Obavijesti

News

Komentari 124

Hezbolah potvrdio smrt vođe, EU upozorava avio kompanije da izbjegavaju Libanon i Izrael

Hezbolah potvrdio smrt vođe, EU upozorava avio kompanije da izbjegavaju Libanon i Izrael
3

Nadamo se da će ovo promijeniti postupke Hezbolaha, rekao je potpukovnik Nadav Shoshani na brifingu za medije nakon što je vojska rekla da je ubila Nasrallaha.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
13.55

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo da je, prema informacijama koje posjeduje, čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah mrtav, nakon što je Izrael objavio da ga je ubio dan ranije.

Proiranska libanonska milicija Hezbolah još nije izdala nikakvo priopćenje o stanju Nasralaha.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je, prema njihovim informacijama, Nasralah zaista poginuo.

Ministarstvo je dodalo da je u kontaktu s libanonskim vlastima i francuskim partnerima u regiji kako bi se spriječila bilo kakva eskalacija.

"Sigurnost i zaštita civila mora biti zajamčena, uključujući sigurnost i zaštita francuskih državljana u regiji, što je također naš prioritet", objavilo je ministarstvo.

13.43

Europska unija objavila je upozorenje zrakoplovnim kompanijama da izbjegavaju zračni prostor Libanona i Izraela sljedećih mjeseca. 

Reuters je objavio i kako su iz libanonskog ministarstva prometa rekli avionu iz Irana da ne ulazi u njihov zračni prostor, nakon što ih je Izrael upozorio da će koristiti silu ako avion sleti.

HEZBOLAH POTVRDIO SMRT VOĐE

Hezbolah se oglasio u subotu popodne te su potvrdili da je njihov vođa Hassan Nasrallah ubijen u napadu na Bejrut.

IZRAEL U PRIPRAVNOSTI

Izraelska vojska priopćila je u subotu da je Izrael u stanju pripravnosti za širi sukob nakon što je objavio da je ubio vođu Hezbolaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u Bejrutu, a vojska je također objavila da se nada da će njegova smrt natjerati skupinu da promijeniti kurs.

"Nadamo se da će ovo promijeniti postupke Hezbolaha", rekao je potpukovnik Nadav Shoshani na brifingu za medije nakon što je vojska rekla da je ubila Nasrallaha.

No rekao je da će ipak trebati vremena da se umanje borbene sposobnosti Hezbolaha koji podržava Iran. "Vidjeli smo kako Hezbolah izvodi napade protiv nas godinu dana. Sigurno je pretpostaviti da će nastaviti izvoditi svoje napade protiv nas ili pokušati", rekao je.

Shoshani je rekao da nije bilo novih uputa danih izraelskim civilima u vezi s bojnom spremnošću, budući da su trenutne smjernice već stavile velik dio zemlje u stanje visoke pripravnosti.

"Hezbolah ovo eskalira godinu dana... Iran očito stoji iza ovoga, to nije nikakva tajna. Oni podržavaju Hamas, oni podržavaju Hezbolah i druge svoje saveznike. Čak su nas izravno napali u travnju", rekao je.

"Dakle, jesmo li spremni za širu eskalaciju? Da. Nalazimo se u široj eskalaciji, ratu na više frontova, godinu dana. Naše su snage u stanju pripravnosti, naša obavještajna služba je spremna i traži ove vrste prijetnji."

10.05

Izraelska vojska (IDF) objavila je da je vođa Hezbolaha Hassan Naasrallah ubijen, prenosi BBC.

U izjavi koju su prenijeli IDF poručuje da 'Nasrallah više neće terorizirati svijet'.

Komentari 124