Obavijesti

News

Komentari 109

Od danas parkirajte u svom bloku! Mnogi građani bijesni! Donosimo vam sve detalje

Od danas parkirajte u svom bloku! Mnogi građani bijesni! Donosimo vam sve detalje

Za koga vrijede nova pravila? Kako do povlaštene parkirališne karte? Koji blok ću dobiti i kako odabrati susjedni? Samo u I. zoni izdano je 5000 karata više nego što ima mjesta

U Zagrebu od subote, 26. listopada, kreće blokovsko parkiranje. To znači da povlaštene parkirališne karte (PPK) neće više vrijediti za cijelu zonu nego samo za jedan određeni dio, odnosno blok. Cijene povlaštenih karata ostaju iste, I. zona 13,30 eura, II. zona 5,30 eura i III. zona 3,30 eura. U novom sustavu Grad Zagreb će imati ima 23 parkirališna bloka. Ta 23 bloka se odnose na povlaštene parkirališne karte, a ostale karte za javna parkirališta će se i dalje kupovati po zonama.

FOTO Građane iznenadile crne vreće preko tabli. Zagreb uvodi blokove i nova pravila parkinga
FOTO Građane iznenadile crne vreće preko tabli. Zagreb uvodi blokove i nova pravila parkinga

Grad je donio ove promjene zbog velikih problema s parkiranjem. Za prvu zonu koja ima 8035 parkirnih mjesta je izdano 13.776 parkirališnih karata. To znači da je izdano 5000 povlaštenih karata više nego što je stvarnih parkirnih mjesta na Donjem i Gornjem Gradu. Iz Grada podsjećaju da oko deset posto automobila registriranih u Zagrebu ima povlaštene uvjete parkiranja, što znači da će se nove promjene odnositi na manji dio građana.

No kritike su brojne, posebno od stanovnika u središtu Zagrebu, ali i prometnih stručnjaka.

- Predložena rješenja nisu nikakvo olakšavanje građanima da u svojim kvartovima imaju parking, nego je riječ o udaru na novčanike građana Zagreba. Sad ćemo morati kupovati dvije karte za jedan auto, i to jednu povlaštenu u zoni življenja i jednu komercijalnu u zoni gdje radimo ili parkiramo ako u našem bloku ne nađemo slobodno mjesto kad s posla dođemo kući - kazali su nam.

Prometni stručnjak Goran Husinec smatra da će novi model donijeti još veći kaos, te da stanovnicima centra treba omogućiti parkirna mjesta u garažama.

- Problem je što imamo previše automobila, a premalo parkirnih mjesta. Da bi sustav bio na korist svima prvo se moraju napraviti parkirna mjesta, a onda uvoditi red. Uvođenjem blokovskog parkiranja bit će još veći kaos zbog suženog područja parkiranja - komentirao je. Husinec je stava da bi gradske vlasti, u slučaju da posiguraju mjesta u garažama stanarima iz centra, bile u plusu jer bi se oslobodio broj mjesta za naplatu.

Korlaet: Ne očekujemo kaos

Ne bih rekao da građane očekuje kaos, dapače, idemo prema redu. Uvodi se sustav blokova, uz postojeće zone dobit ćemo još jedan teritorijalni sloj, 23 bloka, svi će automatski biti dodijeljeni svom bloku i već su oznake po tablama u naseljima. Mislim da neće biti zabune i kaosa - rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet u RTL-ovu Dnevniku. 

Na pitanje oko kazni za eventualne zabune, rekao je da neće biti prerevni i da će dati određeno vrijeme 'počeka', ali ne otkriva kad će krenuti u strogo kažnjavanje. 

Komentirajući gužve i radove, rekao je da se ne može sve napraviti u ljetnom periodu, a da je grad zapušten. Kaže da je u jednom trenu po ljeti bilo aktivno čak 100 paralelnih gradilišta i da se preko toga nije moglo te se moralo prebaciti radove i u jesen. Dodao je i da neće biti smanjenja cijena parkinga. 

Svi se pribojavaju i kako će doći do poskupljenja karata, iako gradske vlasti obećavaju da neće. Unatoč svemu, blokovsko parkiranje se uvodi. Ovdje vam donosimo odgovore na najčešća pitanja oko promjene u sustavu javnog parkiranja:

Što se mijenja za korisnike PPK?

Grad Zagreb imat će ukupno 23 parkirališna bloka koja će se odnositi na povlaštene parkirališne karte, dok će se ostale karte za javna parkirališta s naplatom i dalje kupovati po zonama. Za korisnike koji će nakon 26. listopada imati važeću povlaštenu parkirališnu kartu, ona automatski prestaje vrijediti za parkirališne zone te počinje vrijediti za parkirališni blok prema njihovoj adresi boravišta/prebivališta.

Zagreb: Od 1. rujna novi sustav naplate parkiranja, neki će parkiranje plaćati više puta

Do isteka valjanosti kupljene povlaštene parkirališne karte, korisnici neće trebati poduzeti nikakve dodatne korake, osim provjere u kojem bloku imaju pravo parkiranja, što mogu napraviti uvidom u objavljenu kartu te dokument Zaključka.

Korisnici će također imati mogućnost kupnje PPK za blok u kojemu ima prebivalište ili boravište ili za susjedni blok, ukoliko se susjedni blok nalazi u istoj ili nižoj (jeftinijoj) zoni parkiranja. Korisnici pritom imaju pravo na kupnju PPK samo u jednom bloku.

Novost je da se na Borongaju uvodi V. zona naplate parkiranja (PARK&RIDE), a u cijenu parkiranja u toj zoni obuhvaćena je i cijena prijevoza ZET-ovom linijom 228: Svetice - Rebro - Svetice. Cijena karte za parking i prijevoz ZET-ovom linijom je 2,30 eura za vozača i još jednu osobu, a za svaku osobu više plaća se još po 1,00 euro.

Zašto se uvode ove promjene?

Sve izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Time se vraća prvobitni smisao povlaštenih parkirališnih karata.

Ovo su promjene parkiranja u Zagrebu! Blokovsko? To je protivno načelu pravičnosti...
Ovo su promjene parkiranja u Zagrebu! Blokovsko? To je protivno načelu pravičnosti...

PPK je osmišljena kako bi građani koji stanuju unutar zone naplate i kontrole parkiranja imali povoljnije uvjete parkiranja u odnosu na one koji ne žive u tim zonama te kako bi lakše pronašli slobodna parkirališnih mjesta u blizini adrese svog stanovanja.

Kako su raspoređeni novi parkirališni blokovi?

U koji blok pripadate, možete provjeriti pregledom karte i Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima.

Pritom je potrebno naglasiti da se blokovskim parkiranjem ne ukidaju parkirališne zone, koje i dalje vrijede za komercijalne karte, nego se zone dijele na manje prostore (blokove) u kojima se korisnici PPK mogu parkirati prema povlaštenim cijenama.

Izbor između pripadajućeg ili susjednog bloka?

Svakom korisniku PPK omogućeno je parkiranje u bloku u kojemu po prijavljenoj adresi prebivališta ili boravišta pripada, ili u susjednom bloku, ukoliko se taj blok nalazi u istoj ili nižoj zoni parkirališne naplate.

Time će korisnici moći odabrati koji blok žele, ali po načelu "ili-ili", odnosno moći će kupiti kartu samo za jedan blok.

Zagreb: Postavljanje novih informacijskih ploča o novoj zoni parkinga

Za koga se ukida pravo na PPK?

Izmjenama Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima s naplatom, vlasnici nekretnina, ukoliko na adresi u pojedinom bloku nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište, više neće moći ostvarivati pravo na kupnju povlaštene parkirališne karte, a njihove aktivne PPK prestat će vrijediti s istekom valjanosti povlaštene parkirališne karte.

Kako će se kontrolirati blokovsko parkiranje?

Postojeće PPK počinju automatski vrijediti za pojedini parkirališni blok, a ne kao do sada, za pojedinu parkirališnu zonu. Informacijski sustav Zagrebparkinga bit će nadograđen na način da će prepoznavati blok kojemu pripada postojeći PPK. Ostale komercijalne karte će se prepoznavati na razini parkirališnih zona.

Hoće li vlasnici tvrtki i obrta unutar blokova također moći kupiti povlaštenu parkirališnu kartu?

Nova pravila vrijede za sve korisnike povlaštenih uvjeta parkiranja pa tako osim za stanare, vrijede i za fizičke osobe - obrtnike te za pravne osobe, a blokovsko parkiranje jednako se odnosi na njih kao i na građane stanare.

'Ovo rješenje ne donosi ništa dobro, bit će još veći kaos zbog suženog područja parkiranja'
'Ovo rješenje ne donosi ništa dobro, bit će još veći kaos zbog suženog područja parkiranja'

Hoće li opet biti moguće kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za više od jednog mjeseca?

Da, mjera ograničavanja kupnje povlaštene parkirališne karte na mjesec dana uvedena je u prijelaznom razdoblju, a od 26. listopada ponovno će biti moguće, sukladno važenju autorizacije, kupiti povlaštenu parkirališnu kartu za rok do 12 mjeseci.

Kako ću prepoznati na ulici u kojem bloku mogu parkirati?

Podružnica Zagrebparking u ulicama s naplatom i kontrolom parkiranja ističe ukupno oko 1600 znakova vertikalne signalizacije. Na svim znakovima uz vidljive zone bit će navedena i informacija o pripadajućem bloku, primjerice blok 1, blok 2, blok 3. Oznake bloka odnose se samo na povlaštene uvjete parkiranja.

Što ako imam više automobila?

Povlaštena parkirališna karta vrijedi za pojedino vozilo. Ako jedan korisnik ima više vozila, nova pravila odnose se na svako pojedinačno vozilo. Odnosno, ako primjerice, korisnik ima dva vozila i jedno želi parkirati u pripadajućem bloku, a drugo u susjednom bloku, i to će biti moguće.

Zagreb: Još je desetak dana do početka primjene  kvartovskog sustava parkiranja

Što napraviti ako sam ili želim biti korisnik povlaštenih parkirališnih uvjeta?

To ovisi o tome imate li na dan 26. listopada važeću parkirališnu kartu ili ne. Ako na dan 26. 10. 2024. godine imate važeću parkirališnu kartu sljedeća pitanja i odgovori daju detaljne upute kako će se novi sustav odnositi na vas, odnosno trebate li nešto dodatno poduzeti ili ne.

Trebam li nešto mijenjati ukoliko i dalje želim koristiti svoju važeću PPK?

Vaša važeća PPK nakon 26. listopada 2024. automatski počinje vrijediti samo za blok kojemu pripadate po prijavljenoj adresi prebivališta/boravišta.

Ako želite zadržati PPK i nastaviti se koristiti njome u dodijeljenom bloku, do datuma isteka važeće PPK, nećete trebati poduzimati nikakve dodatne radnje, s obzirom da će vas sustav automatski prepoznati kao korisnika pripadajućeg parkirališnog bloka.

Ujedno, to znači i da za parkiranje izvan dodijeljenog bloka, na drugim javnim parkiralištima s naplatom, trebate kupiti odgovarajuću komercijalnu kartu parkiranja.

Što napraviti da mi PPK vrijedi za susjedni blok?

Svakom korisniku omogućeno je parkiranje u bloku u kojemu po prijavljenoj adresi prebivališta ili boravišta pripada, ili u susjednom bloku, ukoliko se taj blok nalazi u istoj ili nižoj zoni parkirališne naplate.

Za aktivaciju važenja vaše PPK na susjedni blok, potrebno je podnijeti zahtjev za poništenje izdane povlaštene parkirališne karte, pri čemu će podružnica Zagrebparking vratiti razmjerni neiskorišteni dio prethodno kupljene karte, a korisniku će biti vraćen iznos sukladno neiskorištenom trajanju kupljenje PPK.

Potom, potrebno je proći novu autorizaciju (postupak dokazivanja prava na korištenje PPK) te prilikom autorizacije odabrati ponuđeni susjedni blok.

Podnošenje zahtjeva, kao i ponovne autorizacije u kojoj će korisnicima biti ponuđen i susjedni blok, moguće je tek od 26. 10. i to na sljedeće načine:

- na blagajni Centra za korisnike u Ulici grada Vukovara 41

- na ePK portalu

- korisnik može poslati zahtjev za izradom /obnovom autorizacije putem maila na infozgp@zgh.hr (ovaj način podnošenja zahtjeva moguć je ukoliko su osnovni podaci o prebivalištu/boravištu ili vlasništvu vozila isti kao prilikom posljednje provedene autorizacije)

Pri tome, korisnik je prilikom svake autorizacije dužan dostaviti dokumentaciju kojom dokazuje svoje mjesto prebivališta/boravišta, koje je osnova korištenja povlaštenih uvjeta parkiranja.

Došlo je do promjene u strukturi zone u kojoj se nalazi moj blok. Što to znači za moju PPK?

Za korisnike PPK koje su izdane prije 26. listopada te su nakon blokovskih promjena i dalje važeće, moguće su dvije situacije.

Ako je PPK ranije izdana za I. zonu, a novim modelom parkiranja njegov blok je postao niža i cjenovno povoljnija zona, može zatražiti povrat neiskorištenog dijela kupljene karte. Pritom je potrebno popuniti Zahtjev za poništenje izdane parkirališne karte, koji će se moći podnijeti od 26. listopada 2024. godine.

U obrnutom slučaju, kada korisnik ima kupljenu povlaštenu parkirališnu kartu za primjerice žutu zonu, a prema novom modelu naplate njegov blok pripada u višu, crvenu zonu, on neće trebati nadoplatiti povlaštenu parkirališnu kartu za višu zonu sve dok mu traje valjanost povlaštene parkirališne karte koju već ima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 109
Baka Jela (75) ostavila je sve da bude uz Ivana: 'Bio je biljka, mrtvo tijelo. Sad mi lijepo priča'
NEUNIŠTIVA LJUBAV

Baka Jela (75) ostavila je sve da bude uz Ivana: 'Bio je biljka, mrtvo tijelo. Sad mi lijepo priča'

Jela (75) je prije 15 godina napustila rodni Dubrovnik kako bi se s bolesnim unukom preselila u Krapinske Toplice. Do tada je Ivan bio potpuno nepokretan, a danas sam plaća račune u pošti i ide u kupovinu za baku
STRAVA U DUBRAVI Izudarao ga šakama u kafiću. Čovjek umro! Napadača su uhitili istu večer
OKRŠAJ U KASNE SATE

STRAVA U DUBRAVI Izudarao ga šakama u kafiću. Čovjek umro! Napadača su uhitili istu večer

Istu večer su policajci muškarca (54) uhitili na adresi stanovanja i priveli u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje
PROGNOZA Pogledajte kakvo će vrijeme biti za produženi vikend
OBJAVILI KARTE

PROGNOZA Pogledajte kakvo će vrijeme biti za produženi vikend

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se cijeli tjedan. Od srijede će magla biti izraženija pa bi nešto malo mogle pasti temperature, ali i dalje će većinom zemlje biti oko 20 stupnjeva