Obavijesti

News

Komentari 196

Atentatora na Trumpa izveli su pred suca, optužili ga za oružje

Atentatora na Trumpa izveli su pred suca, optužili ga za oružje

FBI je u nedjelju priopćio da "istražuje vjerojatni pokušaj atentata" na Trumpa na Floridi. On je sklonjen na sigurno nakon pucnjave u golf klubu, a policija je privela Ryana Wesleya Routha (58)

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ustrijelili su muškarca s kalašnjikovim, FBI: 'Ovo je novi pokušaj atentata na Trumpa!' 05:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ROUTHA IZVELI PRED SUCA

Uhićeni Ryan Routh u ponedjeljak je izveden pred suca, piše AP. Tijekom saslušanja kojeje trajalo osam minuta, suočili su ga s dvije savezne točke optužnice povezane s oružjem, radi se o posjedovanju i brisanju brojeva. Zbog toga u prijeti 15 i još 5 godina zatvora. O jamčevini će se odlučivati 23. rujna.

Tijekom saslušanja, Routh je dao standardne informacije koje se traže. Tako je rekao da zarađuje oko 3000 dolara mjesečno i da nema ušteđevina, nekretnina i imovine, osim dva kamioneta koji vrijede oko 1000 dolara te su na Havajima. Rekao je i da ima sina starog 25 godina.

DODIK UZ TRUMPA

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je američkom republikanskome kandidatu za predsjednika Donaldu Trumpu da se čuva nakon novog pokušaja atentata, te naglasio da očekuje njegovu pobjedu na izborima, a Trumpovu potporu je i ranije zazivao budući se nalazi na popisu sankcioniranih osoba SAD-a.

U objavi na X profilu Dodik je Trumpa nazvao predsjednikom navodeći kako je već dvaput pokušan atentat na njega. "Gospodine predsjedniče, čuvajte se, trebamo vas za pobjedu! Amerika vas treba, ali i ostatak svijeta”, stoji u Dodikovoj objavi.
Sjedinjene Države su sredinom 2017. godine označile Dodika odgovornim za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te ga stavile na crnu listu. On je ponovno ocijenjen prijetnjom miru u BiH početkom 2022., od kada ga se tereti i za korupciju.
Za takav potez američkih vlasti optuživao je administraciju demokrata, no nije skinut s popisa sankcioniranih osoba u međuvremenu kada su Trump i republikanci došli na vlast. Tada je Dodik tvrdio kako se radi na njegovu skidanju s popisa sankcioniranih dužnosnika. 
Prošle godine Dodikova djeca, Igor i Gorica Dodik, našli su se na popisu američkog ministarstva financija, dok su u svibnju ove godine uslijedili novi pritisci te je sankcionirano više kompanija povezanih s obitelji Dodik.

VOZIO JE KĆERN AUTO

Uhićeni Routh je vozio auto svoje kćeri u trenutku kad su ga policajci zaustavili, doznaje CNN. 

Priveden je nakon što je Tajna služba uočila cijev puške kako viri iz ograde te su agenti zapucali prema muškarcu koji je bio u grmlju. Uskočio je potom u auto te počeo bježati, ali su ga ubrzo ulovili.

KREMLJ O POKUŠAJU ATENTATA

Kremlj je u ponedjeljak rekao da povezanost između Ukrajine i osumnjičenog napadača u pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazuje da "igranje s vatrom" ima posljedice. Na pitanje o tome što je FBI nazvao pokušajem atentata na Trumpa, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao:

- Nismo mi ti koji bi trebali misliti, (već) američke obavještajne službe. U svakom slučaju, igranje s vatrom ima posljedice.

Komentar se odnosio na podršku Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu u ratu protiv Rusije. CNN, Fox News i New York Times su osumnjičenog identificirali kao 58-godišnjeg Ryana Wesleya Routha iz Havaja, citiravši neimenovane dužnosnike iz policije.

Tri korisnička računa na društvenim mrežama s Routhovim imenom upućuju na to da je bio gorljiv pristaša Ukrajine u njenom ratu protiv Rusije. New York Times je objavio da je intervjuirao Rotha 2023. za članak o Amerikancima koji volontirali kako bi pomogli ukrajinskim ratnim naporima.

Routh je za Times rekao da je otputovao u Ukrajinu i tamo proveo nekoliko mjeseci 2022. te da je pokušavao regrutirati afganistanske vojnike koji su pobjegli od talibana da se bore u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u ponedjeljak osudio pokušaj atentata na republikanskog predsjedničkog kandidata Trumpa te poručio da je političko nasilje uvijek neprihvatljivo.

- Drago mi je čuti da je Donald Trump siguran i neozlijeđen. (Upućujem) svoje najbolje želje njemu i njegovoj obitelji - rekao je Zelenski na društvenoj platformi X.

AFP IMAO INTERVJU S NJIM

Francuska novinska agencija AFP prije dvije godine je u Ukrajini intervjuirala Ryana Wesleya Routha, osumnjičenog za pokušaj atentata na Donalda Trumpa, koji je ondje podržavao obranu od ruske agresije.  Američki mediji navode da je Routh (58) uhićen nakon što su pripadnici Tajne službe uočili čovjeka s puškom u grmlju uz golfski teren na kojem je igrao Trump. 

Osumnjičenik se skrivao u grmlju i pobjegao je u crnom automobilu prije nego što su ga pronašle vlasti, javljaju mediji. CNN i CBS su izvijestili da je Routh građevinar s Havaja. Ima podeblji policjski dosje koji se proteže kroz nekoliko desetljeća i redovito objavljuje članke o politici i aktualnim događajima, ponekad kritizirajući Trumpa. Routh je proukrajinski aktivist i vipekratno je izražavao podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

- Spreman sam odletjeti u Krakov i otići na ukrajinsku granicu kao volonter, boriti se i poginuti - napisao je Routh na Twitteru (sada preimenovan u X) u ožujku 2022.

AFP je intervjuirao Routha u Kijevu krajem travnja 2022., dok je sudjelovao u prosvjedima podrške Ukrajincima okruženima u lučkom gradu Mariupolju.

- Putin je terorist i moramo mu stati na kraj. Stoga svi trebamo prestati s onim što radimo i odmah doći ovamo - rekao je tada za AFP.

Sjedinjene Države snažno podupiru Ukrajinu otkako je Rusija napala njezin teritorij u veljači 2022.

Američkog predsjednika Joea Bidena sljedećeg će siječnja zamijeniti ili potpredsjednica Kamala Harris, koja je navela da će nastaviti politiku potpore Ukrajini, ili Donald Trump, koji tijekom nedavne debate nije htio reći želi li da Kijev dobije rat.

Komentari 196