Od ponedjeljka očekujemo novo olakšavanje mjera. Iako većina ugostitelja jedva čeka 1.3. kada će otvoriti terase, iz Nacionalne udruge ugostitelja napominju kako mjere ne znače otvaranje sektora
'Oporavak će trajati godinama, ekonomska pomoć mora ostati'
Da bismo i dalje bili odgovorni, nakon niza konzultacija, namjera je od 1. ožujka omogućiti rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima.
Tim je riječima premijer Andrej Plenković u četvrtak na sjednici Vlade najavio novo popuštanje mjera, ali i apelirao na oprez. Iako uz Dansku imamo najmanju incidenciju u EU, postoje žarišta u nekoliko županija pa se u ovom trenutku ne smijemo pretjerano opustiti, poručio je premijer i dodao kako će izaći ususret poduzetnicima što se tiče očuvanja radnih mjesta.
Osim terasa, Vlada će omogućiti i treninge u zatvorenim prostorima, ali o tome će javnost detaljnije izvijestiti ministar Beroš i Nacionani stožer vjerojatno već danas. A što kažu ugostitelji? Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja kaže kako ugostitelji pozdravljaju bilo kakav pomak, ali napominje da ova mjera ne znači otvaranje čitavog sektora. Smatra kako terase imaju ograničenja pa očekuje povećanje prometa od oko 30 posto.
- Idu toplija vremena, ljudi se ionako okupljaju na otvorenom i mislim da će na terasama boraviti u kontroliranijim uvjetima i to je svakako dobro. Međutim, ovo nikako ne znači otvaranje sektora jer veliki broj ugostitelja nema terasu i nastavlja raditi prema trenutnim zabranama. Nadalje, dok god imamo ikakve mjere ograničenja rada, sve ekonomske mjere se moraju nastaviti - poručuje.
'Mjere su kozmetika'
-Hvala Vladi za svu financijsku pomoć, ali sad je krajnje vrijeme da počnemo raditi. Ovo nije velika terasa, ali Brođani je vole - rekao je Nenad Jagodić, vlasnik Harley Bara i dodao kako su internim dogovorom vlasnici kafića na korzu obustavili plaćanje najma i na taj si način olakšali situaciju. Korzo se danima unaprijed uređuje za otvaranje terasa od ponedjeljka.
Igor Nikić, vlasnik ugostiteljskog objekta Navigator u Slavonskom Brodu također pozdravlja novo popuštanje, ali napominje da u slučaju hladnoće ljudi neće moći sjediti na terasama, ali nastavlja raditi u ponedjeljak u skladu s epidemiološkim mjerama.
Razgovarali smo i s ugostiteljima koji drže barove u centru Zagreba. Vlasnik kafića A'e u Radićevoj ulici kaže kako su period prisilnog zatvaranja iskoristili da bi preuredili prostor i jedva čekaju početi s radom, ali priznaje kako štetu mjere u milijunima kuna.
-Barove smo gradili da bi bili ponos Zagrebu i Hrvatskoj, mjesta gdje se ljudi vole okupljati, ali mjere nisu najpametnije donesene i mislim da se svima trebao omogućiti rad u skladu s mjerama - kaže nam vlasnik kafića s trunkom sumnje u glasu u ponovno otvaranje. Kaže da će posljedice ove "krize" osjetiti sigurno sljedeće dvije do tri godine.
S druge strane, da se s mjerama možda još malo moglo pričekati, slaže se vlasnik jednog od najstarijih klubova u Zagrebu, Funka u Tkalčićevoj ulici. Kaže kako popuštanje mjera smatra kozmetikom, a sumnja da otvaranje terasa može opravdati financijske gubitke jer promet u njegovom lokalu ovisi o programima: DJ-u, koncertima, predstavama i sličnim aktivnostima koje organizira. Obzirom da drži dva kafića, u ponedjeljak planira otvoriti jedan pa izvidjeti razvoj situacije.
U ponedjeljak će terasu otvoriti i Regular bar, jedan od novijih lokala u centru grada koji su tijekom prošle korona-godine očekivali prve povrate uloženih sredstava što je potom pandemija zaustavila. Kažu kako će biti zadovoljni ako se situacija u ponedjeljak vrati na onu iz rujna prošle godine kada su u skladu s mjerama mogli ugostiti 40-ak ljudi na terasi.