Obavijesti

News

Komentari 98

Oporba poziva na prosvjed: 'Građani, dođite i recite: Dosta!

Oporba poziva na prosvjed: 'Građani, dođite i recite: Dosta!
6

Stiže 20 autobusa, program vode Ivanka Mazurkijević i Janko Popović Volarić

VIDEO

Na prosvjed progresivne saborske oporbe pod nazivom "Dosta je! Idemo na izbore!", zakazan za subotu, stiže oko 20 autobusa, a očekuju da će im se pridružiti i građani nezadovoljni načinom vladanja Andreja Plenkovića i njegove većine. Podsjetimo, lijevo-centrističku oporbu ujedinilo je imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, za kojega navode da je "HDZ-ov čovjek koji se druži s kriminalnim miljeom". Prosvjed na Markovu trgu trebali bi voditi Ivanka Mazurkijević i Janko Popović Volarić. Tijekom jučerašnjeg dana "peglali" su se detalji samog prosvjeda, a napomenuli su da je Markov trg odabran jer je to mjesto gdje se donose odluke. Prosvjed organiziraju SDP, Možemo!, Centar, IDS, HSS, Radnička fronta, Fokus, Socijaldemokrati, Reformisti, GLAS te Stranka s imenom i prezimenom, a danas će Saboru podnijeti potpise i zahtjev za raspuštanje Sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, a nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike.

- Ovo zaista više nema smisla. Mislim da je sad svima u zemlji jasno da do imenovanja Turudića nije smjelo doći. Andrej Plenković nas je doveo u poziciju banana države. Plenković je, glavom i bradom, sa svima koji su digli ruku za izbor Turudića, odgovoran za ozbiljno sramoćenje ove zemlje. Zato pozivam sve građane i građanke na prosvjed kako bi rekli dosta i da idemo na izbore - rekla je Sandra Benčić (Možemo).

Nije željela licitirati brojkom koliko građana očekuje da će se odazvati pozivu, ali iz razgovora s ljudima na ulici kaže kako se može očekivati da će prosvjed biti jako uspješan. Čelnik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako subotnji prosvjed nije nikakav test pred izbore, a kad je u pitanju izbor lokacije, poručuju kako "riba smrdi od glave".

- Glava je u Banskim dvorima, a sudionici su s druge strane, mislim na 78 saborskih zastupnika. S Markova trga je problem krenuo i tamo se on mora početi rješavati - rekao je Grbin navodeći kako svjedočimo srozavanju države na najniže moguće temelje.

Marijana Puljak (Centar) uvjerena je da je ovo početak kraja HDZ-ove vladavine.

- Čovjek koji je počeo svoju karijeru rečenicom da jedna stranka ne može biti talac jednog čovjeka, zapravo je sve institucije ove države napravio svojim taocem - izjavila je.

Iz HDZ-a su ranije procijenili kako će se najavljeni oporbeni prosvjed pretvoriti u fijasko.

Davorko Vidović: Subotnji prosvjed je prosvjed upozorenja
Davorko Vidović: Subotnji prosvjed je prosvjed upozorenja

- Svatko ozbiljan, kad proanalizira kapacitete i objektivnu snagu stranaka koje dolaze na Markov trg, mislim da može procijeniti da se ne radi o snažnoj političkoj alternativi aktualnoj vlasti - stava je Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Sabora.

Podsjetio je na međusobne odnose i sukobe Kreše Beljaka (HSS) i Darija Zurovca (Fokus), Marijane Puljak (Centar) i Dalije Orešković (SsIP), ali i SDP-a i Socijaldemokrata.

- Radi se o jako heterogenoj skupini i ljudima koji se međusobno ne podnose, ali očito ovdje iz želje da se popravi njihova politička situacija i da dobiju određenu pozornost kreću u ovaj predizborni skup. Da su ozbiljni i snažni išli bi sigurno na veći prostor. Markov trg može se popuniti s 2000 ljudi i to je vrlo jednostavno. Da imaju ozbiljne ambicije i snagu, išli bi sigurno na veći prostor - rekao je Jandroković.

Ivica Puljak pozvao Splićane na prosvjed protiv HDZ-a u Zagreb, svima će osigurati prijevoz
Ivica Puljak pozvao Splićane na prosvjed protiv HDZ-a u Zagreb, svima će osigurati prijevoz

Tvrdi da nikoga ne podcjenjuje, nego da samo upućuje na slabosti oporbe. Napomenuo je i kako prema istraživanjima oporbene stranke koje organiziraju prosvjed ne dosežu potporu potrebnu za sklapanje većine u Saboru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 98

VIDEO

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'
CIJELE KUĆE ZATRPANE

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'

Tisuće tona kamenja iz tog kamenoloma kod Jablanice palo je na cijelo naselje i napravilo branu, a onda se voda slila u jednu dolinu. Sve se dogodilo i minuti, oko dva sata iza ponoći, kažu vlasti u BiH