštanja na slobodu dviju Amerikanki u petak i dviju Izraelki u ponedjeljak. Vjeruje se da Hamas drži više od 200 talaca.

Dužnosnik je rekao je da američka administracija, svjesna posredničke uloge Dohe u pregovorima s Hamasom, obavještava katarske dužnosnike o svojim savjetima Izraelu kako bi bili u toku i mogli nastaviti pregovore o oslobađanju talaca.

"Za sada ne postoje jasne smjernice ili redosljed koraka prema potpunoj deeskalaciji. Prioritet je da se izvuče taoce korak po korak", rekao je izvor upoznat s pregovorima. 

Drugi američki dužnosnik rekao je da europske vlade također sugeriraju Izraelu da se suzdrži od pokretanja kopnene ofenzive kako bi se dalo prostora pregovorima o taocima.

Prvi američki dužnosnik rekao je da bi odgoda kopnenog napada također mogla omogućiti više vremena za dostavu humanitarne pomoći Gazi. Od subote u Pojas Gaze ušla su 54 kamiona s pomoći iz Egpita, po UN-u. 

Osim toga, odgoda ofenzive omogućila bi SAD-u da se pripremi za moguće napade na američke interese u regiji.

Washington se boji širenja sukoba na regiju, osobito rata između Izraela i Hezbolaha kojeg podržava Iran. Zabrinut je i zbog želje nekih visokih izraelskih dužnosnika, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, da se izvede preventivni napad na Hezbolah.

22.15

Objavljena prva snimka dviju starijih Izraelki koje je Hamas večeras pustio

21.40

Napori Egipta uspjeli su u oslobađanju dviju žena iz Pojasa Gaze, objavila je kairska državna novinska agencija.

20.28

Hamas je priopćio da je oslobodio još dva taoca, javlja Reuters. Vijest dolazi u trenutku kada izvješća u Izraelu sugeriraju da bi dogovor mogao biti neizbježan da se osigura oslobađanje još oko 50 otetih s dvojnim državljanstvom. 

20.12

Hamas: Civilni taoci bit će oslobođeni ako Izrael smanji bombardiranje Gaze

Ključni Hamasov pregovarač o sudbini više od 200 talaca koje grupa drži unutar Gaze kaže da će svi civili među njima biti pušteni - ako se ispune pravi uvjeti.

Khaled Meshaal moćna je osoba unutar Hamasa, cijenjen kao živući mučenik nakon što je preživio izraelski pokušaj atentata prije gotovo tri desetljeća.

Komentari 167