Obavijesti

News

Komentari 41

Nuklearna elektrana Krško: Nađena oštećenja gorivih šipki

Nuklearna elektrana Krško: Nađena oštećenja gorivih šipki
1

Nakon izvedene inspekcije gorivih elemenata pronađena su mehanička oštećenja gorivih šipki tri goriva elementa, izvijestili su iz Nuklearne elektrane Krško

VIDEO

Nakon izvedene inspekcije gorivih elemenata pronađena su mehanička oštećenja gorivih šipki tri goriva elementa, izvijestili su iz Nuklearne elektrane Krško.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Ovoga su tjedna u okviru planiranih remontnih radova, svi gorivi elementi iz reaktora premješteni u bazen za istrošeno gorivo. Nakon izvedene inspekcije gorivih elemenata pronađena su mehanička oštećenja gorivih šipki tri goriva elementa. Proteklih mjeseci su u radu bile izmjerene specifične aktivnosti radioaktivnih čestica u primarnom hladiocu ispod 3 posto dopuštene vrijednosti, što je pokazatelj slabljenja integritete pojedinih gorivih šipki. Jer su te vrijednosti bile daleko ispod dozvoljenih, na podrobniji pregled i ocjenu stanja goriva se je moglo pričekati do remonta.

Slično slabljenje integritete se je događalo i u prošlosti ali su bila otkrivena samo manja oštećenja. Razloga za slabljenje integritete goriva može biti više i nakon svakog remonta utvrđuje se zajedno sa dobavljačem goriva tvrtkom Westinghouse.

Trenutno teče ultrazvučna inspekcija svih gorivih elemenata koji će se vratiti u reaktor, te paralelno detaljni pregled ostalih konstrukcijskih dijelova reaktora, da bi se ustanovili uzroci oštećenja. Bit će izvedena detaljna analiza svih mogućih uzroka i izvedeni preventivni posezi za osiguranje cjelovitosti nuklearnog goriva u budućem radu.

Kao dodatno pojašnjenje recimo, da je goriva šipka osnovni element nuklearnog goriva u reaktoru. 235 takvih gorivih šipki povezano je u gorivi element, u reaktoru je ukupno 121 gorivi element. U ovogodišnjem remontu planiramo zamijeniti 56 takvih elemenata. Goriva šipka je metalna cjevčica promjera oko jednog centimetra. U nju su uložene tablete s uranom (animirani prikaz je na toj poveznici). Ako takva palica dobro ne brtvi ili je oštećena, radioaktivne tvari ulaze u vodu primarnog kruga. Tu vodu se u radu stalno čisti preko posebnih filtera, tako da nema nepotrebnih ispusta radioaktivnosti u sekundarni krug i dalje u okoliš". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 41

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...