Obavijesti

News

Komentari 1

Oporba: Pokažite kako želite u Ustavu pravo na pobačaj

Oporba: Pokažite kako želite u Ustavu pravo na pobačaj

Progresivna saborska oporba pozvala je u ponedjeljak sve građane da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama i pokažu kako žele da se u Ustav uvrsti pravo žene na pobačaj

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prošlog je tjedna u jednomjesečnu javnu raspravu uputio nacrt promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, no bez prijedloga progresivne opozicije da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj.

Katarina Peović (RF), koja je pokrenula tu inicijativu, podsjetila je da je pravo na pobačaj bilo 'utkano' u Ustav 1974. godine , kao i u nacrtu Ustava iz 1990. iz kojeg je naknadno izbačeno.

„Cilj nam je vratiti pobačaj u Ustav kako bismo zaštitili temeljno pravo koje je ugroženo velikim brojem prizivača savjesti ali i globalnim trendovima”, kazala je Peović na konferenciji za novinare u Saboru. Tvrdi i kako velika većina HDZ-ovih birača je za pravo žene na izbor.

Zastupnici Zapadne Virginije odobrili su potpunu zabranu pobačaja uz ograničene iznimke
Zastupnici Zapadne Virginije odobrili su potpunu zabranu pobačaja uz ograničene iznimke

Peđa Grbin (SDP) poručio je da neće odustati od borbe za pravo žene na izbor, da samostalno i slobodno odlučuje o svom tijelu. „Pozivamo sve građane i građanke da se uključe i pokažu ono što je svima osim vladajućima jasno, a to je da je ogromna većina želi da se to ljudsko pravo osigura na način da budu upisano u Ustav”, rekao je.

Vlada treba predložiti novi zakon o prekidu trudnoće koji će regulirati i priziv savjesti

Iako smatra da je pravo žene na slobodno odlučivanje o rađanju djece regulirano duhom Ustava, Romana Nikolić (Socijaldemokrati) također podržava inicijativu. „Ne želimo dovesti u pitanje da tumačenje Ustavnom zagarantiranih ljudskih prava ovisi o ideološkom predznaku nositelja vlasti”, kazala je Nikolić.

Pozvala je također Vladu da poštuje rješenje Ustavnog suda i predloži novi zakon o prekidu trudnoće koji će regulirati i pitanje priziva savjesti.

Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) tvrdi da pobačaj na zahtjev u Hrvatskoj u mnogim slučajeva nije dostupna ni siguran te da je stoga potrebno pravo na izbor unijeti u Ustav kao garanciju da bez obzira tko je na vlasti i tko će dobiti izbore da će ga hrvatske građanke moći ostvariti.

U Svetom Duhu će raditi pobačaje: Svim imaju priziv savjesti, stigao novi liječnik
U Svetom Duhu će raditi pobačaje: Svim imaju priziv savjesti, stigao novi liječnik

Natalija Martinčević u ima Kluba zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih ocijenila je da u Hrvatskoj imamo 'puzajuću ali vrlo djelotvornu radikalizaciju društva'. „Otkud odjednom toliki porast priziva savjesti kod liječnika”, upitala je i ustvrdila kako možda to ima veze s tim što je 90 posto ravnatelja bolnica u Hrvatskoj iz HDZ-a.

Vjetrovi iz Amerike pušu i u Hrvatskoj

„Vjetrovi koji pušu iz Amerike pušu u našem okruženju i pušu u Hrvatskoj i moramo svom snagom i energijom osigurati da pravo žene na izbor bude u Ustavu”, istaknula je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra).

Javna rasprava o promjenama Ustava traje do 20. listopada, a klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, zeleno-lijevog-bloka, HSS-a i RF-a, Centra i GLAS-a, IDS-a i Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika najavljuju da će preko svojih 'kanala' omogućiti obrazac putem kojeg će građani moći predložiti uvrštavanje u Ustav prava žene na pobačaj.

Nakon što iscrpi saborsku proceduru o promjeni Ustava, progresivna oporba najavljuje i druge načine borbe, odnosno pokretanje inicijative za raspisivanje referenduma.

„Ako se pameti HDZ ne privede onda je potpuno jasno da do izmjene Ustava u Saboru neće doći ali na drugi način, bio to i referendum, hoće”, poručio je Grbin.

Kako bi se usvojile promjene Ustava, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 101 saborski zastupnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere