Obavijesti

News

Komentari 22

Paklene vrućine: 'Pržit' ćemo se na 40 °C, na snazi crveni alarm!

Paklene vrućine: 'Pržit' ćemo se na 40 °C, na snazi crveni alarm!
5

Na snazi je najviši, crveni alarm za riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, a označava izuzetno opasno vrijeme

VIDEO

Novi toplinski val koji je pogodio Hrvatsku sa sobom je donio ekstremnu vrućinu i temperature zbog čega su na snazi najviša upozorenja za brojne hrvatske regije. U Kninu je u subotu izmjereno čak 36.5 °C, u Drnišu samo pola stupnja niže, a 'kuhali' su se i u Šibeniku na 35.6 °C. Kako prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju će biti pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Na snazi je najviši, crveni alarm za riječku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju, a označava izuzetno opasno vrijeme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:18

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama - upozorili su iz DHMZ-a.

Stupanj niže pripravnosti, odnosno narančasti meteoalarm, na snazi je za gospićku regiju gdje se očekuju temperature više od 33 °C. Meteoalarm je na snazi i za zagrebačku, karlovačku regiju zbog toplinskog vala, te sami jug Dalmacije, gdje se očekuju udari pojačane bure.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, izdan i crveni alarm: 'Budite spremni na vrućine...'
Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, izdan i crveni alarm: 'Budite spremni na vrućine...'

- Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - navode meteorolozi.

Split: Građani i turisti pronašli spas od vrućina na plažama

Najniža jutarnja temperatura bit će između 16 i 21, a na Jadranu od 23 do 28 °C, dok će najviša dnevna temperatura biti uglavnom između 32 i 37 °C. Puhat će uglavnom slab vjetar u unutrašnjosti, dok će na Jadranu slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u noćnim i jutarnjim satima uz obalu bura. 

Brojni su spas od vrućina odlučili potražiti na moru gdje su ponegdje temperature već dosegle gotovo 30 stupnjeva. Gotovo kao u toplicama. Toplinski val najviše će doći do izražaja u utorak i srijedu, kada je cijela Hrvatska pod narančastim i crvenim alarmom. 

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH savjetuje vozače da izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana i da na put ne kreću bez vode. 

- Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti - istaknuli su.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski val pogodio i životinje: Krava skoknula u bazen pa ju vatrogasci spašavali VIDEO

Građane savjetuje i da obuku prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala i laganu obuću, da zaštite glavu od direktnog sunca te da djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima, a rashladni uređaj namjeste na temperaturu sedam Celzijevih stupnjeva nižu od vanjske. Potrebno je pratiti savjete zdravstvenih ustanova za vrijeme trajanja velikih vrućina, a na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda pratiti upozorenja o toplinskim valovima i mogućim iznenadnim promjenama vremena. Hrvatski autoklub na svojim stranicama redovito ažurira stanje na cestama, a Ravnateljstvo civilne zaštite savjetuje da građani provjeravaju prije nego li krenu na put. 

Heatwave across Italy

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Savjetuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Stiže novi toplinski val. Za dvije regije je na snazi crveni alarm, temperature će ići preko 35 °C!
Stiže novi toplinski val. Za dvije regije je na snazi crveni alarm, temperature će ići preko 35 °C!

Boravak na direktnom suncu treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 17 sati, a naročito se to odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i bolesnike s kroničnim bolestima. Također, savjetuju izbjegavati naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima. Treba uzeti češće pauze za odmor, skloniti se u hlad, a tekućinu unositi svakih 30 minuta.

Novalja: Djevojka se prije sunčanja zaštitila kremom

Potrebno je zaštititi i kožu zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju za zaštitu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci.Prostor u kojem se boravi treba rashladiti noću kada temperature padnu, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'
NEVRIJEME NA OBALI

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

LUMBARDA, KORČULA - ''Grozno je. Horor film. Bilo je oblačno, i samo je kiša krenula. U dvije sekunde se okrenulo. More se uznemirilo i krenuo je jaki vjetar. Grozno. Sve je polupano. Još uvijek pada, ne znamo je li priprema za nešto gore. Kažu da je to ovako na Korčuli prvi put'', kazao nam je čitatelj koji je poslao snimku snažnog nevremena koje se sručilo na Korčulu u poslijepodnevnim satima. Na snimkama koje nam je poslao vidi se kako puše iznimno jak vjetar, pada snažna kiša, a u jednom trenutku vjetar čupa veliko stablo.

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'
SUĐENJE U DUBROVNIKU

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'

Odgovarat ću na sva pitanja, ali na kraju dokaznog postupka, rekla je Albanka Klevisa Ymeri koja se zabila u Golf u kojem su bili brat i sestra Stjepan i Katarina. Njezin odvjetnik tražio je suca da je pusti
DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu
OBRAT

DOZNAJEMO Učenik radi kojeg se cijeli razred ispisao iz škole sada se premješta u drugu

Dogovoreno je da će roditelji učenika zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu, zahtjev će predati sutra u jutro, obavljen je razgovor s ravnateljem škole u koju učenik treba prijeći - odgovorili su za 24sata iz Ministarstva.