Obavijesti

News

Komentari 24

Objavili su prognozu za zimu: Opet ništa od bijelog Božića

Objavili su prognozu za zimu: Opet ništa od bijelog Božića

Veći dio Europe bit će topliji od uobičajenog zbog utjecaja sustava visokog tlaka

VIDEO

Prve prognoze za nadolazeću zimu ukazuju na utjecaj slabe faze La Niñe i blažeg polarnog vrtloga, piše Andrej Flis, stručnjak specijaliziran za dugoročnu prognozu. La Niña i El Niño predstavljaju promjene u temperaturi površinskih voda u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana.

Dok El Niño uzrokuje poremećaje u obrascima vjetra, što rezultira višim temperaturama površinskih voda u tim područjima, La Niña dovodi do hladnijih temperatura u tropskom Pacifiku oko ekvatora. Ove promjene mogu imati uzrokovati poplave ili suše u različitim dijelovima svijeta. S obzirom da je La Niña bila aktivna u nekoliko jesensko-zimskih sezona, moguće je analizirati kako je utjecala na vremenske prilike. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Također, s obzirom da La Niña izvire u Tihom oceanu, neće utjecati na vremenske obrasce na području Europe, no može donijeti sušu na zapadu i više oborina u središnjim i istočnim dijelovima Europe. 

Severe Weather koristio je sezonske modele ECMWF iz Europe i CanSIPS iz Kanade za prognozu nadolazeće zime. Ti modeli prikazuju prosječne vremenske uvjete za zimske mjesece, što daje opću sliku o očekivanim vremenskim obrascima tijekom meteorološke zime, odnosno u 40 do 60 posto vremena.

Prognoza europskog model

Europski model, odnosno ECMWF, predstavlja jedan od najpouzdanijih modela za dugoročne prognoze. Za zimu se predviđa da će područje visokog tlaka obuhvatiti područje od juga Sjedinjenih Država, prelaziti Atlantik i dosegnuti zapadnu te središnju Europu.

Veći dio Europe bit će topliji od uobičajenog zbog utjecaja sustava visokog tlaka. Prognoza padalina sugerira da će zapad Europe imati sušnije uvjete, dok će ostali dijelovi Europe imati više oborina nego što je uobičajeno. Snijega će biti ispod prosjeka, prognozira ECMWF. No, za Skandinaviju predviđaju veće količine snijega od uobičajenih, i to zbog utjecaja lokalnog niskog tlaka.

Prognoza kanadskog modela 

Kanadski model CanSIPS sugerira prisutnost slabog uzorka La Niñe te područje visokog tlaka iznad sjeverozapadne Europe. Ipak, budući da su ovo rane prognoze, nisu još jasno prikazana područja niskog tlaka kako se predviđalo.

Što se tiče površinskih temperatura iznad Europe, model predviđa toplije uvjete na većem dijelu kontinenta te manje padalina u većini Europe. Zbog viših temperatura koje su više od uobičajenih, očekuje se i manja količina snijega.

Polarni vrtlog se formira svake jeseni i ima važnu ulogu u oblikovanju vremenskih prilika tijekom kasne jeseni, zime i proljeća. Na sjevernom i južnom polu, kao i u višim dijelovima atmosfere, nalaze se stabilna područja niskog tlaka, a koji su najizraženiji tijekom zime. Vrtlog ima nevjerojatnu brzinu od 250 km/h, a rotira se u smjeru suprotnom od kazaljke na sati. Približno je to jednako brzini uragana pete kategorije. Snažan polarni vrtlog obično je povezan s jakom polarnom cirkulacijom koja zadržava hladan zrak unutar polarnih regija, što dovodi do blažih zimskih uvjeta u većem dijelu Sjedinjenih Država i Europe.

Slab polarni vrtlog može poremetiti mlazne struje, što otežava zadržavanje hladnog zraka u polarnim regijama. U tim situacijama, hladan zrak može prodrijeti u Sjedinjene Države ili Europu, uzrokujući nagli i značajan pad temperature.

Prema ECMWF i JMA modelima, očekuje se ispodprosječna snaga polarnog vrtloga tijekom kasne jeseni i rane zime. To bi moglo dovesti do nestabilnijih vremenskih obrazaca i mogućih prodora hladnog zraka u dijelove Sjedinjenih Država i Europe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 24

VIDEO

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada
HDZ-OV DIREKTOR U POŽEGI

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada

Plus+ HDZ-ovac Domagoj Prša je je u Požegi dobio direktorsko mjesto bez natječaja od HDZ-ova gradonačelnika Željka Glavića. Nadređena će mu biti pročelnica koja mu je kuma. Oporba: Imamo direktora za 10 soba...

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'
IZ MINUTE U MINUTU

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'

Pogranična područja između Češke i Poljske ovaj su vikend bila teško pogođena iznimno jakim kišama koje su uzrokovale bujice. Voda je odnijela neke mostove, prisilile stanovnike na evakuaciju...