Žena, majka, kraljica kobasica: Ljubica Franjul (50) je Slavonka koja živi u Svetom Petru u Šumi i zna napraviti najbolje istarske kobasice. Tako kažu brojne nagrade koje je osvojila
Okrunjene su zlatom: Najbolje istarske kobase radi snaša
Najbolje istarske kobasice zna napraviti Slavonka. Tako kažu brojne nagrade jer su kobasice Ljubice Franjul (50), koja živi u Svetom Petru u Šumi, već godinama okrunjene “zlatom” na međunarodnom sajmu “S kobasicom u Europu”.
Tri puta zlato i jednom šampionska titula nisu mala stvar, a Ljubica je ponosna na svoje kobasice koje, kako kaže, radi s velikom ljubavlju.
- U Istru sam došla iz malog mjesta kraj Županje prije 20 godina, zbog posla. Tu sam se zaljubila i tu sam se udala. Sad uživam radeći domaće istarske kobasice koje izlažem na brojnim sajmovima. To je obiteljski posao u koji smo uključeni suprug Branko i djeca, a proizvodimo oko 100 kilograma kobasica na mjesec - rekla nam je Ljubica Franjul.
Kaže da kad dođe u rodnu Slavoniju, svi obožavaju njezine kobasice koje radi po tradicionalnoj istarskoj recepturi. - Važno je imati dobar omjer masnoće u njima, domaći češnjak i dobru malvaziju. U mojim kobasicama ima puno Slavonije jer mi je duša slavonska. Nerijetko na poslu u proizvodnji ostanem i do tri ujutro te se dižem u 6 sati, ali to mi ne predstavlja problem. U sklopu kuće imam mali pogon i tamo sve radim. Kobasice volim i jesti, kao i moja obitelj, a u njih ne stavljam ništa što ja ne bih jela - rekla nam je Ljubica. Cijela obitelj sudjeluje u izradi kobasica u koje, kako kaže, ulažu “ljubav, znanje i volju”. Njezin suprug Branko za nju kaže da je prava žena, majka, kraljica kobasica.
- Kad treba probati neku novu kobasicu, ja sam pokusni kunić, ali joj sve ide od ruke. I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je jela naše kobasice kad je bila na jednoj manifestaciji u Istri, a jela je i naš pršut. Sve joj se svidjelo - dodao je suprug Branko.