U kafićima ćemo uživati baš kao nekad, ali ne smiju biti krcati te se mora strogo paziti na higijenu i prozračivanje
Od jutros se kave mogu piti u zatvorenom: Obavezne maske, razmak, stolovi bez grickalica...
Od danas kafići za svoje goste otvaraju i zatvorene djelove lokala, tako da se kava od jutros ispija i unutra. HZJZ je objavio vrlo detaljne upute za goste i zaposlene u kafićima
Prije ulaska će biti potrebno dezinficirati ruke, dezinficijens će morati biti na vidljivome mjestu, svaki ugostitelj će morati napisati upute, primjerice: ‘Ovo je mjesto za dezinfekciju’, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.
Objasnila je i druge mjere koje ćemo trebati poštovati otkako su se danas otvorili i zatvoreni dijelovi kafića.
- Obavezno će biti nošenje maske do stola i na putu do toaleta. Preporučit će se da se ne miješaju ljudi iz različitih kućanstava, bit će potreban razmak među stolovima, inzistirat će se na provjetravanju kafića, gdje god ima prozora da su oni otvoreni, vrata da su otvorena, da ne bude zagušljivo, provjetravanje je jako važno i preporučljivo - rekla je Mayer za N1.
Odgovorila je i na pitanje koliko je očekivano da će biti nemiješanja ljudi iz drugih kućanstava.
- Bitan je razmak, ipak da ne bude nagruvano, da ne sjede jedni na drugima i da bude onoliko mjesta koliko je primjereno, kako i sad piše već na objektima koliko je maksimalno dozvoljeno, a ne 100 ljudi u 10 kvadrata. Ovo je već povratak ka starom normalnom - rekla je i ponovno pozvala građane da se cijepe.
Ova pravila ćete morati poštovati ukoliko želite sjediti u zatvorenom dijelu kafića
Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno četiri m2 prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara.
Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja
Odnosi se na zaposlenike i posjetitelje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake.
Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika
Osoblje treba u jutarnjim satima a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.
Maske za lice
Obvezuje se nošenje maski za lice za zaposlenike. U zatvorenim prostorima obvezuje se nošenje maski za lice za goste pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet tj. sve dok ne sjede za svojim stolovima. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi
tijekom jedne radne smjene.
Čišćenje i dezinfekcija prostora
Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.
Prozračivanje
Redovito prozračivati sve prostore. Prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni a u hladnijem periodu godine i na dane s lošijim vremenskim uvjetima prostor će se prozračivati svakih 15 minuta otvaranjem prozora.
Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju
Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.